Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στο δελτίου του Mega με την Κατερίνα Παναγοπούλου | Mega/WebTV
Επικαιρότητα

Πλεύρης: Τα μέτρα μπορεί να εφαρμοστούν άμεσα – Παράθυρο προσαρμογής για την Πρωτοχρονιά

Σε περίπτωση που αποφασιστεί η εφαρμογή νωρίτερα από την 3η Ιανουαρίου θα υπάρξει μια προσαρμογή για να μην δημιουργούνται συνθήκες υπερμετάδοσης, τόνισε ο υπουργός Υγείας
Protagon Team

Η άμεση εφαρμογή των μέτρων, αντί για την 3η Ιανουαρίου, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, είναι στο τραπέζι της Επιτροπής που θα συνεδριάσει την Τετάρτη, τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Σε συνέντευξη του την Τρίτη στο Mega, ο κ. Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι, αν αποφασιστεί η εφαρμογή νωρίτερα από τη Δευτέρα, θα υπάρξει προσαρμογή για να μην υπάρχουν περιστατικά υπερμετάδοσης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Ο υπουργός ερωτήθηκε αρχικά αν αποφασιστεί η άμεση εφαρμογή των μέτρων. Επισήμανε ότι η αρχική απόφαση ήταν για τις 3 Ιανουαρίου, βάσει των συνθηκών που επικρατούσαν. Περιμέναμε την αύξηση αλλά όχι τόσο άμεσα, είπε ακόμη λέγοντας ότι «μας προβληματίζει». Θα δούμε αύριο (Τετάρτη) αν θα αποφασιστεί η άμεση εφαρμογή, συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε ότι με την επικράτηση της Ομικρον, θα δούμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και έφερε ως παράδειγμα την αύξηση κατά 370% που καταγράφεται στην Αττική.

Είπε ακόμη ότι, σε περίπτωση που πάμε σε άμεση εφαρμογή, θα υπάρξει μια προσαρμογή λόγω των ημερών «γιατί η υπερμετάδοση συνδέεται με τη νυχτερινή διασκέδαση». Πρόσθεσε διευκρινιστικά ότι «αν έλθουν θα υπάρξει προσαρμογή για το ρεβεγιόν, δηλαδή τη διασκέδαση και την εστίαση, που να μην δημιουργεί υπερμεταδοτικότητα».

Ο υπουργός Υγείας απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει lockdown ακόμη και αν ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί ακόμη περισσότερο από τις 21.000 και πλέον που είδαμε σήμερα.

Αναφερόμενος στο σύστημα υγείας είπε ότι το αισιόδοξο είναι ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων το σύστημα υγείας δεν πιέζεται παραπάνω. Το πρόβλημα, όμως, είπε ο κ. Πλεύρης, είναι ότι δεν πρόλαβε να γίνει αποσυμπίεση στο ΕΣΥ από το τέταρτο κύμα της μετάλλαξης Δέλτα. Σημείωσε ότι το σύστημα διαχειρίζεται σήμερα περιστατικά της Δέλτα και υπάρχει ανησυχία να μην προστεθούν και περιστατικά, έστω και ήπια, της Ομικρον.

Θέλουμε, είπε ο υπουργός, να έχουμε ενισχυμένο το ΕΣΥ και ανακοίνωσε ότι έχει επέλθει συμφωνία με όλες τις ιδιωτικές δομές που θα διαχειριστούν περιστατικά covid, ή θα στελεχώσουν με γιατρούς τους μονάδες του ΕΣΥ. «Αρα θεωρούμε ότι η Αθήνα που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο επίκεντρο της Ομικρον  θα είναι πλήρως κατοχυρωμένη στο επίπεδο των νοσηλειών», επισήμανε

Τέλος, σε ερώτημα για τα σχολείο και το ενδεχόμενο να καθυστερήσει το άνοιγμα μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο κ. Πλεύρης είπε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας για τα σχολεία.

Τι θα γίνει με τα γήπεδα

Σχετικά με τα μέτρα για τα γήπεδα, τα οποία προκάλεσαν αντιδράσεις στις ΠΑΕ, ο υπουργός Υγείας είπε: «Κι εγώ, ως φίλαθλος, καταλαβαίνω την πίεση και έχω δεχθεί πάρα πολλά μηνύματα. Καταλαβαίνω και τις ομάδες, έχω δει τις επιστολές  και τις ανακοινώσεις τους.

» Όμως, ενώ σε άλλους χώρους πολιτισμού ή διασκέδασης, όπως στα θέατρα και στα σινεμά, είδαμε να εφαρμόζονται τα μέτρα, δυστυχώς, στα γήπεδα, κάποιες ΠΑΕ, αλλά και σε συνολικό επίπεδο, είδαμε ότι οι φίλαθλοι πολλές φορές παρασύρονταν.

» Όμως, το λέω τώρα και το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια: Αν δούμε να τηρούνται τα μέτρα- μιλάμε για 15 ημέρες, η πίεση δεν είναι τρομακτική-  είμαστε έτοιμοι και το έχουμε συζητήσει να δώσουμε πάρα πολύ γρήγορα δεύτερη ευκαιρία και τα γήπεδα να έχουν περισσότερο κόσμο.

» Εμείς αυτό που θέλουμε να δούμε είναι ότι η μάσκα θα τηρείται και δεν θα τη βγάζουν οι φίλαθλοι με το που θα μπαίνουν στο γήπεδο».

Σημειώνεται ότι ο κ. Πλεύρης αποδέχθηκε το αίτημα συνάντησης με τους εκπροσώπους της Super League. Η συνάντηση θα γίνει την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου και ώρα 13.30.