Ηταν μια ιδιαίτερη ημέρα για τον Στέλιο Πέτσα. Επρεπε να ενημερώσει τους πολιτικούς συντάκτες μία ημέρα μετά την αναδίπλωση (εδώ) της κυβέρνησης στο θέμα των αμφιλεγόμενων voucher για την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων, ενώ παράλληλα καλείτο να περιγράψει το πώς θα επιστρέψει η χώρα σε μια κάποια κανονικότητα μετά τα αυστηρά μέτρα ανάσχεσης του κορονοϊού τα οποία έκλεισαν ήδη έναν μήνα ισχύος.
«Τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου παρατείνονται κατά μία εβδομάδα ως τις 4 Μαΐου», ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας στο λεγόμενο μπρίφινγκ το μεσημέρι της Πέμπτης. (Προφανώς η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει άρση μέτρων πριν από την Πρωτομαγιά, η οποία σε κανονικές συνθήκες ενθαρρύνει θεαματικά συγκεντρώσεις προσώπων και μαζική έξοδο στην ύπαιθρο χώρα).
Ο ίδιος τόνισε πως «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στους Ελληνες για να παρουσιάσει το συγκροτημένο σχέδιο της κυβέρνησης, το πλαίσιο δηλαδή στο οποίο θα κινηθούμε κατά το επόμενο χρονικό διάστημα».
Σε σχετική ερώτηση πάντως, είπε ότι μετά τις 4 Μαΐου, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργηθεί η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις των πολιτών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η χώρα μας βιώνει μια πρωτοφανή κρίση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και σε όλη τη διάρκεια αυτής «επιδεικνύουμε υψηλό αίσθημα ατομικής υπευθυνότητας και συλλογικής ωριμότητας».
Τόνισε ότι «μένοντας στον ίδιο δρόμο σύντομα θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή μετάβαση σε μια νέα εποχή, σε μια νέα κανονικότητα όπου πολλές συνήθειες και συμπεριφορές των ανθρώπων θα έχουν αλλάξει».
Είπε χαρακτηριστικά ότι σήμερα μπορούμε να μιλάμε για αυτή τη νέα κανονικότητα «επειδή τα αυστηρά, πρωτόγνωρα μέτρα που πήραμε νωρίς, δούλεψαν. Και δούλεψαν γιατί τα ακολουθήσαμε. Όλοι μαζί σε μια ξεχωριστή στιγμή ατομικής υπευθυνότητας και συλλογικής ωριμότητας». Είναι σαφές ότι «η επιτυχία των μέτρων που ελήφθησαν απεικονίζεται στα διαγράμματα των κρουσμάτων και -δυστυχώς- των θυμάτων σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχου πληθυσμού», πρόσθεσε και έδειξε γραφήματα που απεικονίζουν αυτή την πορεία.
«Αυτή η εικόνα δεν είναι για να μπει στο αρχείο ούτε για να αλληλοσυγχαιρόμαστε», επεσήμανε. «Είναι για να μας θυμίζει από την αρχή γιατί πήραμε αυτά τα μέτρα. Για να μη νοσήσουν πολλοί ταυτόχρονα. Για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας από την ταυτόχρονη εισαγωγή ασθενών. Για να μη φέρουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας στην κατάσταση που είδαμε ακόμη και στις πιο αναπτυγμένες χώρες, δηλαδή με απόγνωση να πρέπει να διαλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει».
Οι απαντήσεις για τον Βρούτση
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε, από την «Αυγή», αν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού μετά το θέμα των voucher, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε με μία λέξη: «Ναι». Στη δε ερώτηση αν ο κ. Βρούτσης υπέβαλε την παραίτησή του, η απάντηση του κ. Πέτσα ήταν κάπως σιβυλλική: «Ο κ. Βρούτσης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού».
Ο κ. Πέτσας ξεκίνησε την ενημέρωση με αναφορά στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την σε εξέλιξη συνεδρίαση του ΕΛΚ στην οποία μετέχει ο κ. Μητσοτάκης.
«Οι ηγέτες καλούνται να συζητήσουν την εξεύρεση των κατάλληλων λύσεων στα κοινά προβλήματα που γεννά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της η πανδημία του κορονοϊού. Ένα από τα βασικά ζητήματα στη σημερινή ημερήσια διάταξη είναι η δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας με την αξιοποίηση καινοτόμων χρηματοοικονομικών εργαλείων. Οι θέσεις της χώρας μας είναι γνωστές», τόνισε ο κ. Πέτσας. Εξήγησε ότι οι θέσεις αυτές αναπτύχθηκαν έγκαιρα από τον πρωθυπουργό στην κοινή επιστολή με άλλους οκτώ ευρωπαίους ηγέτες προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Η πρώτη που αποτελεί και ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι η θέση αρχής ότι «τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις».