| Nick Paleologos / SOOC
Επικαιρότητα

Πλεύρης: Προ των πυλών και επιτάξεις γιατρών

Ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε την πίεση που δέχονται οι υγειονομικές δομές στη Βόρεια Ελλάδα αλλά απέρριψε τα όσα δραματικά ακούστηκαν για τα νοσοκομεία της Αττικής
Protagon Team

«Είμαστε προ των πυλών να γίνουν και επιτάξεις, αν χρειαστεί, και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση ιδιωτών ιατρών». Αυτό τόνισε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στη σκιά των αναφορών για νοσοκομεία στα όρια και υγειονομικό προσωπικό που καταρρέει από την κούραση – «λιποθυμάνε άνθρωποι από την υπερκόπωση. Δεν κουράστηκαν τώρα, αλλά εδώ και δύο χρόνια μάχονται στο πλευρό των ασθενών», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ελένη Σιώτου πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε ότι το σύστημα υγείας δοκιμάζεται, διευκρίνισε όμως ότι υπάρχουν αντοχές και κενές κλίνες ΜΕΘ. Οπως επεσήμανε ο κ. Πλεύρης, στη Βόρεια Ελλάδα η πίεση στις κλίνες Covid είναι πάρα πολύ μεγάλη, καθώς δίνονται και κλίνες non Covid. Αμέσως -πρόσθεσε- βρίσκεται κρεβάτι σε ΜΕΘ ή ΜΑΦ για ασθενείς που  διασωληνώνονται.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Νότια Ελλάδα δεν πιέζεται. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 2.000 κενές απλές κλίνες. Μάλιστα απέρριψε τους ισχυρισμούς που είχε διατυπώσει νωρίτερα, από την τηλεοπτική συχνότητα του ΣΚΑΪ, η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, η οποία έκανε λόγο για «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» στην εφημερία του «Γεννηματάς» –ο υπουργός διέψευσε ότι υπήρξε αύξηση των εισαγωγών και είπε ότι τα ράντζα ήταν μέχρι οι ασθενείς να τοποθετηθούν σε κλινικές.

Κατά τα άλλα, ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι η πλειονότητα των εμβολιασμένων που βρίσκονται σε ΜΕΘ έχουν περάσει ή είναι κοντά στο να κλείσουν το εξάμηνο εμβολιασμού. Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι οδηγίες για την τρίτη δόση και να αρχίσει να χορηγείται νωρίτερα από τους έξι μήνες. Η  αρμόδια επιτροπή εμβολιασμών συνεδριάζει κάθε εβδομάδα σημείωσε.

Αναφερόμενος στα αντιικά φάρμακα, ο κ. Πλεύρης δήλωσε ότι έχει γίνει παραγγελία από τη χώρα μας για 2.000 μονοκλωνικά αντισώματα και θα έχουν φτάσει προς τα μέσα Νοεμβρίου, οπότε και θα έχει δοθεί η σχετική έγκριση από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων. Επίσης ανακοίνωσε ότι η χώρα μας έχει ήδη έρθει σε συνεννόηση με την εταιρεία Merck για να κάνει την παραγγελία για το αντιικό χάπι κατά του κορονοϊού, ενώ το ίδιο γίνεται και για το σκεύασμα της Pfizer.

Ο κ. Πλευρης έκανε γνωστό ότι τα φάρμακα  αυτά θα τα πληρώσει το κράτος, ωστόσο σημείωσε ότι δε θα είναι ευρείας χρήσης.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι τα εν λόγω φάρμακα πρέπει να χορηγούνται τις πρτeς ημέρες προσβολής από τον ιό, και δεν αφορούν περιπτώσεις βαριάς νόσησης.