Η Corriere della Sera για τους καλεσμένους ενός γάμου με καβούρια στις τσέπες / H El Pais για τον φόβο που προκαλεί μια χώρα σε μια ολόκληρη ήπειρο / Η Croix για τους άθεους του Ισλάμ που αυξάνονται και πληθύνονται / Και η Conversation…

Corriere della Sera

Γάμος Μέσι/ Πλούσιοι, διάσημοι και …φιλάργυροι

Ο μέγας Λουκίνο Βισκόντι, υπόδειγμα στυλ και κομψότητας, ήταν μια μέρα αναποφάσιστος σχετικά με το δώρο γάμου που θα έκανε σε μια ανιψιά του. Στο τέλος ζήτησε από τον οικονόμο του μια απλή χάρτινη σακούλα από εκείνες που χρησιμοποιεί κανείς στα ψώνια του. Επειτα πήρε ένα παλιό, ακριβό κηροπήγιο από τη συλλογή του, το έβαλε μέσα και το παρέδωσε στη μελλόνυμφη που είχε έρθει να τον βρει.

Την ιστορία αυτή θυμήθηκε η Corriere della Sera με αφορμή έναν άλλο γάμο – αυτόν του Λιονέλ Μέσι τον περασμένο μήνα στο Ροζάριο. Γιατί; Επειδή υπάρχει πάντα ένας πολύ διακριτικός τρόπος για να κάνει κανείς ένα ακριβό δώρο. Αλλά ήταν ακριβώς αυτό που δεν έκαναν οι καλεσμένοι του Μέσι – ανάμεσα τους ήταν ο Φάμπρεγκας, ο Μασκεράνο, ο Πουγιόλ, ο Πικέ με τη Σακίρα: ένα ακριβό δώρο όταν εκείνος τους ζήτησε αντί για δώρο γάμου σε εκείνον να διαθέσουν ένα ποσό σε μια μη κυβερνητική οργάνωση που κατασκευάζει κατοικίες για τους φτωχούς.

Το ποσό που συγκεντρώθηκε από τους 260 καλεσμένους ήταν 10.000 ευρώ – λογικό για έναν γάμο, αλλά όχι γι’ αυτόν τον γάμο. Γιατί εάν διαιρέσει κανείς το ποσό με τους καλεσμένους προκύπτει ότι έδωσαν ο καθένας μόλις 37 ευρώ. Φυσικά δεν ήταν ο Μέσι που κάρφωσε τους φίλους του για την τσιγκουνιά τους, αλλά η ΜΚΟ «Techo Argentina» που έκανε γνωστό το ύψος  ποσού ευχαριστώντας τον Μέσι για τη χειρονομία του.

messi01010717
Οι καλεσμένοι αποδείχτηκαν σφιχτοχέρηδες. (Από αριστερά): Ο Τσάβι Χερνάντεζ με τη σύζυγό του Νούρια, ο Σεσκ Φάμπρεγκας με τη σύζυγό του Ντανιέλα και ο Κάρλες Πουγιόλ με τη σύζυγό του Βανέσα (Reuters)

Η τσιγκουνιά πάντως φαίνεται να είναι διαδεδομένη μεταξύ των πλούσιων και διάσημων. Ο Σον Πεν έχει να το λέει ότι στα γκαλά που διοργανώνει για την πολύπαθη Αϊτή κανένας δεν βάζει το χέρι στην τσέπη – και πάντως δεν το βάζει βαθιά. «Υπάρχουν εξαιρετικοί άνθρωποι ανάμεσα σε αυτούς που προσκαλώ, αλλά κάποια στιγμή καταλαβαίνεις ότι βρίσκεσαι σε μια αίθουσα όπου οι περισσότεροι δεν δωρίζουν τίποτε. Τρώνε, διασκεδάζουν και πραγματικά πιστεύω πως δεν υπάρχει ούτε ένας ανάμεσα σε αυτούς που θα δυσκολευόταν οικονομικά εάν έδινε κάτι».

Η στατιστική είναι μαζί του: το 20% των πιο πλούσιων φορολογούμενων στις ΗΠΑ προσφέρει σε αγαθοεργίες το 1,3% του εισοδήματός του, το 20% των πιο φτωχών το 3,2%. Με άλλα λόγια, ένας Μπάφετ ή ένας Μπιλ Γκέιτς δεν φέρνουν την άνοιξη.

Φωτό: O Λιονέλ Μέσι και η Αντονέλα. Οι καλεσμένοι τους αποδείχτηκαν τσιγκούνηδες Πηγή: Reuters

Εl Pais

Ανάλυση/ Γιατί η Λατινική Αμερική φοβάται τη Βενεζουέλα

«Η κρίση της Βενεζουέλας αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για όλες τις κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής» γράφουν στην El Pais ο Χαβιέρ Λαφουέντε και ο Κάρλος Κουέ. Γιατί αυτό που φοβούνται είναι ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη: «Το χάος στο οποίο έχει περιπέσει η πετρελαιοπαραγωγός χώρα συνεπάγεται έναν τεράστιο κίνδυνο αποσταθεροποίησης. Κι αυτό όχι μόνο λόγω των μεταναστευτικών ροών που προκαλεί αλλά και εξαιτίας του προβλήματος του εμπορίου ναρκωτικών: τα τελευταία χρόνια, η Βενεζουέλα έχει γίνει το τραμπολίνο της εξόδου των ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική».

Στο μέτωπο της μετανάστευσης, οι δυο αναλυτές υπενθυμίζουν ότι το 2016 πέρασαν στην Κολομβία περίπου 370.000 Βενεζουελάνοι, 15% περισσότεροι σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Τι θα συμβεί εάν οδηγηθεί η Βενεζουέλα σε εμφύλια σύρραξη; Οσο για το δεύτερο μέτωπο, από τη μία πλευρά η καλλιέργεια της κοκαΐνης έφτασε τον περασμένο χρόνο σε ιστορικό υψηλό: καλλιεργήθηκαν 188.000 εκτάρια, 18% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Επιπλέον, τα ναρκωτικά μπορούν να βγουν πολύ εύκολα από τη χώρα αφού «όχι μόνο δεν υπάρχει κανένας συντονισμός ανάμεσα στις αρχές της Βενεζουέλας και της Κολομβίας, αλλά αντίθετα υπάρχει πλήρης δυσπιστία».

«Ο μεγάλος φόβος – καταλήγουν – είναι ότι η κατάσταση μπορεί να βγει σε τέτοιο βαθμός εκτός ελέγχου ώστε να τιναχτεί στον αέρα η σιωπηλή συμφωνία με βάση την οποία, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η Κούβα ψαλίδισε την πιθανότητα να γίνει το νησί διάδρομος των ναρκωτικών για τα κολομβιανά και μεξικανικά καρτέλ». Με λίγα λόγια, μπλέξαμε.

Φωτό: Μα να φιμώσουν ακόμη και τον Μπολίβαρ; Πηγή: Reuters/Andres Martinez Casares

La Croix

Κινήματα/ Αραβες χωρίς θρησκεία και θεό

Δηλώνουν άθεοι. Πράγμα καθόλου συνηθισμένο για μουσουλμάνους που αποκηρύσσουν δημοσίως το Ισλάμ και διεκδικούν με θάρρος την απελευθέρωσή τους από τη θρησκεία.

Πρόκειται, γράφει η Croix, για μια τάση που αποκτά όλο και περισσότερους θιασώτες – τόσο ώστε να λάβει τον χαρακτήρα κινήματος. Το κίνημα αυτό λέγεται Council of ex Muslims. Τα μέλη του συγκεντρώθηκαν τον περασμένο μήνα στο Λονδίνο και αυτή η συγκέντρωση ήταν η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ από εκείνους που έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν το Ισλάμ. Και ποιοι είναι; «Πρώην μουσουλμάνοι από τριάντα χώρες αλλά και πιστοί που ομολογούν ότι είναι ομοφυλόφιλοι ή διεμφυλικοί» όπως εξηγεί ο κοινωνιολόγος Χουσάμ Μπενταμπέτ.

Η αθεΐα στην μουσουλμανική κοινωνία, συνεχίζει ο ίδιος, είναι μεγαλύτερο ταμπού ακόμη και από τον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Ισως αυτό εξηγεί το γεγονός ότι το κίνημα είναι επίσημο μόνο στη Βρετανία, ενώ στη Γαλλία έχει τον χαρακτήρα ενός άτυπου δικτύου προκειμένου να προστατεύονται τα μέλη του από τις απειλές θανάτου. Ερευνες εξάλλου έχουν δείξει ότι στη Γαλλία μόνο το 15% εκείνων που έχουν έναν μουσουλμάνο γονέα δηλώνουν «μη μουσουλμάνοι», ενώ από την άλλη ένα 7,5% δηλώνουν μουσουλμάνοι χωρίς να έχουν ομόθρησκους γονείς.

Φωτό: Αλλοι το λένε και άλλοι το γράφουν. Αλλά εδώ που τα λέμε κανείς δεν ξέρει πραγματικά.  Πηγή: Shutterstock

The Conversation

Ερευνες/ Οι νέες δίαιτες έρχονται από πολύ παλιά

Δεν είναι ακριβώς η λεγόμενη «δίαιτα των σπηλαίων». Είναι όμως μια δίαιτα που ακολουθούν οι Χάντζα, μια από τις τελευταίες φυλές κυνηγών – τροφοσυλλεκτών στον κόσμο. Ο Τιμ Σπέκτορ, καθηγητής επιδημιολογικής γενετικής στο Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου, τους αναζήτησε στην Τανζανία. Για να διαπιστώσει ότι αυτή η προγονική διατροφή είναι πολύ πιο υγιεινή από τις σύγχρονες. Ο ίδιος την ακολούθησε επί τρεις ημέρες. «Για πρωινό – λέει στην επιθεώρηση Conversation – έφαγα καρπούς του δέντρου αδανσονία, οι οποίοι αποτελούν και τον θεμέλιο λίθο της διατροφής των Χάντζα». Οι καρποί αυτοί είναι πλούσιοι σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, ενώ στη συνέχεια δοκίμασε άγρια φρούτα, βολβούς και στο γεύμα σκαντζόχοιρο. Για όποιον ενδιαφέρεται πώς τρώγεται, αφαιρούνται αγκάθια, δέρμα και όργανα, ενώ στο στομάχι καταλήγουν καρδιά, πνεύμονες και συκώτι που αφού μαγειρευτούν καταναλώνονται αμέσως. Ό,τι περίσσεψε, μοιράστηκε στους υπόλοιπους. Οι Χάντζα δεν πετούν τίποτε ούτε και σκοτώνουν χωρίς λόγο. «Καταναλώνουν μια εντυπωσιακή ποικιλία φυτών και ζώων, περίπου 600, σε σχέση με εμάς στη Δύση». Ο Σπένσερ διαπίστωσε εξετάζοντας τα κόπρανά του πριν και μετά το ταξίδι του ότι η υγεία του εντέρου του είχε βελτιωθεί. Συμπέρασμα; Μα είναι ευκόλως εννοούμενο.

Φωτό: Μην φας, θα σφάξουμε σκαντζόχοιρο. Πηγή: Conversation/ Jeff Leach