646
Για όλα φταίει η χαλάρωση μετά τις 12.00 και η απουσία αντικαπνιστικής κουλτούρας, είπε ο υπουργός Υγείας στον ΣΚΑΪ για τα τασάκια στα νυχτερινά μαγαζία (και όχι μόνο) | ΥοuΤube/ΣΚΑΪ

Πλεύρης: Οσοι κρατούν στοκ στα φάρμακα, θα κλείσουν – «Εδώ δεν έχουμε αντικαπνιστική κουλτούρα»

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2022, 15:12
Για όλα φταίει η χαλάρωση μετά τις 12.00 και η απουσία αντικαπνιστικής κουλτούρας, είπε ο υπουργός Υγείας στον ΣΚΑΪ για τα τασάκια στα νυχτερινά μαγαζία (και όχι μόνο)
|ΥοuΤube/ΣΚΑΪ

Πλεύρης: Οσοι κρατούν στοκ στα φάρμακα, θα κλείσουν – «Εδώ δεν έχουμε αντικαπνιστική κουλτούρα»

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2022, 15:12

Οσοι κρατούν στοκ στις φαρμακαποθήκες, τους περιμένουν τα ποινικά δικαστήρια, διεμήνυσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κληθείς σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, να πάρει θέση για τις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται σε φάρμακα -κυρίως παιδικά φάρμακα, σε μία περίοδο μάλιστα που οι ιώσεις καλπάζουν, αλλά και εν γένει σε αναλγητικά, αντιπυρετικά χάπια, σιρόπια, αντιβηχικά και εισπνεόμενα, τα οποία έχουν γίνει πια περιζήτητα.

«Με περισσότερες παραγγελίες και έλεγχο στις φαρμακοβιομηχανίες προσπαθούμε να λύσουμε το κομμάτι αυτό», δήλωσε αρχικά ο υπουργός, παράλληλα όμως επιβεβαίωσε πως υπάρχουν καταγγελίες ότι μητρικές εταιρείες «σπρώχνουν» τα φάρμακά τους εκεί  όπου πωλούνται  ακριβότερα.

«Εχουμε απαγορεύσει τις εξαγωγές σε 260 φάρμακα και παράλληλα ελέγχονται οι φαρμακαποθήκες», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης, προειδοποιώντας ότι «όποιος κρατάει στοκ, δεν θα ξαναεργαστεί στον χώρο του φαρμακείου« και «θα ανοίξει φάκελος στον εισαγγελέα».

«Οσες φαρμακαποθήκες κρατούν στοκ οφείλουν να το δηλώσουν άμεσα, αλλιώς θα το μετανιώσουν. Θα πάνε στα ποινικά δικαστήρια και θα κλείσουν», ξεκαθάρισε σε αυστηρό τόνο ο Θάνος Πλεύρης.

«Σκηνικό πολέμου» στα φαρμακεία»

Σε δηλώσεις τους στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, κάνει λόγο για «σκηνικό πολέμου αυτήν την περίοδο. Οχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε διεθνές επίπεδο», ενώ ο  γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Μανώλης Κατσαράκης, σημειώνει ότι πρόκειται για φάρμακα που πρέπει να είναι ετοιμοπαράδοτα. «Παραδείγματος χάριν – λέει- για ένα αντιβηχικό ή ένα αντιπυρετικό σιρόπι δεν έχει νόημα να πεις στον ασθενή ότι θα ψάξεις να του το βρεις και θα το έχεις σε μία-δύο ημέρες, όπως θα έκανες για άλλα φάρμακα. Είναι κάτι που θα πρέπει να δώσεις εκείνη την ώρα».

Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, σε αυτή τη φάση τα περισσότερα φάρμακα που αφορούν την αντιμετώπιση γριπώδους συνδρομής είτε απουσιάζουν είτε είναι σε έλλειψη. Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στα φάρμακα που έχουν ως δραστική ουσία την παρακεταμόλη και την αμοξυκιλλίνη.

Οπως επισημαίνει, πρόκειται για ουσίες πουπαράγονται μονοπωλιακά στην Κίνα και στην Ινδία και το τελευταίο διάστημα οι ποσότητες που διαθέτουν στην αγορά δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση. Μεταξύ των αιτιών για τη μη επαρκή παραγωγή των ουσιών αυτών είναι το λιγότερο εργατικό δυναμικό λόγω της πανδημίας αλλά και το ότι δεν εκτιμήθηκε σωστά η φετινή αυξημένη ζήτηση λόγω της έκρηξης των ιώσεων. Ετσι η παραγωγή αναλγητικών, αντιπυρετικών, αντιβηχικών σιροπιών και άλλων σκευασμάτων με αυτές τις ουσίες δεν είναι επαρκής για να ανταποκριθεί στη ζήτηση και οι εταιρείες που παράγουν αυτά τα σκευάσματα συχνά δίνουν προτεραιότητα στις πιο ακριβές αγορές.

Στην ελληνική αγορά, όπου τα σκευάσματα πωλούνται πιο φθηνά, κατά πληροφορίες υπάρχουν εταιρείες που έχουν μειώσει τη διάθεση αυτών των φαρμάκων έως και 50% σε σχέση με προηγούμενα έτη.

Οι κ. Βαλτάς και Κατσαράκης σημειώνουν τέλος ότι ένας επιπλέον λόγος για τις ελλείψεις αφορά και το υψηλό κόστος υλικών, όπως το πλαστικό και το αλουμίνιο, που απαιτείται για τις συσκευασίες των φαρμάκων. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνονται οι παραγόμενες ποσότητες των σκευασμάτων.

«Δεν υπάρχει αντικαπνιστική κουλτούρα»

Οσον αφορά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου – μετά και από όσα έγιναν στο «Εναστρον», προκαλώντας την παρέμβασή του– ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι γενικά ο νόμος τηρείται στην εστίαση, και οι όποιες παρεκκλίσεις σημειώνονται στη νυχτερινή διασκέδαση (μπαρ, νυχτερινά κέντρα, μπουζούκια κτλ).

Επικαλέστηκε μάλιστα και προσωπική του μαρτυρία σε εστιατόριο στο Κολωνάκι, όπου ενώ τηρείτο κανονικά ο αντικαπνιστικός την ώρα που οι πελάτες δειπνούσαν, αργότερα τη νύχτα τα τσιγάρα άναψαν.

Ελεγχοι γίνονται, τόνισε, αλλά «δεν μπορεί έξω από κάθε μαγαζί να υπάρχει και ένα κλιμάκιο ελέγχου».

«Οι έλεγχοι θα γίνονται, αλλά θα πρέπει και το βράδυ [εννοεί στα νυχτερινά μαγαζιά]  να υπάρχει η αντικαπνιστική κουλτούρα, τόσο από τους θαμώνες όσο και από τη διοίκηση των μαγαζιών», θέλησε να επισημάνει ο κ. Πλέυρης.

Και κλείνοντας ο υπουργός Υγείας δήλωσε εξοργισμένος από κάποιους που -όπως είπε- έχουν κυκλοφορήσει στο εξωτερικό και θεωρούν εκεί αυτονόητο ότι δεν θα καπνίζουν σε μπαρ και εστιατόρια, για παράδειγμα στη Γερμανία ή τη Γαλλία, αλλά όταν βρίσκονται στην Ελλάδα «έχουν νταλκά» (όπως χαρακτηριστικά ανέφερε)  και λένε ότι  δεν αντέχουν [χωρίς τσιγάρο].

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...