Ο… άγιος Ντούροφ του «αντικαθεστωτικού» Telegram περιφέρεται στην Αγία Πετρούπολη, το 2018, από αντιπουτινικούς – οι αφελείς δεν σπανίζουν | EPA/ANATOLY MALTSEV
Επικαιρότητα

Πλήθος τα «μυστήρια» στην υπόθεση Ντούροφ

Ο ιδρυτής του Telegram βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς ίντριγκας και περιβάλλεται από ομίχλη: όλο το στόρι, από τις συναντήσεις του με τον Μακρόν μέχρι τις σχέσεις του με τον Πούτιν και το χακαρισμένο τηλέφωνο
Protagon Team

Πολλά είναι τα μυστήρια γύρω από τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, τον 39χρονο Πάβελ Ντούροφ, ο οποίος ύστερα από αρκετές ημέρες προφυλάκισης παραπέμφθηκε σε δίκη από τους Γάλλους επειδή «επέτρεψε τη διάπραξη εγκλημάτων μέσω της εφαρμογής του».

Η Repubblica (Ροζάλμπα Καστελέτι) καταπιάστηκε με τα κύρια ερωτήματα: «Γιατί, αν και πολλές χώρες του παρείχαν άσυλο, πήγε στη Γαλλία, ενώ γνώριζε ότι ήταν ανεπιθύμητος εκεί; Γιατί μπαινόβγαινε στη Ρωσία μετά τη φυγή του; Ποιος και γιατί κινητοποιείται τώρα υπέρ της αποφυλάκισής του;».

Καραϊβική και Εμιράτα

Η Καστελέτι, θεωρώντας δεδομένο ότι ο Ντούροφ «μπήκε σε τροχιά σύγκρουσης με τις Αρχές της Μόσχας προ δεκαετίας», στάθηκε στο γεγονός ότι κατάφερε και απέκτησε άλλα τρία διαβατήρια πέραν του ρωσικού. «Δεν είναι ξεκάθαρο πώς τα πήρε». Και εξιστόρησε την ακολουθία των συμβάντων.

Το 2013, έγραψε, έγινε υπήκοος Σεν Κιτς εντ Ντέιβις, δίνοντας 250.000 δολάρια στη βιομηχανία ζάχαρης του κρατιδίου της Καραϊβικής, «το οποίο τυγχάνει δημοφιλής φορολογικός παράδεισος». Αν και δεν έχει πατήσει ποτέ το πόδι του εκεί, το συγκεκριμένο διαβατήριο τού επέτρεψε να ταξιδέψει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στη Βρετανία χωρίς βίζες.

Το 2017 μετακόμισε στο Ντουμπάι και τα Εμιράτα τού έδωσαν και αυτά υπηκοότητα. «Αυτό είναι σπάνιο στη χώρα όπου το 90% του πληθυσμού της αποτελείται από αλλοδαπούς χωρίς υπηκοότητα Εμιράτων». Τα Εμιράτα δεν εξήγησαν ποτέ τον λόγο αυτής της εξαίρεσης, αλλά, όπως η Ρωσία, ζήτησαν από το Παρίσι προξενική πρόσβαση στον πολίτη τους, ο οποίος το 2021 φωτογραφήθηκε με τον πρωθυπουργό των ΗΑΕ, Αλ Μακτούμ. Υπάρχει, βέβαια, και η γαλλική υπηκοότητα. Το πώς την πήρε ο Ντούροφ είναι ακόμη πιο σκοτεινή ιστορία.

Deal με τον Μακρόν

Σύμφωνα με τη Le Monde, ο Ντούροφ ανταμώθηκε πολλές φορές με τον Εμανουέλ Μακρόν, μάλιστα αυτές οι συναντήσεις δεν εμφανίστηκαν ποτέ στο επίσημο πρόγραμμα του προέδρου της Γαλλίας. Ωστόσο αυτά τα ραντεβού αναφέρονται στην αίτηση υπηκοότητας που κατέθεσε ο Ντούροφ το 2018, ύστερα από γεύμα με τον Μακρόν. Κατά την Wall Street Journal, συνέχισε η Ιταλίδα, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους ζήτησε από τον Ντούροφ να μεταφέρει την έδρα της Telegram στο Παρίσι.

Ναι μεν εκείνος αρνήθηκε, όμως τρία χρόνια αργότερα έγινε γάλλος πολίτης ως επίτιμος ξένος, αν και δεν είχε τις απαιτούμενες από τον νόμο προϋποθέσεις. Αυτές οι προϋποθέσεις είναι δύο: γνώση της γαλλικής γλώσσας και αποδεδειγμένη συνεισφορά στην παγκόσμια επιρροή της Γαλλίας. Κατά το μάλλον αναξιόπιστο γαλλικό έντυπο Le Canard Εnchainé, κατά τη σύλληψή του στο αεροδρόμιο ο Ντούροφ ισχυρίστηκε ότι είχε νέο ραντεβού στα Ηλύσια. Το περασμένο Σάββατο ο Μακρόν δεν βρισκόταν στο Παρίσι…

Χακαρισμένο κινητό

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το 2017 οι μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας και των Εμιράτων έθεσαν από κοινού σε εφαρμογή ένα κατασκοπευτικό σχέδιο με την ονομασία «Purple Music». Σκοπός του ήταν το χακάρισμα του έξυπνου κινητού ενός υπηκόου και των δύο κρατών, του Ντούροφ.

Η δικαιολογία των πρακτόρων ήταν ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η χρήση του Telegram από πλευράς της τζιχαντιστικής οργάνωσης ISIS (Ισλαμικό Κράτος). Ετσι καταλήξαμε στη σύλληψη του ρώσου Κροίσου στο Μπουρζέ. Μάλιστα, κατά την ιστοσελίδα Politico το ένταλμα σύλληψής του είναι σχετικά παλιό, από τον περασμένο Μάρτιο.

Το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1 είπε πως ο Ντούροφ γνώριζε ότι θα συλληφθεί, αλλά δεν εξήγησε ποιος ήταν ο λόγος που πέταξε στο Παρίσι. Και στο σημείο αυτό η Καστελέτι ανέφερε ότι ο Ρώσος «έπεσε σε παγίδα μελιού». Οτι δηλαδή τον παρέσυρε στις γαλλικές φυλακές με αγνώστου αντικρίσματος δόλο η 24χρονη «φίλη» του, ονόματι Τζούλια Βαβίλοβα, ινφλουένσερ που παρασιτούσε δίπλα του ζώντας στη χλιδή, η οποία συνταξίδεψε μαζί του μέχρι το Μπουρζέ. Η ιταλίδα δημοσιογράφος συμπλήρωσε, πάντως, τη σχετική φήμη με την επίσημη θέση ότι «οι γαλλικές αρχές διαψεύδουν αυτήν την εκδοχή».

Μηνύσεις της συζύγου

Η ιστοσελίδα Forbes ανέφερε ότι ο Nτούροφ βρίσκεται υπό έρευνα και στην Ελβετία, ως ύποπτος βιαιοπραγίας κατά των παιδιών του. Γιατί; Διότι η Ιρίνα Μπόλγκαρ, μια γυναίκα που αυτοσυστήνεται ως μητέρα των τριών παιδιών του, κατέθεσε σχετική μήνυση εναντίον του πέρυσι. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ανάλογη έρευνα γίνεται και στη Γαλλία εις βάρος του Ρώσου για τον γεννημένο το 2017 γιο του, που πήγε σχολείο στο Παρίσι. Πιθανότατα είναι το ίδιο παιδί που αναφέρεται και στην υπόθεση της Ελβετίας.

Ο ρόλος της Ρωσίας

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Ρωσίας πριν και μετά τη σύλληψη Ντούροφ, η Καστελέτι απόρησε γιατί τον υποστηρίζει τώρα, ενώ αυτός την εγκατέλειψε. Κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: «Η Μόσχα ίσως φοβάται ότι η Δύση θα αναλάβει τον έλεγχο των κλειδιών κρυπτογράφησης του Telegram, το οποίο έχει γίνει το μέσον επικοινωνίας για τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία». Ωστόσο συμπλήρωσε: «Η διφορούμενη σχέση του Ντούροφ με το Κρεμλίνο εγείρει, πάντως, πολλές αμφιβολίες». Και συνέχισε με στοιχεία από μια ρωσική ιστοσελίδα που εδρεύει, όμως, στη ΝΑΤΟϊκή Λετονία, χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης επίσης.

«Η ανεξάρτητη ειδησεογραφική ιστοσελίδα iStories διαπίστωσε ότι ο Ντούροφ επισκέφθηκε τη Ρωσία περισσότερες από 50 φορές μετά την αυτοεξορία του, το 2014. Τουλάχιστον 41 φορές μεταξύ Μαΐου 2015 και Δεκεμβρίου 2017 και άλλες 12 φορές μεταξύ του 2020 και του Οκτωβρίου 2021. Είναι δυνατόν ο Ντούροφ να έκανε συμφωνία με το Κρεμλίνο; Σίγουρα, εδώ και αρκετό καιρό, οι αντιφρονούντες και οι ειρηνιστές ακτιβιστές αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή αυτή, επειδή δεν τη θεωρούν ασφαλή πλέον».