Δύο υπουργοί θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που είναι στη διάθεση των Αρχών, «με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί» | Alexandros Michailidis / SOOC
Επικαιρότητα

Ποινική αναβάθμιση των ερευνών για την οπαδική βία α λα Χρυσή Αυγή

Το αίτημα αυτό αναμένεται να μεταφέρουν στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το πρώι της Τρίτης οι Γιάννης Οικονόμου και Γιάννης Βρούτσης. Στο ίδιο μήκος κύματος οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης. «Εχουμε εγκληματικές οργανώσεις που πρέπει να αποκτήσουν ονοματεπώνυμο», τόνισε ο Γιώργος Φλωρίδης
Protagon Team

Την πρόθεση της κυβέρνησης να αναβαθμίσει την δικαστική έρευνα για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς σηματοδοτεί η ανακοίνωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι την Τρίτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, θα επισκεφτούν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη.

Στο πλαίσιο του συνολικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας που ανακοινώθηκε, το κυβερνητικό κλιμάκιο θα ζητήσει «εκ μέρους της Κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο», έκανε γνωστό στη διάρκεια του briefing της Δευτέρας ο Παύλος Μαρινάκης.

Επιπλέον οι υπουργοί θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των Αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας «και θα διαμηνύσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι η ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά».

Η ελληνική Δικαιοσύνη θα διερευνήσει, με τη σειρά της, «σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις. Ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα. Αν υπάρχουν κάποιοι που με τα όσα υποστηρίζουν δημόσια διαπράττουν αδικήματα διέγερσης σε παράνομες πράξεις», πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης και υπογράμμισε:

«Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί το παράδοξο εκατομμύρια φιλάθλων να πληρώνουν την εγκληματική συμπεριφορά νοσηρών μειοψηφιών. Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος στην εγκληματική δράση οργανωμένων “στρατών”, οι οποίοι κατά καιρούς “ανακαλύπτουν” το βόλεϊ ή το χάντμπολ, μολύνοντας ακόμα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό».

Δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» εστίασε στις αναφορές Μαρινάκη περί ενδεχόμενης ύπαρξης «εγκληματικών οργανώσεων» στον χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού, κατά τα παραπάνω, εκτιμώντας πως τα βήματα για τη συνένωση δικογραφιών που ακολουθούνται θυμίζουν τον τρόπο με τον οποίο αποκαλύφθηκε η δράση της «Χρυσής Αυγής».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι κ.κ. Οικονόμου και Βρούτσης «θα παραθέσουν στην κυρία Αδειλίνη σειρά πειστηρίων (δημοσιεύματα, διαδικτυακές συζητήσεις ή αναρτήσεις, ανακοινώσεις κ.ο.κ.) που τεκμηριώνουν ότι η χουλιγκανική βία έχει φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς» συνοδεία του αιτήματος «να αναβαθμιστεί η ποινική έρευνα για αυτά τα περιστατικά αλλά και να δημιουργηθεί μια “τυπολογία” χειρισμού των συγκεκριμένων υποθέσεων από εδώ και πέρα, με δεδομένες τις ομοιότητες του τρόπου δράσης των “οπαδικών” στρατών με τα τάγματα εφόδου».

Οπως υπενθύμισε, άλλωστε, η εφημερίδα «το κουβάρι της εγκληματικής δράσης της “Χρυσής Αυγής” άρχισε να ξετυλίγεται από το 2013, την επομένη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, όταν ο τότε υπουργός Δημοσίας Τάξεως Νίκος Δένδιας είχε αποστείλει αναφορά στην τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη με την επίσημανση ότι οι ενέργειες των μελών του συγκεκριμένου κόμματος παρέπεμπαν σε λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης.

»Στη συνέχεια, η Δικαιοσύνη είχε συγκεντρώσει όλες τις διάσπαρτες δικογραφίες για εγκληματικές ενέργειες μελών της Χρυσής Αυγής σε μία, με αποτέλεσμα να καταδικαστούν τα ηγετικά της στελέχη για σύσταση και λειτουργίας εγκληματικής οργάνωσης και να φυλακιστούν».

Στην προσέγγιση αυτή αναφέρθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος με αφορμή τις συγκρούσεις οπαδών με άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. στο Ρέντη την Πέμπτη, που είχαν ως αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό αστυνομικού, μίλησε για «συντεταγμένους στρατούς».

«Πρέπει να ενωποιηθεί η έρευνα στο χώρο του αθλητισμού, να διερευνηθούν οι διασυνδέσεις. Εχουμε εγκληματικές οργανώσεις που πρέπει να αποκτήσουν ονοματεπώνυμο», τόνισε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο υπουργός, λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις Μαρινάκη.

«Πρέπει να ξεκουνηθεί η Δικαιοσύνη και να εφαρμόσει το πολυ αυστηρό πλαίσιο. Αν συνεχιστεί η συμπεριφορά παραγόντων ή μέσων ενημέρωσης για δηλώσεις μίσους που υποκινούν αθλητική βία θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει φυλακή, όχι αναστολές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος σε άλλη παρέμβασή του, στην τηλεόραση του Open.