Αυτό είναι το όραμα του αρχιτέκτονα για την σωτηρία του πιγκουΐνων. Τεχνητά πλωτά ιγκλού που θα τους παρέχουν ασφαλές καταφύγιο για αναπαραγωγή | Sajjad Navidi
Επικαιρότητα

Πλωτά ιγκλού για την σωτηρία των πιγκουίνων

Μια καινοτόμο ιδέα για την προστασία των συμπαθητικών πτηνών της Ανταρκτικής σκέφτηκε ιρανός αρχιτέκτονας που προτείνει την δημιουργία τεχνητών καταλυμάτων για την ασφαλή αναπαραγωγή τους. Θα διαθέτουν ένα επαναστατικό σύστημα ψύξης για να μην λιώνουν
Protagon Team

Είναι δεδομένο ότι το λιώσιμο των πάγων εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών προκαλεί ήδη μια αλυσιδωτή αρνητική επίπτωση στα τοπικά οικοσυστήματα το μέγεθος της οποίας διογκώνεται όσο το φαινόμενο εξελίσσεται με ολοένα και ταχύτερο ρυθμό. Θύματα της εξαφάνισης των πάγων είναι και οι πιγκουΐνοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην προσπάθεια ανεύρεσης τροφής αλλά και της αναπαραγωγής τους. Το διασημότερο είδος πιγκουΐνων, ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος, από το 2019 βρίσκεται στην λίστα των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών αν η κατάσταση παραμένει ως έχει όσον αφορά τις κλιματικές αλλαγές ο αυτοκρατορικός πιγκουΐνος θα εξαφανιστεί μέχρι το τέλος του αιώνα.

Ο ιρανός αρχιτέκτονας Σατζάντ Ναβίντι αποφάσισε να συμμετάσχει στον Διαγωνισμό Αρχιτεκτονικής και Τέχνης του Ιδρύματος Ζακ Ρουζερί με μια επαναστατική πρόταση για την προστασία των πιγκουΐνων αλλά και με προοπτική για την παρεμπόδιση του λιώσιμου των πάγων. Ο αρχιτέκτονας ονόμασε το σχέδιο του Σύστημα Προστασίας Πιγκουΐνων. Πρόκειται για τεχνητά ιγκλού, για πλωτές κατασκευές από πάγο στις οποίες οιnπιγκουΐνοι θα μπορούν να αναπαραχθούν αλλά και να φροντίσουν στην συνέχεια τα μικρά τους με ασφάλεια.

Ενας μηχανισμός κάτω από το ιγκλού θα διατηρεί μόνιμα την θερμοκρασία του σε επίπεδα τέτοια ώστε να μην επηρεάζεται από την θερμότητα της ατμόσφαιρας ή των υδάτων στα οποία βρίσκεται και να κινδυνεύει με λιώσιμο (Sajjad Navidi)

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα My Modern Met κάτω από το ιγκλού θα είναι τοποθετημένος ένας σύνθετος μηχανισμός που θα μοιάζει με θαλάσσιο σπόγγο. Ο μηχανισμός αυτός θα λειτουργεί με υδροηλεκτρική ενέργεια ως κλιματιστικό σώμα ψύχοντας συνεχώς το ιγκλού για να μην λιώνει. Ανεξάρτητα με το αν θα υλοποιηθεί η ιδέα αυτών των τεχνητών ιγκλού για τους πιγκουΐνους το σύστημα ψύξης που εμπνεύστηκε ο Ναβίντι προκαλεί ήδη το ενδιαφέρον της ερευνητικής κοινότητας αφού πιθανώς να μπορέσει το ίδιο σε μεγαλύτερη κλίμακα ή μια παραλλαγή του να τοποθετείται κάτω από τους θαλάσσιους πάγους ή τους παγετώνες που έρχονται σε επαφή με το νερό και να εμποδίζει το λιώσιμο τους.