Σε δίκη από το Αυτόφωρο παραπέμφθηκαν την Πέμπτη οι τρεις συλληφθέντες σε επεισόδια μεταξύ συγκεντρωμένων -που διαμαρτύρονταν για πλειστηριασμούς- και αστυνομικών, την Τετάρτη έξω από συμβολαιογραφικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας.
Οι συλληφθέντες, δύο μέλη της Λαϊκής Ενότητας και ένα μέλος του κινήματος κατά των πλειστηριασμών, οδηγήθηκαν στην εισαγγελία, όπου από νωρίς το πρωί της ίδιας ημέρας τους περίμεναν δεκάδες φίλοι τους, μέλη της ΛΑΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μέλη της ΑΔΕΔΥ και πολλοί άλλοι, φωνάζοντας συνθήματα συμπαράστασης.
Εναντίον τους η αρμόδια εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για συνολικά επτά αδικήματα που αφορούν αντίσταση κατά της Αρχής, διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρα απελευθέρωσης κρατουμένου, επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά αστυνομικού και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά αστυνομικού, εξύβριση και απειλή.
Η υπόθεση ανατέθηκε στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο με αντιρρήσεις, ωστόσο, από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης των τριών κατηγορουμένων Δημήτρη Σαραφιανού και Ζωής Κωνσταντοπούλου. Οι δύο δικηγόροι υποστήριξαν ότι για την υπόθεση θα πρέπει να διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση, καθώς από τη δικογραφία απουσιάζουν κρίσιμα στοιχεία, όπως, για παράδειγμα, επίσημες ιατρικές γνωματεύσεις για τους τραυματισμούς αστυνομικών που καταλογίζονται στους τρεις.
Σύμφωνα με τον κ. Σαραφιανό, οι επίμαχες γνωματεύσεις «είναι παντελώς ανυπόστατες», αφού δεν περιλαμβάνουν καν «όνομα υπογράφοντος ιατρού, ούτε σφραγίδες», καθώς -όπως ανέφερε ο συνήγορος- «οι ίδιοι οι αστυνομικοί, που φέρονται να είναι τραυματισθέντες, έχουν ζητήσει να μην εξεταστούν».
Όπως αναφέρεται από την υπεράσπιση των τριών, δεν περιλαμβάνεται στη δικογραφία βίντεο που φαίνεται να έχει συλλέξει η Αστυνομία κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, υλικό που θα μπορούσε να προσκομισθεί και να αξιολογηθεί κατά τη διάρκεια προκαταρκτικής εξέτασης. «Είναι προφανές ότι εδώ έχουμε μία συγκεκριμένη αντιμετώπιση της υπόθεσης, η οποία μόνο με κυβερνητικές εντολές μπορεί να σχετίζεται», είπε ο κ. Σαραφιανός.
Σε δηλώσεις του ο γραμματέας του ΠΣ της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, χαρακτήρισε «στημένες διώξεις πολιτικής σκοπιμότητας» τις κατηγορίες σε βάρος των τριών και συμπλήρωσε πως «κατηγορούμενοι θα έπρεπε να είναι τα ΜΑΤ».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, από τους 335 αναρτηθέντες έως την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018 πλειστηριασμούς, οι 133 ολοκληρώθηκαν με κατακύρωση του ακινήτου σε υπερθεματιστή, οι 153 ήταν άγονοι (δεν υπήρξε συμμετοχή υποψήφιων πλειοδοτών), 46 ανεστάλησαν και θα επαναληφθούν στο μέλλον και 3 ματαιώθηκαν λόγω ρύθμισης της οφειλής ή κατόπιν συνεννόησης οφειλετών και επισπεύδονται.