Η 40χρονη Εκατερίνα Ντούντσοβα αμφισβητεί στις προεδρικές κάλπες την εξουσία του Πούτιν | REUTERS/Evgenia Novozhenina
Επικαιρότητα

Ποια είναι η γυναίκα που ρισκάρει για να εκθρονίσει τον Πούτιν

Η πρώην δημοσιογράφος Eκατερίνα Ντούντσοβα κατέρχεται στις εκλογές για πρόεδρος της Ρωσίας και προσπαθεί να αποφύγει τις κακοτοπιές πριν την κάλπη
Protagon Team

Συνέντευξη με την Εκατερίνα Ντούντσοβα δημοσίευσαν προ ημερών οι λονδρέζικοι Times. Ποια είναι αυτή; Μια διαζευγμένη γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών, πρώην δημοσιογράφος και υποψηφία πρόεδρος της Ρωσίας. «Από τη μια πλευρά ο αδίστακτος πρώην αξιωματικός της KGB που κυβερνά τη Ρωσία σχεδόν 25 χρόνια, από την άλλη μια ελάχιστα γνωστή γυναίκα που θέλει να τερματίσει τις μάχες στην Ουκρανία και να απελευθερώσει πολιτικούς κρατουμένους» ήταν οι εισαγωγικές συστάσεις των Βρετανών.

Η 40χρονη Ντούντσοβα, από το σιβηρικό Κράσνογιαρσκ, δήλωσε την υποψηφιότητά της πριν από τρεις εβδομάδες. Ελπίζει να δώσει στο αντιπουτινικό κίνημα της Ρωσίας εκλογική φωνή. Εχει ήδη δεσμευτεί ότι, αν γίνει πρόεδρος, θα ξοδέψει κεφάλαια για τη βελτίωση της ζωής των Ρώσων και όχι για «νέα τανκς», όπως λέει. Το σλόγκαν της εκστρατείας της είναι «Επιστροφή στο μέλλον της χώρας μας», λέει στους  Times.

Η ίδια, που πλέον ζει στα περίχωρα της Μόσχας, προσθέτει: «Αγαπώ τη χώρα μου, θέλω η Ρωσία να είναι ένα δημοκρατικό και ειρηνικό κράτος, να ευημερεί. Αλλά τώρα η χώρα μας κινείται σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση: μακριά από δικαιώματα και ελευθερίες, μακριά από αγάπη και ειρήνη, μακριά από ένα υπέροχο μέλλον».

Η Ντούντσοβα γνωρίζει καλά τους κινδύνους που συνεπάγεται η αμφισβήτηση του Πούτιν, του οποίου οι μεγαλύτεροι επικριτές σκοτώθηκαν, φυλακίστηκαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, παρατήρησαν οι Βρετανοί. «Τα πάντα είναι δυνατά στη χώρα μας τώρα. Κάποιος πρέπει να είναι ψυχικά προετοιμασμένος για αυτό» είπε στους Times. «Είναι τρομακτικό, φυσικά, αλλά ο φόβος δεν πρέπει να κυριαρχεί».

Είπε επίσης η Ντούντσοβα: «Αν εκλεγώ, θα κάνω τα πάντα για να διασφαλίσω ότι η ειρήνη θα επέλθει το συντομότερο δυνατόν. Αυτό είναι το βασικό μου μήνυμα. Η Ρωσία δεν είναι ο Πούτιν και ο Πούτιν δεν είναι η Ρωσία». Οι Βρετανοί έγραψαν ότι διαλέγει προσεκτικά τις λέξεις της, ώστε για να μην ασκηθούν εις βάρος της διώξεις, όπως συνέβη με 800 ανθρώπους που μίλησαν κατά του πολέμου. Μόλις ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της, η Ντούντσοβα εκλήθη από εισαγγελείς για να περιγράψει τις πολιτικές απόψεις της και να δώσει γραπτώς εξηγήσεις για τα σχέδιά της.

Επειδή «το Κρεμλίνο επιτρέπει τουλάχιστον έναν φιλελεύθερο υποψήφιο, ώστε οι Ρώσοι να έχουν την ψευδαίσθηση της δημοκρατίας», η Ντούντσοβα ρωτήθηκε από τους Βρετανούς αν είναι επιλογή του Πούτιν. Το διέψευσε μετ’ αγανακτήσεως. Οι Times θύμισαν ότι ο φυλακισμένος Αλεξέι Ναβάλνι προέτρεψε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν οποιονδήποτε υποψήφιο εκτός του Πούτιν, ώστε να αποδυναμωθεί η κυριαρχία του.

Είπε όμως η Ντούντσοβα ότι οι δικοί της υποστηρικτές τη συμβουλεύουν να μη δίνει πολλές συνεντεύξεις σε Δυτικά μέσα ενημέρωσης, επειδή μπορεί να χαρακτηριστεί επισήμως «ξένη πράκτορας». Παραδέχθηκε ότι η εκστρατεία της είναι απίθανο να ανατρέψει τον Πούτιν, αλλά φιλοδοξεί να καταστεί «σύμβολο ελπίδας» για τους Ρώσους που αναζητούν έναν υποψήφιο «με ειρηνική ατζέντα και δημοκρατικές αξίες».

«Αλλά δεν έχει αυταπάτες. Μόνο για γραφτεί το όνομά της στο ψηφοδέλτιο των υποψηφίων απαιτείται η συγκέντρωση 300.000 υπογραφών υποστηρικτών της από τουλάχιστον 40 περιοχές της Ρωσίας». Οι Βρετανοί έγραψαν τιμητικά και ότι «αν και στη Ρωσία σήμερα η καταστολή είναι σαν τις ημέρες του Στάλιν, η Ντούντσοβα αρνείται να εγκαταλείψει την πατρίδα της». Η ίδια έκλεισε τη συνέντευξή της με αισιοδοξία, λέγοντας ότι «στη Ρωσία όπου να ‘ναι ξημερώνει».