893
Τα όσα υποστήριξε για το εξοπλιστικό προγραμμα της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσιπρας στη Βουλή, δεν έμειναν αναπάντητα από τον Πρωθυπουργό | INTIMEnews

«Πληρωμένη» απάντηση Μητσοτάκη σε Τσίπρα για τα εξοπλιστικά: Πού ζείτε; Στο Λουξεμβούργο;

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2023, 16:39
Τα όσα υποστήριξε για το εξοπλιστικό προγραμμα της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσιπρας στη Βουλή, δεν έμειναν αναπάντητα από τον Πρωθυπουργό
|INTIMEnews

«Πληρωμένη» απάντηση Μητσοτάκη σε Τσίπρα για τα εξοπλιστικά: Πού ζείτε; Στο Λουξεμβούργο;

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2023, 16:39

Στην ομιλία του στη Βουλή πριν από την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε μεταξύ άλλων στο ζήτημα των παρακολουθήσεων των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων, τις οποίες μάλιστα έσπευσε να συνδέσει με τα εξοπλιστικά. Και για να στηρίξει περαιτέρω την επίθεσή του στον Πρωθυπουργό για τα €14 δισ. σε συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, επικαλέστηκε μέχρι και το «παράδειγμα» του Ακη Τσοχατζόπουλου.

«Ας θυμάστε ότι ο Τσοχατζόπουλος, που κατέληξε όπως κατέληξε, είχε υπογράψει σε 6 χρόνια συμβάσεις €8 δισ., με σημερινές τιμές. Εσείς έχετε υπογράψει σε 3,5 χρόνια €14 δισ.», ήταν το επιχείρημα που προέβαλε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πριν δηλώσει ότι το κόμμα του «δεν δέχεται μαθήματα πατριωτισμού» και «υποσχεθεί» έλεγχο, ευρώ προς ευρώ, όλων των αμυντικών δαπανών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Να σταματήσετε επιτέλους να μας πουλάτε διαρκώς ανέξοδο πατριωτισμό», αναφώνησε ο κ. Τσίπρας, αξιώνοντας απαντήσεις για την παρακολούθηση των αρμοδίων των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

«Σε τριάμισι χρόνια έχετε υπογράψει συμβάσεις €14 δισ. για εξοπλιστικά προγράμματα, δεσμεύοντας τη χώρα για δεκαετίες. Κάποια από αυτά αναγκαία, κάποια άλλα -όπως υποστήριξε- χωρίς καν να υπάρχει αίτημα της στρατιωτικής ηγεσίας. Και κάποια σε προφανή και εξόφθαλμη, σκανδαλώδη υπερκοστολόγηση. Και κυρίως προχωρήσατε σε αυτές τις συμβάσεις των €14 δισ. χωρίς πρόβλεψη να πάει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική πολεμική βιομηχανία. Ούτε μια θέση εργασίας στην Ελλάδα. Ολες στη Γαλλία», κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας και προέβη στον προαναφερθέντα παραλληλισμό χρησιμοποιώντας το όνομα του Ακη Τσοχατζόπουλου.

«Μαθήματα πατριωτισμού εσείς κύριε Μητσοτάκη στη δημοκρατική παράταξη δεν θα κάνετε», είπε και «απείλησε» πως ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων δεν θα μείνει χωρίς έλεγχο.

Το συγκεκριμένο σημείο της ομιλίας Τσίπρα στη Βουλή δεν έμεινε αναπάντητο από τον Πρωθυπουργό, που αρχικά δεν μπόρεσε να μη σημειώσει τη χρονική συγκυρία της κατάθεσης της πρότασης μομφής από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Η επιλογή σας -παρατήτηρησε- ήταν διπλά ατυχής. Φρόντισε ο ΣΥΡΙΖΑ να την ανακοινώσει με επίκεντρο την ΕΥΠ και τις Ενοπλες Δυνάμεις την ίδια ημέρα που στην Τουρκία συνεδρίαζε το Συμβούλιο Ασφαλείας της γειτονικής χώρας».

Και απαντώντας για τις αποφάσεις της κυβέρνησης με στόχο την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας (με την απόκτηση των γαλλικών φρεγατών FDI, γνωστών και ως Βelharra και των μαχητικών Rafale, τα οποία ήδη, σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό των F-16 στην έκδοση Viper, προσδίδουν ποιοτικό πλεονέκτημα στην Πολεμική μας Αεροπορία έναντι της τουρκικής)  δήλωσε υπερήφανος για την αμυντική θωράκιση της χώρας.

«Μιλήσατε για το τι έγινε στο πεδίο των Ενόπλων Δυνάμεων. Είμαι υπερήφανος που προΐσταμαι κυβέρνησης που θωρακίζει τη χώρα. Εσείς θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πού νομίζετε ότι είμαστε; Το Λουξεμβούργο είμαστε; Δεν βλέπετε τον γείτονα απέναντι; Και αφήνετε άθλια υπονοούμενα κάνοντας συγκρίσεις με άλλες εποχές», σχολίασε σε αυστηρό ύφος ο Πρωθυπουργός για όσα είπε ο κ. Τσιπρας αναφορικά με την ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας,  σε χρόνο ρεκόρ και  χωρίς μεσάζοντες, μέσω διακρατικών συμφωνιών (τις οποίες καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ).

«Αν ψάχνετε συνοδοιπόρους του Τσοχατζόπουλου στο δικό σας κόμμα είναι»,  πρόσθεσε στην απάντησή του ο κ. Μητσοτάκης με αφορμή τον παραλληλισμό που δοκίμασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ολα -τόνισε- έγιναν χωρίς μεσάζοντες», για να περάσει στη συνέχεια στους ισχυρισμούς Τσίπρα ότι με τις προσφατες συμφωνίες «δεν έπεσε ούτε ευρώ» στην ελληνική αμυντική βιομηχανία:

«Επειδή είπατε τάχα δεν ενισχύουμε την εθνική μας αμυντική βιομηχανία. Επισκέφθηκα την ΕΑΒ. Την είχατε διαλύσει την ΕΑΒ κ. Τσίπρα. Και μόλις πριν από τρεις ημέρες το πέμπτο F-16 Viper πέταξε για τα Χανιά.

»Θέλετε να θυμηθώ την κατάσταση των Ναυπηγείων της χώρας μας τα οποία ήταν και τα δύο στα πρόθυρα της κατάρρευσης; Αυτή η κυβέρνηση έσωσε και τον Σκαραμαγκά και την Ελευσίνα», υπογράμμισε.

«Η νέα μας εθνική ισχύς αποτυπώνεται και στην επέκταση των χωρικών υδάτων και στις συμφωνίες θαλασσίων ζωνών και στις έρευνες υδρογονανθράκων. Ολες αυτές οι επιλογές φάνταζαν δύσκολες αν όχι απίθανες το καλοκαίρι του 2019. Η Ελλάδα ενισχύθηκε σε όλα τα διεθνή φόρα», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Και με αφορμή το «περίφημο» «η θάλασσα δεν έχει σύνορα» που είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε, μιλώντας για τους νησιώτες στο ανατολικό Αιγαίο:

«Την απορία σας αν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα την απαντήσαμε στην πράξη. Επί των δικών σας ημερών το 75% των προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, έμπαιναν από τα ελληνικά σύνορα. Επί δικών μας ημερών ο αριθμός αυτός από το 75% πήγε στο 5%.

»Τα αίσχη της Μόριας και της Ειδομένης έδωσαν τη θέση τους σε ανθρώπινες δομές. Και τα νησιά μας, τα τόσο πολύπαθα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, έχουν επιτέλους ανακουφιστεί οριστικά από το πρόβλημα το οποίο μας κληρονομήσατε».

«Ποτέ ξανά»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή με  αναφορά στη σημερινή Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος και δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η αναφορά αυτή δεν έγινε δεκτή με το χειροκρότημα όλων των παριστάμενων βουλευτών.

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μία αναφορά που συνιστά ιστορικό χρέος για λογαριασμό κάθε βουλευτή. Σχεδόν οκτώ  δεκαετίες από την απελευθέρωση του Αουσβιτς, οι Ελληνες σκύβουμε με τιμή στην ιερή σκιά των 60.000 συμπατριωτών μας που χάθηκαν στα κολαστήρια.

»Το γεγονός ότι ούτε καν αυτή η αναφορά δεν μπορεί να εξασφαλίσει χειροκρότημα από όλες της πτέρυγες λέει κάτι για το επίπεδο της τοξικότητας του πολιτικού λόγου», παρατήρησε ο Πρωθυπουργός, για να κλείσει τη σχετική αναφορά του λέγοντας:

«Τη τιμή στα θύματα, συνοδεύει το χρέος μας να μη ξεχάσουμε. Ιερή και καταστατική υποχρέωση της Δημοκρατίας είναι να φράζει το δρόμο στους επίγονους του ναζισμού και στους αρνητές του Ολοκαυτώματος. Μαζί με όλο τον κόσμο συμμεριζόμαστε το σύνθημα, “ποτέ ξανά”».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...