| Shutterstock
Επικαιρότητα

Ποιοι έλληνες ευρωβουλευτές απείχαν από ψήφισμα κατά του Πούτιν

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ ψήφισαν «κατά» ενώ «παρών» δήλωσαν ευρωβουλευτές της Ελληνικής Λύσης και του ΣΥΡΙΖΑ. Με αφορμή τη στάση των τελευταίων, η ΝΔ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα «να ξεκαθαρίσει εάν θεωρεί ότι ο πρόεδρος Πούτιν διαπράττει εγκλήματα πολέμου» ή όχι
Protagon Team

Να λογοδοτήσει για το έγκλημα της επίθεσης κατά της Ουκρανίας ζήτησαν από τη ρωσική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία οι ευρωβουλευτές με ψήφισμά τους το οποίο εγκρίθηκε την Πέμπτη με συντριπτική πλειοψηφία. Ειδικότερα, 472 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν «υπέρ», 19 «κατά» και 33 απείχαν.

Μεταξύ όσων απείχαν συγκαταλέγονται οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου, Ελενα Κουντουρά και Αλέξης Γεωργούλης, καθώς και ο Εμμανουήλ Φράγκος της Ελληνικής Λύσης.

«Κατά» ψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος.

Το ψήφισμα ανέφερε ότι οι θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στην Μπούτσα, την Ιρπίν και πολλές άλλες ουκρανικές πόλεις αποκαλύπτουν τη βιαιότητα του πολέμου και υπογραμμίζουν τη σημασία της συντονισμένης διεθνούς δράσης για την παραπομπή των υπευθύνων στη Δικαιοσύνη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Στη βάση αυτή, η Ευρωβουλή κάλεσε την ΕΕ, σε στενή συνεργασία με την Ουκρανία και τη διεθνή κοινότητα, να πιέσει για τη δημιουργία ειδικού Διεθνούς Δικαστηρίου για τη δίωξη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας και των συμμάχων της, όπως ο Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Η ίδρυση ενός Δικαστηρίου θα κάλυπτε ένα κενό στη διεθνή ποινική δικαιοσύνη και θα συμπλήρωνε τις ερευνητικές προσπάθειες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, καθώς επί του παρόντος δεν μπορεί να διερευνήσει το έγκλημα της επίθεσης στην Ουκρανία, υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν το εν λόγω κείμενο.

Η σύσταση ενός Ειδικού Δικαστηρίου θα έστελνε ένα πολύ σαφές μήνυμα, τόσο στη ρωσική κοινωνία όσο και στη διεθνή κοινότητα, ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν και η ρωσική ηγεσία στο σύνολό της μπορούν να καταδικαστούν, κατέληξαν.

ΝΔ σε Τσίπρα: Να ξεκαθαρίσει τη στάση του

Η στάση των ευρωβουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του ψηφίσματος αυτού προκάλεσε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.

«Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου υπέρ της επείγουσας σύστασης Ειδικού Διεθνούς Δικαστηρίου, προκειμένου να ασκηθεί δίωξη κατά του Β. Πούτιν και του Α. Λουκασένκο πέρασε με 472 ψήφους υπέρ, 19 κατά, ενώ 33 ευρωβουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία. Ανάμεσα στις εξαιρέσεις από τη συντριπτική πλειοψηφία και 4 ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Δ. Παπαδημούλης, Σ. Κούλογλου, Ε. Κουντουρά και Α. Γεωργούλης που απείχαν», παρατήρησε το Γραφείο Τύπου του κυβερνώντος κόμματος.

Και προσέθεσε: «Αναμένουμε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει εάν θεωρεί ότι ο πρόεδρος Πούτιν διαπράττει εγκλήματα πολέμου κι αν θα πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον ειδικού δικαστηρίου ή αν εντάσσεται κι αυτό στην επαμφοτερίζουσα στάση που έχει κρατήσει από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής».

Απάντηση Κούλογλου

«Τα εγκλήματα πολέμου κατά της Ουκρανίας πρέπει να παραπεμφθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», απάντησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Στέλιος Κούλογλου, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας για τη στάση αποχής που τήρησε η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ψήφισμα σχετικά με τη σύσταση Ειδικού Διεθνούς Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Οπως επεσήμανε, στη δήλωση αιτιολόγησης ψήφου που κατέθεσε η Ευρωομάδα του κόμματος κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας αναφέρεται ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι η δημιουργία ειδικών δικαστηρίων εξασθενεί τη νομιμοποίηση και το κύρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Ειδικότερα στην περίπτωση της Ουκρανίας, τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στη διάρκεια της παράνομης και βάρβαρης ρωσικής επίθεσης, δεν θα πρέπει να είναι αντικείμενο δημαγωγίας, πολιτικών σκοπιμοτήτων και πρόχειρης αντιμετώπισης αλλά συγκροτημένης διαδικασίας, που θα εγγυηθεί τη δίωξη των υπευθύνων, στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Για τους λόγους αυτούς, η ευρω-ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία για το ψήφισμα που αφορά στη “Σύσταση δικαστηρίου για το έγκλημα της επίθεσης κατά της Ουκρανίας” τοποθετήθηκε με αποχή».