Εμβολιασμός για τον κορονοϊό σε εμβολιαστικό κέντρο της Αθήνας από στελέχη του στρατού (φωτογραφία αρχείου) | SOOC
Επικαιρότητα

Ποιοι δεν χρειάζονται την τρίτη δόση του εμβολίου

Τι αναφέρουν έλληνες και ξένοι επιστήμονες για την επιπλέον ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Πότε μπορούμε να αποκτήσουμε σούπερ ανοσία και ποιες περιπτώσεις δεν έχουν μελετηθεί ακόμη από τους ειδικούς
Γιάννης Δεβετζόγλου

Μπορεί η πλατφόρμα για τα ραντεβού της τρίτης δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό να έχει ανοίξει για άτομα άνω των 50 ετών και ειδικές κατηγορίες χρονίων νοσημάτων (εδώ), ωστόσο τώρα οι ειδικοί εξηγούν ότι υπάρχουν κάποιοι πολίτες που δεν χρειάζεται να κάνουν ενισχυτική δόση.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τα άτομα τα οποία και έχουν νοσήσει από λοίμωξη Covid-19 και έχουν κάνει το εμβόλιο του κορονοϊού, δεν θα πρέπει να κάνουν την ενισχυτική δόση.

Η ίδια διευκρινίζει ότι «για τα άτομα που είχαν νοσήσει από Covid-19 συστήνεται πλέον να κάνουν μία δόση εμβολίου μετά από έξι μήνες, ανεξάρτητα από τον αριθμό των δόσεων που είχαν κάνει πριν από τη νόσηση. Ωστόσο, αν ήδη μετά τη νόσηση έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις του εμβολίου (διότι οι συστάσεις είχαν αλλάξει), δεν χρειάζονται προς το παρόν να κάνουν την τρίτη, ενισχυτική δόση».

Επίσης, μπορεί η πλατφόρμα να είναι ανοιχτή, όμως το σύστημα δεν επιτρέπει στους πολίτες να κλείσουν ραντεβού, εάν δεν έχουν περάσει έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Η οδηγία αυτή ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αλλά και στις ΗΠΑ, όπου οι επιστήμονες ενημερώνουν τους πολίτες ότι ακόμη και αν είναι επιλέξιμοι για την τρίτη δόση, αν είχαν νοσήσει και ακολούθως είχαν κάνει έστω και μία δόση του εμβολίου, τότε θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και να περιμένουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα, για το πότε και εάν θα χρειαστούν ενισχυτική δόση.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Διότι, όπως γράφει η Wall Street Journal, πολλές μελέτες καταδεικνύουν ότι τα άτομα που είχαν νοσήσει από Covid και είχαν εμβολιαστεί πλήρως, έχουν ισχυρή προστασία ακόμη και από τις μεταλλάξεις. Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν δεν χρειάζονται ενισχυτική δόση του εμβολίου.

Οι ειδικοί ανά τον κόσμο έχουν περισσότερα επιστημονικά δεδομένα να αξιολογήσουν για τα άτομα που είχαν νοσήσει και ακολούθως εμβολιάστηκαν, παρά για εκείνους που εμβολιάστηκαν και μετά νόσησαν.

Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι όποιος νοσεί από Covid-19, έχει σχεδόν την ίδια προστασία που θα είχε αν εμβολιαζόταν. Οπως μία δόση του εμβολίου, έτσι και η μόλυνση, ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα, Β-κύτταρα και Τ-κύτταρα, τα οποία θωρακίζουν τον οργανισμό από την εισβολή του ιού στο μέλλον.

«Αυτοί που μολύνθηκαν και ακολούθως εμβολιάστηκαν, μόλις κέρδισαν το παιχνίδι», δήλωσε ο δρ Πολ Οφιτ, μέλος της συμβουλευτικής ομάδας της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για τα εμβόλια.

Η WSJ υπογραμμίζει, βεβαίως, ότι η ισχυρή προστασία που παρέχει ο συνδυασμός μόλυνσης και εμβολιασμού δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν θα χρειαστούν ενισχυτική δόση στο μέλλον. Αυτό είναι κάτι που θα φανεί από τις μελέτες που θα γίνουν αργότερα.

Πάντως, μπορεί οι επιστήμονες να προτείνουν να μην κάνουν ενισχυτικό εμβόλιο όσοι μολύνθηκαν τους τελευταίους έξι μήνες, ωστόσο, σε έρευνα που είχαν κάνει ειδικοί στις ΗΠΑ, είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όσοι έχουν νοσήσει από κορονοϊό και ακολούθως έκαναν δύο δόσεις του εμβολίου, ανέπτυξαν έναν τύπο υπερανοσίας (εδώ).