Στους Αμερικανούς μίλησε για το Περλ Χάρμπορ, τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ενώπιον των Βρετανών επικαλέστηκε τον Σαίξπηρ («Να ζει κανείς ή να μη ζει») και παρέφρασε, δίχως να τον κατονομάσει, τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, δηλώνοντας πως «θα πολεμήσουμε στα δάση, στα χωράφια, στις παραλίες, στις πόλεις και στα χωριά, στους δρόμους, θα πολεμήσουμε στους λόφους».
Απευθυνόμενος στα μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου προειδοποίησε για την ανέγερση ενός νέου τείχους στην Ευρώπη, ενώ κατά την παρέμβασή του στη Βουλή της Φινλανδίας αναφέρθηκε στις βόμβες μολότοφ που πετούσαν οι αμυνόμενοι Φινλανδοί στους σοβιετικούς εισβολείς. Στους Ιταλούς δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι στην πατρίδα τους συνήθιζαν να απολαμβάνουν τις διακοπές τους οι ολιγάρχες φίλοι του Πούτιν και στους Αυστραλούς μίλησε για την κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines από τη Ρωσία το 2014.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε σε όλες τις περιπτώσεις τα κατάλληλα λόγια για το εκάστοτε κοινό, ενώ δεν έχει σταματήσει να ενθαρρύνει καθημερινά τους συμπολίτες του, μιλώντας τους άμεσα, ειλικρινά και παθιασμένα. Σε συνδυασμό με το θάρρος που επιδεικνύει και τις ηγετικές του ικανότητες, οι ρητορικές δεξιότητες του Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνδράμουν σημαντικά σε επικοινωνιακό επίπεδο την Ουκρανία, συμβάλλοντας, επίσης, στο να κερδίσει τη συμπάθεια και τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας.
Ποιος, όμως, επιμελείται τις ομιλίες του Ζελένσκι που θα μείνουν στην Ιστορία της πατρίδας του; Ο 38χρονος Ντμίτρο Λίτβιν, ένας πρώην δημοσιογράφος και πολιτικός επιστήμονας που ανήκει στον κύκλο των στενών και πιο έμπιστων συνεργατών του προέδρου της Ουκρανίας. Μιλώντας μέσω WhatsApp στον βρετανικό Observer ο Λίτβιν υπογράμμισε πως «ο πρόεδρος ξέρει πάντα τι θέλει να πει και πώς θέλει να το πει». Εκείνος απλώς προσέχει λίγο τη φρασεολογία.
«Στις ομιλίες, τα συναισθήματα είναι σημαντικά και στον πρόεδρο ανήκουν τα συναισθήματα και η λογική των λέξεων», συμπλήρωσε. «Με τον καιρό», πρόσθεσε, «θα μπορούσαν και άλλοι διεθνείς ηγέτες να διδαχθούν από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ήτοι να μάθουν πώς να συνδυάζουν τη συναισθηματική ειλικρίνεια με την πραγματικότητα των γεγονότων».
Ο Σέρχι Λεστσένκο, ένας άλλος δημοσιογράφος που προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Ζελένσκι, εξήγησε πώς εργάζεται ο Λίτβιν, τον οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει «καλλιτεχνικό και λογοτεχνικό βοηθό» του ουκρανού προέδρου. «Καθημερινά συλλέγει τις ιδέες του. Εργάζεται ως διερμηνέας των σκέψεων και των συναισθημάτων. Μια μέρα επικεντρώνεται στο θέμα της ρωσικής βαρβαρότητας, μία άλλη στην άμεση ανάγκη για αμυντικά όπλα» και στον διασυνδεδεμένο κόσμο των ΜΜΕ και των κοινωνικών δικτύων, το μήνυμα που εκφράζεται είναι και ισχυρό και ξεκάθαρο.
Ο Λίτβιν βρίσκεται στο προσκήνιο της πολιτικής στην Ουκρανία εδώ και αρκετό καιρό. Υπήρξε πολιτικός αναλυτής του κόμματος του Ζελένσκι και σφοδρός πολέμιος του Πέτρο Ποροσένκο, του προκατόχου του Ζελέσνκι στην ουκρανική προεδρία. Ενας πρώην συνάδελφός του υποστήριξε πως οι επιθέσεις κατά της ηγεσίας της χώρας μετά την εξέγερση του 2014 υπέρ της στροφής της Ουκρανίας προς την Ευρώπη, δίχασαν την ουκρανική κοινωνία. «Δεν είμαι οπαδός του αλλά είναι έξυπνος», παραδέχτηκε.
Και μάλλον δεν έχει άδικο, λαμβάνοντας υπόψη πως έπειτα από περισσότερες από πενήντα ημέρες πολέμου, οι δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν ότι το 95% των Ουκρανών πιστεύει ότι η πατρίδα τους μπορεί να αναχαιτίσει τη ρωσική επέλαση, παρότι υστερεί σε άρματα μάχης, αεροσκάφη και στρατιώτες. Και το 78% θεωρεί ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Οσον αφορά τη δημοτικότητα του ουκρανού πρωθυπουργού, έχει εκτιναχθεί.
Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα η Ορίσια Λουτσέβιτς, διαχειρίστρια του Φόρουμ για την Ουκρανία στη βρετανική δεξαμενή σκέψης Chatham House, σημείωσε πως ο Ζελένσκι και το επικοινωνιακό επιτελείο του κατάφεραν να δημιουργήσουν μια αίσθηση «ιστορικής αποστολής», συνδέοντας τον τωρινό αγώνα των Ουκρανών εναντίον των ρώσων εισβολέων με παλιότερες μάχες κατά της Μόσχας.
Συγχρόνως, όντας εξοικειωμένοι με την ποπ κουλτούρα, κατάφεραν να παρουσιάσουν τον πόλεμο ως μάχη «του φωτός κατά του σκότους» α λα «Lord of the Rings», με τους ρώσους στρατιώτες να είναι τα Ορκ και τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως αόρατο Σάουρον.