Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά την παρουσίαση των νέων μέτρων | ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / IntimeNews
Επικαιρότητα

Πλεύρης: Μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου – μέχρι τα μεσάνυχτα εστίαση και διασκέδαση και μόνο για καθήμενους

Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας για τα γήπεδα, τη διασκέδαση και την τηλεργασία, λόγω αύξησης των κρουσμάτων της μετάλλαξης Ομικρον. Παρά την ανησυχία, τα μέτρα δεν θα ισχύουν για τα γλέντια της Πρωτοχρονιάς
Protagon Team

Τα νέα μέτρα, λόγω της μετάλλαξης Ομικρον, που δεν θα ισχύσουν άμεσα, αλλά μετά την Πρωτοχρονιά, δηλαδή από τις 3 έως και τις 16 Ιανουαρίου σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Οπως υπενθύμισε, η μάσκα KN95 ή FFP2 ή διπλή μάσκα στα μέσα μεταφοράς, τα σούπερ μάρκετ, αλλά και το προσωπικό των χώρων εστίασης, είναι υποχρεωτική.

Στην εστίαση και τη διασκέδαση, το ωράριο λειτουργίας θα είναι μέχρι τις 12.00 το βράδυ και θα υπάρχουν μόνο έξι άτομα σε κάθε τραπέζι. Την ίδια στιγμή, δεν θα επιτρέπεται η διασκέδαση στους όρθιους. «Αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα, θα κοπεί και η μουσική», όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας.

«Στα γήπεδα, που παρατηρήθηκε μη τήρηση των μέτρων, πάμε σε ποσοστό φιλάθλων 10%, με ανώτατο όριο των 1.000 ατόμων ανά αγώνα. Σε περίπτωση που δεν τηρηθούν και αυτά τα μέτρα, θα πάμε σε αγώνες χωρίς κοινό», είπε ο υπουργός Υγείας.

Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων, θα γίνεται επίσκεψη μόνο εάν υπάρχει PCR test 48 ωρών. Αυστηρότερα θα γίνουν και τα επισκεπτήρια για τα νοσοκομεία, ενώ απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η τηλεργασία θα φτάνει σε ποσοστό 50%, τόσο στις ιδιωτικές εταιρείες όσο και στον δημόσιο τομέα. Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί από την κάθε υπηρεσία.

Οπως είπε ο κ. Πλεύρης, το 75% των κρουσμάτων είναι από 18 έως 59 ετών, με πιο συχνά τα κρούσματα σε άτομα από 18 έως 30 ετών.

Μόλις το 6% αφορά τις ηλικίες άνω των 60 ετών. Κάτι που είναι καθησυχαστικό για την πίεση στο σύστημα υγείας, αφού το 90% αυτής της ηλικιακής ομάδας έχει λάβει και την ενισχυτική δόση του εμβολίου.

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

H ανακοίνωση των μέτρων προκάλεσε πάντως την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

«Πριν από μια εβδομάδα στη συζήτηση στη Βουλή για την τραγική διαχείριση του 4ου κύματος, η κυβέρνηση μέσω του κ. Γεραπετρίτη αναρωτιόταν ποιος είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα υπάρξει νέο κύμα και αν έχει στοιχεία για αυτά που λέει», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ανίκανοι για τις ανάγκες της χώρας τρέχουν σταθερά πίσω από τις εξελίξεις. Με ρεκόρ κρουσμάτων, η κυβέρνηση τώρα ανακοίνωσε μέτρα για… τις 3 Ιανουαρίου!», σημείωσαν από την Κουμουνδούρου για να συνεχίσουν: «Και πάλι συστάσεις και ατομική ευθύνη. Κουβέντα όμως για αξιόπιστη ιχνηλάτηση με μαζικά και δωρεάν τεστ για τον πληθυσμό, για περισσότερα δρομολόγια στα Μέσα Μεταφοράς, για αλλαγή πρωτοκόλλων στα σχολεία, για ενίσχυση του ΕΣΥ που καταρρέει και για επίταξη ιδιωτικών κλινικών. Ακόμα και το μέτρο της τηλε-εργασίας ανακοινώθηκε θολό, χωρίς διευκρινίσεις και καθυστερημένα».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «αγνόησε και αγνοεί τόσο τους επιστήμονες όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που καιρό τώρα προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα» και ότι «συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη τακτική που οδηγεί σε ανεξέλεγκτη κατάσταση στην Υγεία, στην οικονομία, στο εισόδημα. Λόγω του αδιεξόδου, δε, που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι τελικά στις 3 Ιανουαρίου θα ισχύσουν αυτά, και όχι νέα μέτρα».

Για μικροκομματική επικοινωνιακή πολιτική κι οχι για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων επέκρινε το Κίνημα Αλλαγής την κυβέρνηση. Ανακοίνωση του κόμματος επεσήμανε πως «τα 9.248 νέα κρούσματα αναγκάζουν την κυβέρνηση να ανακοινώσει νέα μέτρα σήμερα, τα οποία όμως – και προς έκπληξη όλων μας – θα εφαρμοστούν μια εβδομάδα μετά, χωρίς να μπορούμε να γνωρίζουμε την εξέλιξη της πανδημίας μέχρι τότε».

Το Κίνημα Αλλαγής ανέφερε ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να πρωτοτυπεί αρνητικά, καθώς προτεραιότητα γι’ αυτήν έχει η διαχείριση του πολιτικού κόστους και όχι η προστασία της δημόσιας υγείας. Η στρατηγική αυτή όμως απέτυχε και εγκυμονεί κινδύνους, με δεδομένη την οριακή κατάσταση του ΕΣΥ, αλλά και την επιμονή της να μην το ενισχύει ουσιαστικά και βιώσιμα».

Το ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε την ανάγκη να σχεδιαστούν ενέργειες βάσει των πραγματικών γεγονότων και των εμπειριών από άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπου έχει ήδη ξεκινήσει η υπερμετάδοση της μετάλλαξης Όμικρον, με μέτρα που θωρακίζουν την κοινωνία και ενισχύουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα. «Για εμάς δεν υπάρχει μικροπολιτική διαχείριση, αλλά η εθνική προσπάθεια να προστατέψουμε τη ζωή, την υγεία και το εισόδημα των πολιτών. Η ατολμία της κυβέρνησης της ΝΔ βλάπτει σοβαρά και τα τρία».