Στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στα σύνορα των θαλασσοτεμαχίων 6 και 7, στο βόρειο τμήμα τους, εκτιμάται πως θα βρεθεί το επόμενο διάστημα το νέο τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», του οποίου το πρώτο ταξίδι ήταν εντός της τουρκικής επικράτειας, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Οι πληροφορίες της εφημερίδας φέρουν την Αγκυρα να έχει δεδομένα σύμφωνα με τα οποία στην περιοχή αυτή υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Κατά το ίδιο δημοσίευμα, αν και παλιότερα ο βασικός στόχος του Ερντογάν ήταν η «επίδειξη δύναμης», πλέον, ο σχεδιασμός του «είναι από τη μια να επεκταθεί υλοποιώντας το… όραμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” και παράλληλα να έχουν αποτέλεσμα οι γεωτρήσεις» καθώς «στο κάδρο έχει μπει και το θέμα του εντοπισμού και της αξιοποίησης φυσικού αερίου».
«Συνεπώς είναι πρόδηλο», για τον «Φιλελεύθερο», πως «στη μεγάλη εικόνα των τουρκικών σχεδιασμών είναι τα γεωτρύπανα να “δουλεύουν” για να εντοπισθούν κοιτάσματα και τούτο γίνεται με βάση ένα οδικό χάρτη τον οποίο καθορίζουν τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών, που έχουν γίνει στο παρελθόν» και πως όταν ο Ερντογάν αναφέρει «ότι η Τουρκία θα καταστεί ενεργειακός κόμβος το εννοεί».
Επισημαίνεται, εξάλλου, η πρόσφατη αναφορά του τούρκου προέδρου ότι μέχρι το 2023 η Τουρκία θα έχει βρει φυσικό αέριο και πετρέλαιο: «Η αναφορά στο 2023 δεν είναι τυχαία, είναι χρονιά εκλογών και μεγάλων εορτασμών για τα 100 χρόνια τουρκικού κράτους».
Η προσοχή, λοιπόν, έχει στραφεί στο επόμενο βήμα των Τούρκων μετά τη λήξη της NAVTEX για το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» που έχει εκδοθεί και διαρκεί μέχρι την 7η Οκτωβρίου. Σημειώνεται πως πρώτη θέση του γεωτρύπανου για γεώτρηση ήταν το «Γιορουκλέρ 1» –29 ναυτικά μίλια από το Γκαζίμπασα. Αν εντοπιστούν κοιτάσματα σε αυτή την περιοχή, το πλοίο δεν αποκλείεται να μείνει σε αυτή τη θέση περισσότερο καιρό, κατά την ίδια πηγή.
Ωστόσο, «ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός είναι πως μετά τις 7 Οκτωβρίου το γεωτρύπανο θα “μετακομίσει” στην κυπριακή ΑΟΖ. Και μάλιστα σε αδειοδοτημένα θαλασσοτεμάχια. Συγκεκριμένα, ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως το σκάφος θα σταλεί στα σύνορα των τεμαχίων 6 και 7, στο βόρειο τμήμα τους. Στο σημείο που θα επιχειρήσει υπάρχει εκτίμηση πως θα έχει αποτέλεσμα. Θα εντοπίσει, δηλαδή, κοιτάσματα.
Για το μέγεθος των κοιτασμάτων δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει με βεβαιότητα. Είναι, όμως, σαφές πως το καθεστώς Ερντογάν έχει δεδομένα, που συνηγορούν πως εκεί θα βρει φυσικό αέριο. Οπως είναι γνωστό, τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη έχουν σαρώσει όλη την περιοχή, όχι μια αλλά περισσότερες φορές», έγραψε ο «Φιλελεύθερος».
Εκτιμάται, ακόμη, ότι η Αγκυρα επιδιώκει να διατηρήσει την πολιτική της έντασης απέναντι στη Λευκωσία αλλά και στην Αθήνα: «Επιχειρεί να έχει σε συνεχή συναγερμό, σε όλα τα επίπεδα τις δύο κυβερνήσεις, αφήνοντας ανοικτό κάθε ενδεχόμενο για το επόμενο βήμα της ανοικτό. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι έχει πολλά ανοικτά μέτωπα, καταφέρνει να εξασφαλίζει την ανοχή διεθνών παικτών και να προχωρά. Είναι προφανές από τις κινήσεις που γίνονται, ότι στην Αγκυρα “διαβάζουν” την ανησυχία και το άγχος Ελλάδας και Κύπρου και προσπαθούν να παίξουν με αυτό. Οι Τούρκοι θεωρούν πως αυτό το παιχνίδι της αναμονής και της διαρκούς στάσης ετοιμότητας, επηρεάζει αρνητικά Αθήνα και Λευκωσία, γι’ αυτό και το συνεχίζουν.
Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν αρέσκεται και στην τακτική του αιφνιδιασμού, όπως έπραξε και με το πρώτο ταξίδι του νέου γεωτρύπανου».