O Αμπντ αλ-Ραχμάν αλ-Μιλάντ δέχτηκε καταιγισμό πυρών από άγνωστους δράστες, την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου, στην Τρίπολη | Creative Protagon
Επικαιρότητα

Ποιος δολοφόνησε τον σατανικό λίβυο διακινητή μεταναστών;

Φέρεται να κέρδιζε εκατομμύρια ως διακινητής, ενώ στη συνέχεια, ως... διοικητής της Ακτοφυλακής, χρησιμοποιούσε την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για να αναχαιτίζει τους ίδιους ανθρώπους και να τους γυρίζει πίσω σε κέντρα μεταναστών, όπου αναγκάζονταν να (τον) πληρώσουν εκ νέου για να βρουν μια θέση στις βάρκες
Protagon Team

Eνας διαβόητος λίβυος διακινητής, που είχε περάσει παράνομα χιλιάδες μετανάστες στην Ευρώπη, δολοφονήθηκε σε μια μυστηριώδη επίθεση στη χώρα, η οποία ακροβατεί όλο και περισσότερο στο χείλος μιας γενικευμένης ένοπλης σύγκρουσης.

Το αυτοκίνητο που μετέφερε τον 34χρονο Αμπντ αλ-Ραχμάν αλ-Μιλάντ δέχτηκε καταιγισμό πυρών από άγνωστους δράστες, την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου, έξω από τη Ναυτική Ακαδημία την οποία διοικούσε κοντά στην Τρίπολη, όπως ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.

Το 2018, μια επείγουσα ειδοποίηση εκδόθηκε για τον Μιλάντ από την Interpol για λαθρεμπορία ανθρώπων, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου . Ο Μιλάντ συνελήφθη και φυλακίστηκε για έξι μήνες στη Λιβύη, το 2020, αλλά παρόλα αυτά συνέχισε να διευθύνει μια μονάδα ακτοφυλακής στην πόλη Ζαβίγια της δυτικής Λιβύης, που χρησιμοποιούσε κονδύλια της ΕΕ και πλοία από την Ιταλία.

Παίζοντας ένα απίστευτο διπλό παιχνίδι, ο Μιλάντ –γνωστός ως Αλ Μπίτζα– φέρεται να κέρδιζε εκατομμύρια ως διακινητής, ενώ στη συνέχεια, ως διοικητής της Ακτοφυλακής, χρησιμοποιούσε την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για να αναχαιτίζει τους ίδιους ανθρώπους και να τους γυρίζει πίσω σε κέντρα μεταναστών, όπου αναγκάζονταν να (τον) πληρώσουν πάλι για να βρουν μια θέση στις βάρκες.

Στη Λιβύη υπάρχουν διάφορες εικασίες για το ποιος δολοφόνησε τον Αλ Μπίτζα, παρά το γεγονός ότι περιτρυγυριζόταν από σωματοφύλακες.. «Η πολιτοφυλακή του φέρεται να έλαβε μετρητά από την Ιταλία για να σταματήσει τη διακίνηση και αυτό μπορεί να προκάλεσε δυσαρέσκεια στις αντίπαλες πολιτοφυλακές στη Ζαβίγια που δεν πήραν χρήματα», είπε στους Times ο Ουμπέρτο Προφάτζιο, αναλυτής στη δεξαμενή σκέψης IISS.

Ο Νέλο Σκάβο, ένας ιταλός δημοσιογράφος της εφημερίδας Avvenire, στον οποίο παρασχέθηκε αστυνομική προστασία αφού βοήθησε να αποκαλυφθεί η παράνομη δραστηριότητα του Αλ Μπίζα, είπε ότι ο Λίβυος μπορεί να σκοτώθηκε από τη δική του πολιτοφυλακή. «Ας δούμε αν θα υπάρξουν κι άλλες δολοφονίες και ας παρατηρήσουμε τι θα συμβεί με τα δρομολόγια των μεταναστών τις επόμενες δύο εβδομάδες», είπε στους Times.

Περίπου 120 μετανάστες αποβιβάστηκαν στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα τη Δευτέρα, αφού απέπλευσαν από τη Σαμπράτα στη Λιβύη, αν και οι συνολικές αφίξεις στην Ιταλία από τη Βόρεια Αφρική μειώθηκαν σε 42.000 φέτος από 115.000 πέρυσι, εν μέρει λόγω της συμφωνίας της ΕΕ με την Τυνησία.

Οι πολιτικές εντάσεις έχουν ενταθεί πολύ στην Τρίπολη, συμβάλλοντας στην τροφοδότηση μιας άλλης θεωρίας σχετικά με το ποιος διέταξε τη δολοφονία. Τον περασμένο μήνα, ο (φιλότουρκος) πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπέ, ο οποίος ελέγχει την Τρίπολη και τη δυτική Λιβύη, απέλυσε τον Σαντίκ αλ-Καμπίρ, τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, αφού εκείνος κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπερβολικές δαπάνες.

Η απόλυσή του Καμπίρ άφησε τα οικονομικά της Λιβύης σε πλήρη αταξία και προκάλεσε διαμαρτυρίες από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Ο στρατηγός Καλίφα Χαφτάρ, ο πολέμαρχος που διοικεί τα ανατολικά της χώρας, έκλεισε επίσης αρκετά κοιτάσματα πετρελαίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Καθώς οι εντάσεις αυξάνονταν, ο Ντμπεϊμπέ αποδυναμώθηκε ακόμη περισσότετο μετά την εκλογή ενός αντιπάλου του, του Καλίντ αλ-Μισρί, για να διευθύνει το Ανώτατο Συμβούλιο του κράτους.

«Ο Ντμπεϊμπέ αισθάνεται πολύ ευάλωτος αυτή τη στιγμή και υπάρχει φόβος ότι η Λιβύη βρίσκεται στο χείλος μιας στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ αντιπάλων φατριών», είπε στους Times ο Μοχάμεντ Ελτζάρ, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία συμβούλων Libya Desk.

«Ο Ντμπεϊμπέ εισέβαλε σε μια πρόσφατη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου, εμποδίζοντάς τη να πραγματοποιηθεί και υπάρχουν αναφορές ότι ο Αλ Μπίτζα προσφέρθηκε να φιλοξενήσει μελλοντικές συνεδριάσεις του συμβουλίου στη Ζαβίγια, υπό την προστασία του. Αυτό οδηγεί σε υποψίες ότι δυνάμεις που υποστηρίζουν τον Ντμπεϊμπέ μπορεί να έχουν εμπλακεί στον θάνατο του Αλ Μπίτζα».