Ο Σιμόν Χολόβνια, πολιτικός με πλήθος αντιφατικών θέσεων, ενδέχεται να κυβερνήσει μαζί με τον Ντόναλντ Τουσκ | EPA/Lukasz Gagulski
Επικαιρότητα

Ποιος είναι ο «Πολωνός Μακρόν» που ο Τουσκ τραβάει στην εξουσία

Ο Σιμόν Χολόβνια, επικεφαλής του κόμματος Τρίτος Δρόμος, ενδέχεται να συγκυβερνήσει με το φιλοευρωπαϊκό κόμμα Συμμαχία Πολιτών, που κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις πολωνικές εκλογές. Μακροημέρευσε ως παρουσιαστής τηλεοπτικού σόου «ταλέντων»
Protagon Team

Και έτσι και γιουβέτσι. Και ζεστό και κρύο. Και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ. Αυτή είναι η τακτική του «Πολωνού Μακρόν», του Σιμόν Χολόβνια, το κόμμα του οποίου (Τρίτος Δρόμος) στις πρόσφατες εκλογές έλαβε το 14,4% των ψήφων και πλέον προβάλλει ως μελλοντικός κυβερνητικός εταίρος του Ντόναλντ Τουσκ.

Ως γνωστόν, ο παλαιός πρωθυπουργός, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επικεφαλής του κόμματος Συμμαχία Πολιτών (το οποίο… ηττήθηκε αφού ήρθε δεύτερο με ποσοστό 30,7%) φιλοδοξεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας και χρειάζεται τον 47χρονο Χολόβνια για στήριγμά του.

Ο Χολόβνια υπήρξε δημοσιογράφος αλλά και συντελεστής τηλεοπτικών σόου που δεν έχουν σχέση με την πένα αλλά με την… πιένα (από το 2008 ως το 2019 παρουσίαζε τηλεοπτική εκπομπή «ταλέντων»). Τώρα, έγραψε η Corriere della Sera, ο κόσμος θα τον θυμηθεί σαν «πολωνό Μακρόν» αν η ιστορία της συγκυβέρνησης προχωρήσει. Ενδεικτικές του αναστήματός του, πάντως, είναι οι τουλάχιστον αντιφατικές στάσεις του σε μερικά σημαντικά για την Πολωνία ή για τη Δύση ζητήματα.

Σε ό,τι αφορά τις αμβλώσεις, καταδίκασε και τις φεμινιστικές διαδηλώσεις και τη δικαστική απόφαση υπέρ της δρακόντειας νομοθεσίας. Υπερασπίζεται τον καθολικισμό ως συνώνυμο της πολωνικής ταυτότητας, αλλά θέλει και την κατάργηση της χρηματοδότησης της Εκκλησίας από το κράτος. Τάσσεται κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων και υπέρ των πολιτικών ενώσεων, όμως υπόσχεται ψήφο «με ελευθερία συνείδησης», αν και εφόσον το θέμα φθάσει στην πολωνική Βουλή.

Το ιταλικό μέσο σχολίασε: «Οπως και το γαλλικό πρωτότυπο [σ.σ.: ο Μακρόν], μπορεί να θεωρηθεί ασαφής ή άνευ ιδεολογίας. Το σίγουρο είναι ότι κάποια ‘‘ελαστικότητα’’ θα μπορούσε να είναι χρήσιμη τόσο σε αυτόν όσο και στον Τουσκ, τον πιθανό μελλοντικό πρωθυπουργό».

Διότι το μελλοντικό σχήμα συγκυβέρνησης έχει μερικά επί μέρους προβλήματα: τα βασικά κόμματα που θα το απαρτίζουν ανήκουν σε διαφορετικές ευρωπαϊκές ομάδες, ενώ το τρίτο, το «αριστερό κόμμα» (που υπέστη μείωση του εκλογικού ποσοστού του), έχει τρεις τάσεις, με επικεφαλής πολιτικούς που αλληλοσπαράσσονται.

Βάσει όσων έγραψαν τα διεθνή μέσα, ο Χολόβνια «τοποθετείται στα αριστερά των δεξιών εθνικιστών που ηγούνται της κυβέρνησης και στα δεξιά των περισσότερων από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης». Ο ίδιος, ενθουσιασμένος με την προοπτική της συγκυβέρνησης, δήλωσε ότι δεν βλέπει ιδιαίτερα εμπόδια στο σχήμα υπό τον Τουσκ.

Ο Χολόβνια δεν έκρυψε ποτέ το πάθος του για τον καθολικισμό. Εχει δώσει συνεντεύξεις έχοντας πίσω του βιβλιοθήκη γεμάτη με θρησκευτικά βιβλία και εκδόσεις της Αγίας Γραφής. Οταν οι απορημένοι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν σχετικώς, αυτός έσπευσε να τους καθησυχάσει: «Τα πολιτικά και τα οικονομικά βιβλία είναι από το άλλο μέρος», τους είπε, χωρίς να κάνει χιούμορ. Από τα 20 βιβλία που έγραψε ο ίδιος, πολλά έχουν θρησκευτικό θέμα. Εχει παντρευτεί την πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας Ούρσουλα Μπρεζίνσκα.

Το δεύτερο μεγάλο πάθος του Χολόβνια είναι η φιλανθρωπία. Εχει δημιουργήσει δικό του ίδρυμα, το οποίο διαχειρίζεται το μεγαλύτερο ορφανοτροφείο στη Ζάμπια, με 200 παιδιά. Εχει κάνει εράνους για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, έχει ιδρύσει τη σχετική με τη φιλανθρωπία ιστοσελίδα Pomocni.info και υπήρξε «πρεσβευτής του ΟΗΕ» για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Είναι ευρωπαϊστής και ταυτίζεται με τη γραμμή της Κομισιόν στο Ουκρανικό. Είναι και οικολόγος. «Ονειρεύεται μια Πολωνία που θα έχει επιτύχει ‘‘ουδετερότητα άνθρακα’’ μέχρι το 2050, ενώ επιθυμεί αναζωογόνηση των οικονομικών σχέσεων με τη Γαλλία και τη Γερμανία, χώρες που βοήθησαν την Πολωνία να ορθοποδήσει κατά τα πρώτα μετακομμουνιστικά χρόνια. Είναι και χορτοφάγος».