Στις 12 Ιανουαρίου, κρούσματα κορονοϊού είχαν επιβεβαιωθεί μόνο στην Κίνα. Μία ημέρα αργότερα, ο SARS-Cov-2 έγινε παγκόσμιο πρόβλημα με κρούσμα στην Ταϊλάνδη. Σύντομα ακολούθησαν η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ.
Σήμερα, ο κορονοϊός έχει επισκεφθεί επισήμως 204 χώρες με 1,03 εκατ. κρούσματα καταγεγραμμένα.
Οι χώρες που έχουν δηλωμένο κανένα κρούσμα είναι οι εξής: Νήσοι Κομόρες, Λεσότο, Νήσοι Μάρσαλ, Μικρονησία, Ναούρου, Βόρεια Κορέα, Παλάου, Σαμόα, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, Νήσοι Σόλομον, Νότιο Σουδάν, Τατζικιστάν, Τόνγκα, Τουρκμενιστάν, Τουβαλού, Βανουάτου και Υεμένη.
Οι περισσότερες είναι μικρά νησιά στον Ινδικό ή τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Οι ειδικοί αμφιβάλλουν για τα στοιχεία που δίνουν ορισμένα κράτη, όπως η Βόρεια Κορέα και η Υεμένη, που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.
Υπάρχουν όμως κράτη, για τα οποία συμφωνούν ότι δεν παρουσιάζουν κρούσματα. Ανάμεσα σε αυτά, είναι επτά από τα 10 μέρη στον κόσμο με τους λιγότερους τουρίστες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.
Η απομόνωση αυτών των νησιωτικών κρατιδίων βοηθά, προς το παρόν, στην προστασία του πληθυσμού τους από τον κορονοϊό.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν λαμβάνουν μέτρα. Οπως λέει στο BBC, ο πρόεδρος του Ναούρου, ενός μικροσκοπικού νησιού στον Ειρηνικό, σε απόσταση 320 χλμ από το κοντινότερο μέρος, που είναι το Κιριμπάτι.
Η κοντινότερη μεγάλη πόλη με το αεροπλάνο, είναι το Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, σε απόσταση 4.000 χλμ. νοτιοδυτικά.
Το Ναούρου είναι η δεύτερη μικρότερη χώρα στον κόσμο σε έκταση γης (μετά το Μονακό) και με 10.000 κατοίκους, η δεύτερη μικρότερη σε πληθυσμό μετά το νησί Τουβάλου.
Είναι επίσης, ένα από τα μέρη με τους λιγότερους τουρίστες τον χρόνο στον πλανήτη, μόλις 160 κατά μέσο όρο.
Μπορεί να είναι πλήρως απομονωμένο, αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι δεν είναι ευάλωτο στον κορονοϊό. Διαθέτει μόνο ένα νοσοκομείο, κανέναν αναπνευστήρα και έχει έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό.
Για αυτό και η κυβέρνηση απαγόρευσε από τις 2 Μαρτίου επισκέπτες από Κίνα, Νότια Κορέα, Ιταλία και αργότερα, το Ιράν.
Στη συνέχεια σταμάτησε τις πτήσεις σε Φίτζι, Κιριμπάτι και Νήσους Μάρσαλ και μείωσε τις πτήσεις προς Μπρισμπέιν, σε μία το 15νθήμερο.
Επίσης, έβαλε σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών όλους τους επισκέπτες από Αυστραλία, καθώς και πιθανούς αιτούντες άσυλο.
«Προσπαθούμε να το συγκρατήσουμε εκτός συνόρων. Χρησιμοποιούμε το αεροδρόμιο ως σύνορο», εξηγεί ο πρόεδρος Λιονέλ Ανγκιμέα.
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν τεθεί και άλλα μικρά κρατίδια στον Ειρηνικό: Κιριμπάτι, Τόνγκα, Βανουάτου και άλλα.
Είναι ο μόνος τρόπος να κρατήσουν τον κορονοϊό όσο γίνεται μακριά. Αν φτάσει στα μικρά απομονωμένα νησιά, χωρίς τις κατάλληλες δομές υγείας, θα είναι καταστροφικός. «Θα αφανίσει τον πληθυσμό τους, καθώς πολλοί έχουν προβλήματα υγείας με διαβήτη, καρδιά και καρδιοαναπνευστικά προβλήματα», λέει ο Κόλιν Τουκουιτόνγκα, πρώην επίτροπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και ειδικός στη δημόσια υγεία.
Προς το παρόν, ο ωκεανός βοηθάει. Ομως, αργά ή γρήγορα, λένε οι ειδικοί, καμία χώρα δεν θα μείνει αλώβητη από τον κορονοϊό. Δεν μπορείς να κλείσεις για πάντα τα σύνορα ούτε να σταματήσεις τις πτήσεις, εφόσον τα νησάκια αυτά βασίζονται στο εξωτερικό για τις προμήθειές τους ή στις εξαγωγές για οικονομική στήριξη.
Πάντως, εκτιμούν ότι τα μικρά νησιωτικά κρατίδια του Ειρηνικού θα είναι τα τελευταία που θα επισκεφθεί ο κορονοϊός. Σε χώρες που συνορεύουν στη στεριά με άλλα κράτη, θα φτάσει νωρίτερα. Οπως έγινε αυτές τις ημέρες στο Μαλάουι της Αφρικής, μία από τις τελευταίες που δεν είχε κρούσμα.
Επίσης, λόγω των αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις που έχουν υιοθετήσει οι περισσότερες χώρες του κόσμου, το ποσοστό του πληθυσμού που κολλά τον ιό είναι μικρό. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός θα αργήσει να κάνει τον κύκλο του, όπως εξηγεί ο Αντι Τάτεμ, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.
«Θα πρέπει να ζήσουμε με αυτόν τον ιό για πολύ καιρό ακόμα».