To Χίθροου αναμένεται να δει ακόμα λιγότερα αεροπλάνα να πετάνε μετά την απόφαση για την Πορτογαλία | REUTERS/Toby Melville/File Photo
Επικαιρότητα

Ποια «πράσινη λίστα» για την Ελλάδα; Βγήκε εκτός και η Πορτογαλία!

Η Βρετανία προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση των ταξιδιωτικών περιορισμών, διαψεύδοντας τα ευχολόγια για ένταξη έστω κάποιων ελληνικών νησιών στον κατάλογο με τους προορισμούς που δεν απαιτείται μετά καραντίνα
Protagon Team

Παρά τις διαρροές και τα ευχολόγια που κυκλοφόρησαν από το πρωί περί επικείμενης ένταξης της Ελλάδας στην «πράσινη λίστα» της Βρετανίας για τα ταξίδια –που μετά υποβαθμίστηκαν σε πληροφορίες για ένταξη ελληνικών νησιών και όχι όλης της χώρας και τελικά σε τίποτα απ’ όλα αυτά– το Λονδίνο φαίνεται να σκληραίνει και όχι να μαλακώνει τη στάση του απέναντι στους τουριστικούς προορισμούς: όχι μόνο δεν μπαίνει η Ελλάδα στις χώρες όπου το ταξίδι δεν θα απαιτεί μετά καραντίνα, αλλά βγαίνει και η Πορτογαλία! Αυτό μετέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης το BBC και επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα και επισήμως από τη βρετανική κυβέρνηση.

H απόφαση αυτή του Λονδίνου συνιστά, δίχως άλλο, ένα πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό και μια διάψευση των προσδοκιών του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, οποίος στην περιβόητη πια συνέντευξή του στο BBC στις 12 Μαΐου είχε πει: «Συμφωνήσαμε ότι η Ελλάδα, στις επόμενες αξιολογήσεις των τουριστικών προορισμών για τους Βρετανούς τουρίστες, θα πρέπει να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι είναι τώρα, δηλαδή να περάσει από το “πορτοκαλί” στο “πράσινο”». Κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Η επί τα χείρω αναθεώρηση των ταξιδιωτικών περιορισμών, με την Πορτογαλία να μπαίνει και αυτή στην «πορτοκαλί λίστα», συνοδεύτηκε και από τη μεταφορά άλλων επτά χωρών στην «κόκκινη». Πρόκειται για το Αφγανιστάν, το Μπαχρέιν, την Κόστα Ρίκα, την Αίγυπτο, τη Σρι Λάνκα, το Σουδάν και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Ολες οι αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 4 π.μ. της Τρίτης, 8 Ιουνίου.

Με βάση το βρετανικό σύστημα, τα ταξίδια στις χώρες που χαρακτηρίζονται «κόκκινες» ή «πορτοκαλί» δεν απαγορεύονται, όμως αποθαρρύνονται. Χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην «πορτοκαλί» λίστα, που σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν από αυτές θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους για 10 ημέρες και να υποβληθούν δύο φορές σε διαγνωστικό τεστ. Αυτό το μέτρο αποτρέπει πολλούς από το να τολμήσουν να σχεδιάσουν διακοπές ακόμα και σε δημοφιλείς προορισμούς όπως οι ακτές της Μεσογείου.

Ο Γκραντ Σαπς, υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, δήλωσε ότι ακόμα δεν ξέρει τι θα συμβεί το καλοκαίρι όσον αφορά τα ταξίδια στο εξωτερικό.

«Εχουμε κάνει θαύματα με το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα και ο υπόλοιπος κόσμος πρέπει να μας φτάσει –η Ευρώπη είναι όπως φαίνεται 10 εβδομάδες πίσω αλλά θα μας πιάσει» είπε για να προσθέσει: «Δεν ξέρω ακριβώς τι σημαίνει αυτο για το καλοκαίρι αλλά οι αποφάσεις σήμερα είναι για να προστατεύσουν το μέλλον, να διασφαλίσουν ότι στο εσωτερικό θα είμαστε ανοιχτά».

Οντως η Βρετανία είναι πολύ μπροστά στον εμβολιασμό και στο χτίσιμο της ανοσίας της αγέλης. Ο Μπόρις Τζόνσον μνημόνευσε την Πέμπτη την επίτευξη ενός ακόμη σημαντικού οροσήμου: Οι μισοί ενήλικοι στη Βρετανία είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι.

Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, στην Ελλάδα πλήρως εμβολιασμένοι είναι 2.155.442 άτομα.

Ο Σαπς τόνισε ότι η προτεραιότητα είναι το περεταίρω άνοιγμα της βρετανικής οικονομίας στις 21 Ιουνίου και παρέπεμψε στα νέα από την Πορτογαλία για εμφάνιση εκεί της μετάλλαξης «Δέλτα» (της λεγόμενης ινδικής μετάλλαξης) καθώς και στο γεγονός ότι τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιες, περισσότερες μάλιστα, χώρες να μπουν τελικά στην «πράσινη λίστα» στην επόμενη αναθεώρηση των κανονισμών, η οποία όμως θα γίνει σε τρεις εβδομάδες από τώρα. Αυτό σημαίνει ότι ο ευρωπαϊκός Νότος θα πρέπει να περιμένει ως τουλάχιστον τα τέλη Ιουνίου για να δει βρετανούς τουρίστες. Αν δει…

Οπως ανέφερε το BBC, οι ελπίδες ότι κάποια ελληνικά, αλλά και ισπανικά νησιά θα προστίθεντο στη λίστα «εξανεμίστηκαν». Ετσι, η Ελλάδα παρέμεινε στην «πορτοκαλί λίστα» του Ηνωμένου Βασιλείου. Το δίκτυο ανέφερε δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Ματ Χάνκοκ:

«Πρέπει να προστατεύσουμε την πρόοδο που έχουμε σημειώσει και ναεπιτρέπουμε ταξίδια όταν είναι ασφαλές να το κάνουμε. Πρέπει να ακολουθήσουμε τα δεδομένα».

Η ανακοίνωση της είδησης για την Πορτογαλία προκάλεσε κατάρρευση των μετοχών των αεροπορικών εταιρειών, καθώς πολλές από αυτές αναμένεται να ακυρώσουν πτήσεις προς το Φάρο και άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Η IAG, μητρική British Airways, είδε τις μετοχές της να υποχωρούν κατά 5%, όπως συνέβη και με τις μετοχές της Easyjet και της Jet2. Η Ryanair είχε απώλειες 2,6% και η Tui 3%.

Σε μια πρώτη επίσημη αντίδραση, η British Airways έκανε λόγο για «απογοητευτικά νέα».

Η EasyJet χαρακτήρισε «τεράστιο πλήγμα» την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να αφαιρέσει την Πορτογαλία από τη λίστα των «πράσινων χωρών», για τις οποίες δεν απαιτείται οι ταξιδιώτες να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους. Η εταιρεία τόνισε ότι η κυβέρνηση με τους χειρισμούς καθιστά αδύνατο για τους αερομεταφορείς να σχεδιάζουν τα δρομολόγιά τους.

Η EasyJet ανέφερε ότι ενημερώθηκε προφορικά την Πέμπτη από το υπουργείο Μεταφορών για την απόφαση. Διαπίστωσε επίσης ότι δεν θα προστεθούν άλλες χώρες στην «πράσινη» λίστα, κάτι όπως υπογράμμισε «είναι παράλογο», δεδομένου ότι σε όλη την Ευρώπη μειώνονται τα κρούσματα της Covid-19. «Η απόφαση αυτή ουσιαστικά αποκόπτει το Ηνωμένο Βασίλειο από τον υπόλοιπο κόσμο», σημείωσε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.