Επικαιρότητα

Πομπέο, ντολμαδάκια και συμπάθεια

Η διπλωματία περνά και από το στομάχι. Το βράδυ της Δευτέρας οι Πομπέο έφαγαν… light, με το κέρασμα να περιλαμβάνει καλτσούνια, παξιμάδια, γραβιέρα και, βεβαίως, τσικουδιά. Το μεσημέρι της Τρίτης, όμως, η οικογένεια Μητσοτάκη πέρασε στο… παρασύνθημα και… έβγαλε τα καλά τραπεζομάντιλα
Protagon Team

Η πολιτική δεν είναι ξερά, τεχνοκρατικά δεδομένα. Είναι και προσωπικές σχέσεις, και αυτό φαίνεται ότι το γνωρίζει καλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αλλωστε, ο πατέρας του ήταν από τους πρώτους διδάξαντες του συνδυασμού της πολιτικής με τις διαπροσωπικές σχέσεις, ενώ ήταν αυτός που είχε κάνει την τομή στα ελληνικά πολιτικά πράγματα, όχι απλώς αποδαιμονοποιώντας τον φιλοαμερικανισμό, αλλά ανοίγοντας και το σπίτι του στα Χανιά στον τότε αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τη σύζυγό του Μπάρμπαρα, το μακρινό 1991.

Στις ίδιες ράγες κινήθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ της Δευτέρας, οι πόρτες των τζιπ άνοιξαν έξω από το σπίτι στο Ακρωτήρι και από τα αυτοκίνητα βγήκαν οι άρτι αφιχθέντες Μάικ και Σούζαν Πομπέο. Ο Πομπέο κουβαλούσε μάλιστα την τσάντα της γυναίκας του, μαζί με την ανθοδέσμη που της είχε προσφέρει η κυβερνητική εθιμοτυπία στο αεροδρόμιο των Χανίων. Ομολογουμένως, η Σούζαν Πομπέο εντυπωσιάστηκε από τον κήπο του πατρικού του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό να δείχνει σε αμφότερους το δέντρο που φύτεψαν στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, έναν χρόνο μετά τον θάνατό του το 2018, στη συμπλήρωση των 100 ετών από τη γέννησή του. Και μετά πήγαν στο μπαλκόνι με την εντυπωσιακή θέα στον κόλπο της Σούδας και με θέα την… προς αναβάθμιση βάση του νησιού. Το «διαμάντι του στέμματος» για τους Αμερικανούς, όπως το έθετε αρμόδια διπλωματική πηγή που βρέθηκε στην Κρήτη.

Η διπλωματία, βεβαίως, περνά και από το στομάχι. Το βράδυ της Δευτέρας οι Πομπέο έφαγαν… light, με το κέρασμα να περιλαμβάνει καλτσούνια, παξιμάδια, γραβιέρα και, βεβαίως, τσικουδιά. Το μεσημέρι της Τρίτης, όμως, η οικογένεια Μητσοτάκη πέρασε στο… παρασύνθημα και… έβγαλε τα καλά τραπεζομάντιλα. Το τραπέζι στρώθηκε στη βεράντα του σπιτιού, ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η μαγείρισσα που είχε μαγειρέψει για τον Τζορτζ Μπους το 1991 ήταν στη θέση της, 29 χρόνια μετά, για να μαγειρέψει προς τιμήν του Μάικ Πομπέο.

Τα δύο τραπέζια ενώνονταν, πάντως, με ένα αόρατο νήμα. Το 1991 είχε μαγειρέψει η Μαρίκα Μητσοτάκη, η οποία είχε επιβλέψει και όλες τις προετοιμασίες. Το 2020, το μενού του γεύματος έγινε με βάση τις συνταγές της Μαρίκας, οι οποίες περιλαμβάνονται λεπτομερώς στο βιβλίο της «Συνταγές με Ιστορία» (το εξώφυλλό του επάνω) που είχε εκδοθεί στις αρχές του 2012, λίγους μήνες πριν από τον θάνατό της. Βεβαίως, σερβιρίστηκαν τα παραδοσιακά ντολμαδάκια της Μαρίκας, ενώ με τις… κατευθύνσεις της μητέρας του πρωθυπουργού μαγειρεύτηκε και το γιουβέτσι στο πήλινο, αλλά και ο κορμός σοκολάτας.

Από την επίσκεψη δεν θα μπορούσε να λείπει και ο πολιτισμός. Η ορθόδοξη χριστιανή Σούζαν Πομπέο είχε ζητήσει να βρεθεί σε κάποιο μοναστήρι, με τη Μαρέβα Μητσοτάκη να αποφασίζει να την πάει στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου στις Κορακιές Ακρωτηρίου, όπου μάλιστα είχε βαπτισθεί και η μικρότερη κόρη της οικογένειας Μητσοτάκη, η Δάφνη. Ακόμα, το ζεύγος Πομπέο ξεναγήθηκε στην Αρχαία Απτέρα, την ιστορική πόλη της Κρήτης που έχει στη νότια πλευρά της τη Σούδα και στη βόρεια τα Λευκά Ορη. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε στον Μάικ Πομπέο και τον βωμό της θυμέλης στο αρχαίο θέατρο, με τον Αμερικανό να εντυπωσιάζεται από το γεγονός ότι μπορούσες να ακούσεις από τις κερκίδες χωρίς τη μικροφωνική υποβοήθηση.

Ο υψηλός φιλοξενούμενος επρόκειτο να αναχωρήσει σήμερα το πρωί και, βεβαίως, η Κρήτη δεν είναι το μόνο μέρος που είδε στη θητεία του. Λίγοι ξένοι αξιωματούχοι, όμως, του άνοιξαν το πατρικό τους σπίτι. Και αυτό από μόνο του κάτι λέει για τις προθέσεις της κυβέρνησης έναντι των ΗΠΑ. Αλλωστε, τα επόμενα χρόνια θα έχουμε…κεσάτια με τους Αμερικανούς, αρχής γενομένης από την αναβάθμιση της Αμοιβαίας Αμυντικής Συμφωνίας που θα γίνει τους επόμενους μήνες και, κατά τις πληροφορίες, δεν θα διαρκέσει μόνο για έναν χρόνο.