O Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή (φωτογραφία αρχείου) | UK Parliament /Jessica Taylor /Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Ποιο lockdown Μπόρις, οι εμβολιασμοί ήταν που έκαναν τη διαφορά

Ο βρετανός πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι το lockdown ήταν αυτό που μείωσε τη θνησιμότητα στη χώρα του. Από επιστημονική έρευνα όμως αποδείχθηκε το βασικό όπλο απέναντι στη μείωση κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων από Covid ήταν ο μαζικός εμβολιασμός. Το ίδιο συμπέρασμα κατεγράφη και στο Ισραήλ
Protagon Team

Διαψεύδουν οι επιστήμονες στη Βρετανία τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είπε την Τρίτη ότι η μείωση στα νέα κρούσματα του κορονοϊού, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στους θανάτους από Covid, δεν ήταν αποτέλεσμα του εμβολιασμού, αλλά κατά κύριο λόγο του lockdown.

Ευτυχώς, γράφει η βρετανική Telegraph, η επιστήμη απέδειξε σε λιγότερες από 24 ώρες ότι ο πρωθυπουργός έκανε λάθος.

Νέα έρευνα που έκανε το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, έδειξε ότι ο εμβολιασμός έχει κάνει τη μεγάλη διαφορά στη μείωση νέων κρουσμάτων, εισαγωγών στα νοσοκομεία και θανάτων στους ηλικιωμένους που είχαν κάνει το εμβόλιο, σε σύγκριση με τους συνομήλικους τους που δεν το είχαν κάνει.

Σε μεγάλη μελέτη που συμπεριέλαβε περισσότερα από 170.000 άτομα, ανεξάρτητα από τα υποκείμενα νοσήματα, το ποσοστό εισαγωγής σε νοσοκομείο λόγω λοίμωξης Covid μειώθηκε κατά 75% σε όσους είχαν εμβολιαστεί (ηλικίες 80-83 ετών) με το σκεύασμα της Pfizer.

Το ποσοστό των ατόμων που εκδήλωσε λοίμωξη Covid με ελαφριά συμπτώματα μειώθηκε επίσης κατά 70%. Παράλληλα, ο αριθμός των θετικών τεστ έπεσε από 15,3 ανά 100.000 άτομα, σε 4,6, κάτι που σημαίνει ότι όσοι εμβολιάστηκαν είχαν πολύ μικρότερες πιθανότητες να κολλήσουν κορονοϊό.

Οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «η μεταδοτικότητα του κορονοϊού μειώθηκε από το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού στους ηλικιωμένους της χώρας».

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν και όλες οι μελέτες που έχουν γίνει στον πληθυσμό του Ισραήλ. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας και τις φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer/BioNTech τα δεδομένα στον πραγματικό πληθυσμό δείχνουν ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο για την Covid έχει 94% αποτελεσματικότητα για την πρόληψη ασυμπτωματικών μολύνσεων. Δηλαδή μπορεί κάποιος να μολυνθεί, αλλά να μην εκδηλώσει καθόλου συμπτώματα.

Ισραήλ και Βρετανία είναι αρκετά μπροστά από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα αποτελέσματα από τον εμβολισμό του πληθυσμού τους είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά για το τι πρόκειται να ακολουθήσει και στη χώρα μας τους επόμενους μήνες.