Σπάνιες οι περιπτώσεις σύγκρουσης φάλαινας με ιστιοφόρο πλοίο | Shutterstock/Nico Faramaz
Επικαιρότητα

Πλήρωμα διασώζεται μετά τη βύθιση ιστιοφόρου από φάλαινα στον Ειρηνικό

Το κήτος συγκρούστηκε με το πλοίο τη 13η ημέρα ενός προγραμματισμένου ταξιδιού τριών εβδομάδων, από τα νησιά Γκαλάπαγκος προς τη Γαλλική Πολυνησία
Protagon Team

Παρότι συχνά αποτελούν θηράματα αλιέων για το λίπος, το κρέας, τα οστά και τις μπαλένες τους, οι φάλαινες είναι από τα πλέον άκακα κήτη που ζουν και περιφέρονται στα βάθη των ωκεανών. Πολύ συχνά αναδύονται στην επιφάνεια της θάλασσας, σε κοντινή απόσταση από πλοία που τη διασχίζουν. Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί συγκρούσεις ανάμεσα σε αυτά τα κητώδη θηλαστικά και πλεούμενα.

Μία από αυτές συνέβη στον Ειρηνικό Ωκεανό κατά τη διάρκεια ταξιδιού αναψυχής ενός ιστιοφόρου με τέσσερις επιβάτες. Μια γιγάντια φάλαινα βύθισε το σκάφος πριν η ομάδα διασωθεί, στο τέλος μιας δοκιμασίας που θα μπορούσε να είναι βγαλμένη από σελίδες μυθιστορήματος του Χένρι Μέλβιλ.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Ρικ Ροντρίγκεζ, από το Ταβερνιέ της Φλόριντα, και τρεις φίλοι του πέρασαν 10 ώρες σε μια σωσίβια λέμβο και ένα βαρκάκι, αφού μια φάλαινα βύθισε το μήκους 14 μέτρων ιστιοφόρο τους, «Raindancer». Η ομάδα είχε προγραμματίσει ένα ταξίδι τριών εβδομάδων από τα νησιά Γκαλάπαγκος στη Γαλλική Πολυνησία, περίπου 5.500 χλμ. μακριά, στο νότιο Ειρηνικό.

Ομως, στις 13 Μαρτίου, μετά από 13 ημέρες ταξιδιού, ήρθε η καταστροφή. Γύρω στη 1.30 μ.μ. ο Ροντρίγκεζ απολάμβανε μια χορτοφαγική πίτσα για μεσημεριανό γεύμα με τους φίλους του, όταν άκουσε έναν δυνατό θόρυβο. «Η δεύτερη πίτσα είχε μόλις βγει από τον φούρνο και βουτούσα μια φέτα σε ένα dressing» λέει ο Ροντρίγκεζ. «Τότε, το πίσω μισό του σκάφους σηκώθηκε βίαια προς τα πάνω και δεξιά».

Τα άλλα μέλη του πληρώματος τινάχθηκαν στον αέρα από την έντονη πρόσκρουση, αλλά το καθένα είδε από διαφορετικές οπτικές γωνίες ότι μια φάλαινα είχε πέσει πάνω στο πλοίο. «Είδα μια τεράστια φάλαινα κοντά στην πίσω πλευρά του πλοίου, με το πλευρικό της πτερύγιο ψηλά στον αέρα» λέει η Αλάνα Λιτζ.

Πέντε δευτερόλεπτα μετά τη σύγκρουση με τη φάλαινα σήμανε συναγερμός, προειδοποιώντας ότι το σκάφος γέμιζε νερά. Ο Ροντρίγκεζ λέει ότι τα μέλη του πληρώματος, όλα τους με εμπειρία σε ιστιοφόρα σκάφη, κινητοποιήθηκαν άμεσα. Εγινε μια κλήση SOS σε έναν πομπό VHF και έστειλε τον ραδιοφάρο έκτακτης ανάγκης, ένα σήμα κινδύνου συνδεδεμένο με ένα παγκόσμιο δίκτυο διάσωσης.

Η περουβιανή ακτοφυλακή παρέλαβε το σήμα κινδύνου του Ροντρίγκεζ και ειδοποίησε έναν σταθμό της ακτοφυλακής των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια, που επιβλέπει την πορεία των αμερικανικών πλοίων στον Ειρηνικό.

Καθώς θαλασσινό νερό πλημμύριζε το σκάφος, τα μέλη του πληρώματος συγκέντρωναν τρόφιμα, εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης και πόσιμο νερό. Το πλήρωμα απελευθέρωσε τη σωσίβια λέμβο και ένα βαρκάκι. Είχαν αρπάξει τις προμήθειές τους, αλλά δεν είχαν αρκετό χρόνο για να πάρουν και τα διαβατήριά τους.

Στη σωσίβια λέμβο η ομάδα είχε αρκετό νερό για περίπου μία εβδομάδα. Το πλήρωμα διέθετε επίσης μια συσκευή που συλλέγει βρόχινο νερό, καθώς και φαγητό για τρεις εβδομάδες. Ο Ροντρίγκεζ και το πλήρωμα είχαν ένα τηλέφωνο, δορυφορικό WiFi πομπό και μια εξωτερική μπαταρία – όλα ελάχιστα φορτισμένα.

Ο Ροντρίγκεζ έστειλε αρχικά μήνυμα στον φίλο και συνάδελφό του ναύτη Τόμι Τζόις, ενημερώνοντάς τον για την κατάσταση. Ο Τζόις έπλεε στην ίδια διαδρομή με τον Ροντρίγκεζ, περίπου 300 χλμ. πίσω του. «Τόμι, δεν κάνω πλάκα» πληκτρολόγησε ο Ροντρίγκεζ. «Χτυπήσαμε μια φάλαινα και το πλοίο βυθίστηκε».

Εστειλε ένα παρόμοιο μήνυμα στον αδερφό του, Ρότζερ, προσθέτοντας: «Πες στη μαμά ότι όλα θα πάνε καλά». Στη συνέχεια ζήτησε από τον αδερφό του να στείλει ένα μήνυμα στον λογαριασμό WhatsApp του Τζόις, επειδή εκείνος έλεγχε την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων κοινωνικής δικτύωσης πιο συχνά.

Αφού απενεργοποίησε τον πομπό WiFi για δύο ώρες για εξοικονόμηση ενέργειας της μπαταρίας, ο Ροντρίγκεζ έλαβε ένα καθησυχαστικό μήνυμα από τον Τζόις: «Σας βλέπουμε, φιλάρα». Ωρες αργότερα, ο Ροντρίγκεζ και το πλήρωμά του ανασύρθηκαν στο «Rolling Stones», ένα σκάφος μήκους 45 μέτρων, με καπετάνιο τον Τζεφ Στόουν.

Ο Στόουν είχε λάβει μια από τις κλήσεις SOS του Ροντρίγκεζ από έναν φίλο και συντόνισε τη διάσωση της ομάδας, μαζί με τον Τζόις και τους περουβιανούς αξιωματούχους. Το πλήρωμα αναμένεται να καταφθάσει στη Γαλλική Πολυνησία. Ο Ροντρίγκεζ δηλώνει ευγνώμων που επιβιβάστηκε με ασφάλεια στο «Rolling Stones», αλλά του λείπει το «Raindancer», το σκάφος όπου ζούσε και το οποίο είχε μετασκευάσει για τις ανάγκες του ταξιδιού.