422
Αποψη της εισόδου της έκθεσης | Νίκος Μυλωνάς, Β.Χ.Μ., ΥΠ.ΠΟ.Α.

Πλοήγηση στη Σμύρνη των αρχών του 20ού αιώνα μέσα από τα μάτια ενός βυζαντινολόγου

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2023, 18:37
Αποψη της εισόδου της έκθεσης
|Νίκος Μυλωνάς, Β.Χ.Μ., ΥΠ.ΠΟ.Α.

Πλοήγηση στη Σμύρνη των αρχών του 20ού αιώνα μέσα από τα μάτια ενός βυζαντινολόγου

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2023, 18:37

Μέχρι τις 30 Απριλίου μπορείτε να ανακαλύψετε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο την περιοδική έκθεση «Η Σμύρνη στις αρχές του 20ού αιώνα. Μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη», ενός σημαντικού βυζαντινολόγου που έζησε μεταξύ 1854-1914 και έχει χαρακτηριστεί ως «ο σκαπανέας της μελέτης και διαφύλαξης των χριστιανικών μνημείων στην Ελλάδα».

Στην έκθεση, που «τρέχει» από τον Δεκέμβριο, μπορεί κανείς να δει για πρώτη φορά σημαντικά ιστορικά τεκμήρια από το Αρχείο της Οικογένειας Λαμπάκη, αλλά και από τις συλλογές του Βυζαντινού Μουσείου, που φωτίζουν διαφορετικές πτυχές της ζωής στην πόλη της Σμύρνης και γενικότερα στη Μικρά Ασία την περίοδο της μεγάλης ακμής του Ελληνισμού (από τα τέλη του 19ου αιώνα έως το 1922).

Στις επιμέρους θεματικές ενότητες αναδεικνύονται στοιχεία για την προσωπικότητα του Γεωργίου Λαμπάκη, την τοπογραφία της Σμύρνης και την ευρύτερη γεωγραφία της Μικράς Ασίας, τα μνημεία, τους ανθρώπους, τα έθιμα, τα επαγγέλματα, τα σχολεία και τους θεσμούς της πόλης, αλλά και τον ρόλο της αρχαιολογίας και των μνημείων για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, αλλά και της Ελλάδας, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Γενική άποψη της έκθεσης (Νίκος Μυλωνάς, Β.Χ.Μ., ΥΠ.ΠΟ.Α.)

Η έκθεση αποτελεί το συλλογικό έργο του διεπιστημονικού σεμιναρίου του δρ Διονυσίου Μουρελάτου (επιστημονικός σχεδιασμός και γενική επιμέλεια), του Αρχείου Oικογένειας Λαμπάκη και του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Η μουσειολογική και μουσειογραφική προμελέτη και μελέτη πραγματοποιήθηκε από τους 52 μεταπτυχιακούς φοιτητές του διεπιστημονικού σεμιναρίου του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διαχείριση Μνημείων: Αρχαιολογία, Πόλη και Αρχιτεκτονική» του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με το προσωπικό του Βυζαντινού και Χριστιανικό Μουσείου.

Η έκθεση επιστρατεύει πολλαπλές μουσειακές πρακτικές, όπως, χαρακτηριστικά, η ένταξη σε αυτήν του σύγχρονου εικαστικού έργου του νεαρού καλλιτέχνη Σωτήρη Φωκέα, γνωστού ως Soteur, ο οποίος παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για τη Σμύρνη μέσα από την ποπ αρτ.

Ταυτόχρονα, αναπόσπαστο κομμάτι της έκθεσης αποτελούν οι ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις που προγραμματίζεται να φιλοξενηθούν στον χώρο του Μουσείου. Πρόκειται για εκδηλώσεις εικαστικών και παραστατικών τεχνών με στόχο τη διεύρυνση της εμπειρίας του επισκέπτη, όπως ένα θεατρικό δρώμενο εμπνευσμένο από το βιβλίο του Γεωργίου Λαμπάκη «Επτά Αστέρες της Αποκαλύψεως», που θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο.

Οι δράσεις που πλαισιώνουν την έκθεση αφορούν όλο το ηλικιακό φάσμα, μέσω της δημιουργίας εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αλλά και ειδικών ξεναγήσεων για άτομα της τρίτης ηλικίας. H προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία θα επιτυγχάνεται μέσα από ακουστική ξενάγηση για άτομα με ολική ή μερική απώλεια όρασης, video με επεξηγήσεις εκθεμάτων στη νοηματική γλώσσα και ξεναγήσεις ειδικού ενδιαφέροντος.

INFO
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
12/02/22-30/04/23
Τιμή εισιτηρίου: €4 | €8

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...