Στην πανδημία, δισεκατομμύρια άνθρωποι εργάστηκαν από το σπίτι. Πολλοί από αυτούς, συνέχισαν και αργότερα, αλλάζοντας το τοπίο της εργασίας.
Η δουλειά από απόσταση έδωσε τη δυνατότητα σε πολύ κόσμο να αλλάξει πόλη και χώρα, καθώς πλέον πολλοί εργοδότες δεν απαιτούν φυσική παρουσία των εργαζομένων τους.
Ετσι πολλαπλασιάστηκαν οι ψηφιακοί νομάδες και δημιουργήθηκε ο δείκτης διαβατηρίου ψηφιακών νομάδων (PNI), που εστιάζει σε ευρύτερα κριτήρια, συμπεριλαμβανομένης της «παγκόσμιας αντίληψης» (πώς βλέπει ο υπόλοιπος πλανήτης μία χώρα) και της προσωπικής ελευθερίας σε μια συγκεκριμένη χώρα, για να την κατατάξει στην παγκόσμια λίστα.
Ενα από τα κριτήρια, σύμφωνα με το Euronews, είναι η χώρα καταγωγής, που μπορεί π.χ. να επηρεάσει τη δυνατότητα ενός ανθρώπου να ταξιδέψει.
Η Nomad Capitalist, εταιρεία που στοχεύει στη «μεγιστοποίηση της ελευθερίας» σύμφωνα με το μανιφέστο της, μόλις δημοσίευσε την φετινή κατάταξη των χωρών, βάσει του PNI.
Η εταιρεία εξετάζει 199 διαβατήρια, όσον αφορά τα ταξίδια χωρίς βίζα, την παγκόσμια αντίληψη, τη φορολογία των πολιτών και τις προσωπικές ελευθερίες.
Τα καλύτερα και τα χειρότερα διαβατήρια
Οκτώ στα 10 πρώτα κράτη της φετινής κατάταξης, είναι ευρωπαϊκά.
Πρώτη με διαφορά στη φετινή λίστα, ήρθε η Ελβετία, με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.
Στη συνέχεια βρίσκουμε το Λουξεμβούργο, τη Φινλανδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ακολουθούν η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Γερμανία με τη Νέα Ζηλανδία να ολοκληρώνει την πρώτη δεκάδα.
Οι κάτοχοι αυτών των διαβατηρίων μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα ταξίδια χωρίς βίζα στην πλειονότητα των χωρών σε όλο τον κόσμο, ενώ είναι πιο πιθανό να γίνουν αποδεκτοί χωρίς πρόβλημα στις χώρες επιλογής τους.
«Με την Ελβετία να ξεχωρίζει ως το καλύτερο διαβατήριο του κόσμου το 2024, ο δείκτης Nomad Passport Index δείχνει στους πολίτες πώς να ανοίξουν τη ζωή τους σε νέες ευκαιρίες, ενισχύοντας την ελευθερία τους να ταξιδεύουν, να εργάζονται και να κάνουν επιχειρήσεις με ηρεμία σε έναν ασταθή κόσμο», ανέφερε το Euronews.
H Βουλγαρία θεωρείται ανερχόμενη δύναμη στη σχετική λίστα, ανεβαίνοντας από το νούμερο 42 στο νούμερο 32 σε δύο χρόνια.
Αυτό πιθανότατα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην είσοδό της στη ζώνη Σένγκεν, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί αργότερα αυτόν τον μήνα.
Οι ευρωπαϊκές χώρες, ξεκινώντας από την Ισλανδία, την Ιταλία και την Ελλάδα (νούμερο 13), βρίσκονται επίσης στις θέσεις 11 έως 26 στη λίστα, ενώ η Σιγκαπούρη βρίσκεται στην 27η θέση.
Οσον αφορά τις χειρότερες χώρες για τους ψηφιακούς νομάδες, δεν αποτελούν έκπληξη: Το Αφγανιστάν ήρθε τελευταίο, ακολουθούμενο από το Ιράκ, την Υεμένη και την Ερυθραία.
Πώς διαμορφώνεται η βαθμολογία
Το Nomad Capitalist αποκάλυψε πώς ακριβώς διαμορφώνονται οι βαθμολογίες στην κατάταξη.
Ο δείκτης τους αναλύει πέντε κριτήρια, τα οποία έχουν όλα διαφορετική στατιστική βαρύτητα.
Η δυνατότητα πραγματοποίησης ταξιδιών χωρίς βίζα αποτελεί το 50% της βαθμολογίας, με τη φορολογία να ανέρχεται στο 20%.
Ακολουθούν η παγκόσμια αντίληψη, η δυνατότητα να έχει κάποιος διπλή υπηκοότητα και η προσωπική ελευθερία -η οποία περιλαμβάνει την ελευθερία του Τύπου και την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία- τα οποία όλα κατέχουν από 10% στη βαθμολογία.
Η Nomad Capitalist λαμβάνει υπόψιν της ότι οι πολίτες διαφορετικών χωρών αντιμετωπίζουν διαφορετικές απαιτήσεις για να πληρώνουν φόρους, να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς, να ζουν ελεύθερα και να αποφεύγουν περιορισμούς όταν ταξιδεύουν, σύμφωνα με την εταιρεία.