Ο Κώστας Καραμανλής ξεναγείται από τον Κωνσταντίνο Ζέρβα (αριστερά του στη φωτογραφία) στο δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης | INTIMENEWS/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ/ ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
Επικαιρότητα

Ποιος «αποχωρεί»; Πανηγυρική εμφάνιση Καραμανλή στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Η επίσκεψη του πρώην Πρωθυπουργού στο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης για συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα μοιάζει να εγκαινιάζει μια σειρά από δημόσιες εμφανίσεις του. Ενα πυκνό πρόγραμμα που δύσκολα κάνουν κάποιον να πιστέψει ότι ο Καραμανλής όντως σκέφτεται την αποχώρηση από την πολιτική
Protagon Team

Αν όντως ο Κώστας Καραμανλής, στα 63 του, σκέφτεται να αποχωρήσει από την πολιτική, όπως τον εμφανίζουν κάποια ρεπορτάζ, δεν το δείχνει καθόλου. Τουναντίον ο πρώην Πρωθυπουργός έχει πυκνώσει τις δημόσιες εμφανίσεις του –μια αντίστιξη με τον παροιμιωδώς σιωπηλό πολιτικό, τον ρόλο που επέλεξε ο ίδιος για τον εαυτό του τα τελευταία δέκα χρόνια. Χαρακτηριστική της αυξημένης δημόσιας παρουσίας του κ. Καραμανλή τελευταία ήταν η πανηγυρική επίσκεψή του στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα, για συνάντηση με τον νέο δήμαρχο της πόλης Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Ηταν η πρώτη επίσκεψη του κ. Καραμανλή στον χώρο και ίσως αυτό να έχει κάποιον συμβολισμό, να συνιστά ένα είδος «επιστροφής». Επί πρωθυπουργίας του είχε δοθεί η μεγαλύτερη ώθηση για την κατασκευή ενός νέου δημαρχείου της πόλης αλλά ο ίδιος δεν είχε παραστεί στα εγκαίνια, καθώς αυτά έγιναν αφού είχε χάσει τις εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2009.

Τώρα ο κ. Καραμανλής πήγε πέντε λεπτά νωρίτερα από το προκαθορισμένο ραντεβού στο δημαρχείο!

Και το κλίμα της επίσκεψης περιγράφεται ως πανηγυρικό. Εργαζόμενοι του Δήμου άφησαν για λίγο τα γραφεία και τα γκισέ και μαζί με παλιούς φίλους του Θεσσαλονικείς τον περίμεναν στο προαύλειο του Μεγάρου, όπου τον ανέμενε και ο δήμαρχος.

«Προς τα που είναι το γραφείο σου;» ρώτησε ο κ. Καραμανλής τον κ. Ζέρβα μπαίνοντας στο ισόγειο του κτιρίου με τον δήμαρχο να του απαντά: «Είναι από την άλλη πλευρά. Πρέπει να πάμε προς τα πίσω».

Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υποδοχή του κ. Καραμανλή έγινε έξω από το δημαρχιακό μέγαρο, όπου είχαν συγκεντρωθεί μέλη της ΝΔ, ανάμεσα τους και αρκετοί νέοι που τον χειροκροτούσαν. Ο πρώην Πρωθυπουργός αντάλλαξε πολλές χειραψίες, ενώ παρών ήταν και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης της ΝΔ Τάσος Σπηλιόπουλος.

Ο κ. Ζέρβας ξενάγησε για λίγο στο δημαρχείο τον κ. Καραμανλή, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με εργαζόμενους. Αμέσως μετά κατευθύνθηκαν στην αίθουσα συσκέψεων όπου βρίσκονταν δημοτικοί σύμβουλοι και ο πρώην Πρωθυπουργός τους χαιρέτισε έναν έναν.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Ζέρβας τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις σχετικά με το Μετρό, τον ΟΑΣΘ, το Λιμάνι, το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και γενικότερα για τα ζητήματα των υποδομών.

Οι επόμενες ομιλίες του κ. Καραμανλή

Δεν είναι μόνο η παρουσία του κ. Καραμανλή στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης –εκλογική του περιφέρεια, ας μην το ξεχνάμε– που δείχνει ότι ο πρώην Πρωθυπουργός διεκδικεί έναν νέο ρόλο με αυξημένη δημόσια παρουσία και λόγο.

Στις 27 Οκτωβρίου, ο κ. Καραμανλής θα μιλήσει σε εκδήλωση στην πόλη, με αφορμή τα 80χρονα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Κατά πληροφορίες, η ομιλία αυτή θα αφορά στα εθνικά θέματα, μεταξύ των οποίων προφανώς και το Σκοπιανό.

Λίγες ημέρες αργότερα, σε εκδήλωση που διοργανώνεται στο πλαίσιο τριημέρου (6-8 Νοεμβρίου) προς τιμήν της 35χρονης παρουσίας του καθηγητή Κώστα Γραμμένου στο Σίτι του Λονδίνου, ο κ. Καραμανλής θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα «Ο κόσμος αλλάζει».