Πώς την πάτησε έτσι η JP Morgan; Πρότζεκτ με τέτοιον πακτωλό, και δεν βρήκε κάποιον γνώστη των ευρωπαϊκών θεμάτων να της πει τι ρίσκο υπάρχει όσον αφορά το «πραξικόπημα» (έκφραση της Τelegraph) στο ποδόσφαιρο; Αν προτιμάτε, να της πει ότι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δεν είναι ΝΒΑ, όπου υπάρχει το προηγούμενο του 2010, δηλαδή του δανείου της των 800 εκατ. δολαρίων στις 16 ομάδες «έναντι εσόδων από ΜΜΕ».
Πρόκειται για ασύγγνωστο λάθος, αφού μιλάμε για κολοσσό του αμερικανικού και διεθνούς καπιταλισμού, που υποτίθεται ότι το παιχνίδι (όχι της μπάλας) το παίζει σωστά και, κυρίως, με… αθλητικό πνεύμα, αφού θέλει να χρηματοδοτεί και τον επαγγελματικό αθλητισμό.
Το αποτυχημένο σχέδιό της για την άλωση του πιο δημοφιλούς σπορ της Ευρώπης δείχνει ότι κάποιοι μέσα στον όμιλο της JP Morgan θαμπώθηκαν από την παγκοσμιοποίηση και τις δυνατότητές της και περιφρόνησαν ομάδες, παίκτες και οπαδούς. Και η αντίδραση των πολιτικών, τόσο του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον όσο και του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, κάτι πρέπει να της διδάξει τώρα, έγραψε ο Φίλιπ Στίβενς στους Financial Times, βλέποντας τα γεγονότα και υπό το πρίσμα των συμφερόντων των ιδιοκτητών ομάδων στο Νησί.
Ο Στίβενς θύμισε επιπλέον ότι ο πρόεδρος και CEO της τράπεζας, ο Τζέιμι Ντάιμον, προσφάτως είχε συντάξει επιστολή προς τους μετόχους στην οποία μιλούσε για κοινωνικά υπεύθυνο και βιώσιμο καπιταλισμό, τον οποίο ενστερνίζεται η διοίκηση της τράπεζας και θέλει να τον υπηρετήσει. Φαίνεται ότι κανένας από τους ανθρώπους της JP Morgan που έκαναν το ποδοσφαιρικό deal δεν διάβασε την επιστολή του Ντάιμον, ειρωνεύτηκε ο αρθρογράφος.
«Οπως γνωρίζετε, υποστηρίζουμε εδώ και πολύ καιρό τον ουσιαστικό ρόλο της τραπεζικής σε μία κοινότητα, τη δυνατότητά της να φέρνει κοντά τους ανθρώπους, ώστε να μπορούν οι εταιρείες και τα άτομα να κατακτούν τα όνειρά τους. Υποστηρίζουμε τον ρόλο της να είναι πηγή δύναμης σε δύσκολους καιρούς» έγραφε ο Ντάιμον στην προς μετόχους επιστολή, παρατήρησε ο Στίβενς. Τώρα για πείτε τα αυτά και στους παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Λίβερπουλ, παρακίνησε σαρκαστικά ο αρθρογράφος τα στελέχη της τράπεζας.
Και μιλάμε για τραπεζικό κολοσσό που κατάφερε να αντεπεξέλθει στη χρηματοπιστωτική κρίση και να μπει σε όλο και μεγαλύτερο ανταγωνισμό με την Goldman Sachs. Και τον περασμένο Ιανουάριο, παρά τη νέα κρίση, της κορονοϊκής πανδημίας αυτή τη φορά, πέτυχε να ανακοινώσει κέρδη-ρεκόρ, ύψους 12,1 δισ. δολαρίων, προκαλώντας εντύπωση στους οικονομικούς κύκλους των ΗΠΑ.
Συνεπώς, πλεονεξία.
Τα πνεύμα του άρθρου του Στίβενς είναι απολύτως σαφές: η JP Morgan χίμηξε σαν αρπακτικό πάνω στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο καταπατώντας την έννοια της «κοινότητας» την οποία υποτίθεται ότι δεσμεύτηκε να σέβεται. Κατά τη γνώμη του αρθρογράφου των FT, η επέκτασή της στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ήταν πράξη «ανεξέλεγκτου καπιταλισμού» που «ποδοπατά την παράδοση» και «αγνοεί τα συμφέροντα των τοπικών κοινοτήτων».
Τώρα, έγραψε ο Στίβενς, «ας αναρωτηθεί ο Ντάιμον πώς βρέθηκε στη λάθος πλευρά»…
Σημείωση Protagon: Προφανώς αναρωτήθηκε, εξ ου και η ανακοίνωση της τράπεζας με την οποία ζητάει συγγνώμη από τους ανά την Ευρώπη φίλους του ποδοσφαίρου, ομολογώντας ότι ήταν ενήμερος για το αρχικό σχέδιο, που συζητιόταν από το 2017, αλλά όχι για τους χειρισμούς των τελευταίων ημερών