Ενας γερμανός δήμαρχος προειδοποιεί ότι η χώρα του διακατέχεται πλέον από ένα αντιμεταναστευτικό μένος, όπως έδειξε και η επίθεση τριών ανδρών σε έναν Σύρο τον οποίο τραυμάτισαν.
Αυτό το πλέον πρόσφατο περιστατικό βίας συνέβη στο Βίσμαρ, στη βορειοανατολική Γερμανία, σχετικά κοντά στο Κέμνιτς όπου συγκεντρώθηκαν και πρωταγωνίστησαν σε επεισόδια οι ακροδεξιοί (βλέπε εδώ και εδώ).
Ο 20χρονος Σύρος εδάρη από τρεις γερμανόφωνους άνδρες που τον σταμάτησαν στο πάρκο και κατέληξε στο νοσοκομείο μωλωπισμένος και με σπασμένη μύτη από το γρονθοκόπημα και το κλοτσίδι. Ως ύποπτον για το συμβάν η αστυνομία συνέλαβε έναν 26χρονο, σεσημασμένο ήδη.
Σπίθες από το Ράιχσταγκ
Ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Βίσμαρ Τόμας Μπάγιερ λέει στους δημότες του ότι πρέπει να αντισταθούν στην ακροδεξιά και στις μεθόδους της.
«Μας σοκάρισαν οι φασαρίες τους» λέει ο Μπάγιερ. Και, μάλλον υπονοώντας την πυρκαγιά του Ράιχσταγκ, που σήμανε την απαρχή της ναζιστικής κυριαρχίας στη Γερμανία, συνεχίζει: «Υπάρχουν εμπρηστές στη Γερμανία, κάτι σαν αίσθημα πογκρόμ αρχίζει να δημιουργείται».
Οι διαδηλώσεις των ακροδεξιών συνεχίζονται στο Κέμνιτς, πότε από τη μια γκρούπα και πότε από την άλλη. Πρωτομηνιάτικα, το Σάββατο, η Εναλλακτική για τη Γερμανία θα πραγματοποιήσει τη δική της συγκέντρωση, που αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους πολίτες απ’ ό,τι οι αμιγώς νεοναζιστικές με τους μαυροφορεμένους διαδηλωτές, τα ρουνικά σύμβολα και τα υπόλοιπα φασιστικά αξεσουάρ.
Τάξη και ασφάλεια
Οι απόψεις όσων συμμετέχουν σε αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις είναι πάνω-κάτω οι ίδιες, όπως τις μετέδωσαν οι λονδρέζικοι Times:
«Δεν έχω κάτι εναντίον των πραγματικών προσφύγων, όμως πρέπει να σέβονται τους γερμανικούς νόμους» λέει κάποιος που κρατάει ένα πλακάτ με τη γερμανική σημαία στολισμένη από το σύνθημα «τάξη και ασφάλεια».
«Δεν έχω κάτι εναντίον των μαύρων, όμως είδα δέκα μαύρους μαζεμένους στο πάρκο και μου φάνηκε παράξενο» λέει ένας δεύτερος.
«Ο απλός κόσμος είναι αναγκασμένος να πάρει τον νόμο στα χέρια του» ομολογεί ένας τρίτος.
Οι γερμανοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η γερμανική ακροδεξιά επέλεξε το Κέμνιτς σαν βαρόμετρο αντιδράσεων, ώστε να τεστάρει προθέσεις. Οι ίδιοι πιθανολογούν ότι από το Κέμνιτς θα μπορούσε να μεταλαμπαδευτεί σε άλλες πόλεις η «μαύρη φλόγα».
Οι ίδιοι οι μετανάστες δηλώνουν ότι δέχονται προσβολές στον δρόμο και ότι φοβούνται. Συνήθως τους προγκίζουν και τους αποκαλούν «μουσουλμάνους τρομοκράτες».
Στο σημείο όπου οι δύο μουσουλμάνοι μετανάστες (ένας Σύρος και ένας Ιρακινός) μαχαίρωσαν και σκότωσαν τον Γερμανό το προηγούμενο Σάββατο μαζεύεται κόσμος και εναποθέτει κεριά και άνθη.
Για να τιμήσουν τη μνήμη του δολοφονημένου εκεί πηγαίνουν έως και σκίνχεντς (που όπως σε όλη τη Δυτική Ευρώπη θεωρούνται και στη Γερμανία νεοναζί).