Εθελοντής δοκιμάζει ένα από τα κινεζικά εμβόλια του κορονοϊού σε νοσοκομείο της Τουρκίας (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Murad Sezer
Επικαιρότητα

Ποιοι έχουν προτεραιότητα στο εμβόλιο της γρίπης

O φόβος των υγειονομικών αρχών είναι η συννοσηρότητα με τον κορονοϊό, καθώς οι επιπλοκές που μπορούν να προκαλέσουν οι δύο ιοί, αν μολύνουν την ίδια στιγμή κάποιον, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και απειλητικές για την ίδια τη ζωή
Γιάννης Δεβετζόγλου

Αναλυτικές οδηγίες για το ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι για τη γρίπη εξέδωσε την Τρίτη το υπουργείο Υγείας. Το εμβόλιο της γρίπης, πάντως, φαίνεται ότι φέτος θα γίνει ανάρπαστο, κυρίως λόγω της ανησυχίας που υπάρχει για τον κορονοϊό, αφού η συννοσηρότητα από τους δύο ιούς είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και απειλητική ακόμα και για την ίδια τη ζωή.

Γι’ αυτό άλλωστε και το υπουργείο Υγείας επισημαίνει στην εγκύκλιο ότι «κατά την προσεχή περίοδο, ο ιός της γρίπης θα κυκλοφορήσει παράλληλα με τον ιό SarS-CoV-2. Αυτή η ιδιαίτερη συγκυρία απαιτεί την πιο πλήρη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού κατά την προσεχή περίοδο, με προτεραιότητα τον εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου».

Στόχος του εμβολίου της γρίπης φέτος δεν είναι μόνο η προστασία, αλλά και η μείωση των πιθανοτήτων ταυτόχρονης προσβολής και από τους δύο ιούς, που μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση των ασθενών, καθώς και η μείωση του φόρτου των υπηρεσιών υγείας και ειδικότερα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα σε μια ενδεχόμενη αυξημένη ζήτηση.

Ταυτόχρονα, η ανησυχία των αρμοδίων εστιάζεται και στο γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας θα σπεύδουν στα νοσοκομεία για να εξετασθούν για Covid-19, όταν παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα, καθώς υπάρχουν πολλά κοινά στην εκδήλωση των δύο ιώσεων (εδώ).

Το πρόβλημα εντείνεται ακόμη περισσότερο, καθώς τα Κέντρα Υγείας δεν μπορούν να ανταποκριθούν λόγω έλλειψης υποδομών και προσωπικού.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι και τα Κέντρα Υγείας ετοιμάζονται για το δεύτερο κύμα του κορονοϊού, μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν έχουν τεθεί σε 24ωρη λειτουργία μονάδες που θα μπορούσαν να πραγματοποιούν και τεστ για Covid-19.

Σύμφωνα, πάντως, με την εγκύκλιο και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

1. Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη). Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες). Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα. Χρόνια νεφροπάθεια. Χρόνιες παθήσεις ήπατος. Νευρολογικά – νευρομυϊκά νοσήματα. Σύνδρομο Down.

3. Έγκυοι, ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες

4. Ατομα με νοσογόνο παχυσαρκία

5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα)

6. Ατομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης

7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κ.λπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης

8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών

9. Αστεγοι

10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.