Καθώς στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και δη στα ελληνοτουρκικά, η αντιπολίτευση στην Τουρκία «παίζει στο γήπεδο» του Ερντογάν, η «λύση» είναι μονόδρομος: θέσεις και δηλώσεις ακόμη πιο ακραία εθνικιστικές προς άγραν ψήφων, με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, να προκαλεί τον Ερντογάν να εισβάλει στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ως άλλος Ετζεβίτ…
Οι τελευταίες ημέρες ήταν «δύσκολες» για την Τουρκία. Κάτι οι μαζεμένες «πειστικές απαντήσεις» της Πολεμικής Αεροπορίας με τα λοκαρίσματα τουρκικών μαχητικών πάνω από το Αιγαίο, κάτι οι εικόνες από την παράδοση των πρώτων από τις συνολικά 83 «Οχιές», των αναβαθμισμένων F-16 Viper αλλά και από την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας στο ακριτικό Καστελόριζο στο πλευρό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις στήριξης της Ελλάδας από ΕΕ, Μακρόν και Ουάσινγκτον απέναντι στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας της και ο εκνευρισμός στην Αγκυρα «χτύπησε» κόκκινο.
«Μαζέψτε τα μυαλά σας και συνέλθετε – μη γίνεστε όργανα άλλων», μάς είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ φανερά ενοχλημένος από τη συνάντηση (και τις δηλώσεις) Μητσοτάκη – Μακρόν στο Ελιζέ, και ο υπουργός Αμυνας της γείτονος, Χουλουσί Ακάρ, κατήγγειλε τη «διπρόσωπη και υποκριτική πολιτική της Ελλάδας» που «κατασυκοφαντεί την Τουρκία σε τρίτες χώρες, και κάλεσε τους Ελληνες «να διδαχθούν από την Ιστορία» (βλ. Μικρασιατική Καταστροφή).
«Μην μπαίνετε σε νέες περιπέτειες. Κάποιοι μπορεί να πουν διάφορα στο αυτί σας. Εχετε δει στην Ιστορία, ότι αυτά δεν ισχύουν. Μην επαναλάβετε το ίδιο πράγμα», δήλωσε μεταξύ άλλων.
Στο μπαράζ αυτό επιθετικών δηλώσεων από τον Ερντογάν και τους υπουργούς του, η τουρκική αντιπολίτευση –που συνασπισμένη φιλοδοξεί να βάλει τέλος στην παντροκρατορία του– δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει και για τον υπερκεράσει στη ρητορική όξυνσης –για λόγους πάντα εσωτερικής κατανάλωσης– επιδίδεται σε μία πλειοδοσία εθνικισμού προς άγραν ψήφων.
Ουκ ολίγες φορές τους τελευταίους μήνες, ο επικεφαλής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχει κατηγορήσει τον Ερντογάν ότι δειλιάζει κάθε φορά που επιχειρεί να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα, αφού -όπως λέει- οι απειλές του αποδεικνύονται «κούφιες».
Δικής του έμπνευσης άλλωστε ήταν η θεωρία των «16 κατειλημμένων από την Ελλάδα νησιών του ανατολικού Αιγαίου», που με διαφορά λίγων ετών υιοθέτησε και ο ίδιος ο Ερντογάν.
«Είμαι πολύ σαφής ως προς τον εξοπλισμό των νησιών από την Ελλάδα. Η Ελλάδα γνωρίζει το Kuvayi Milliye (οι Τσέτες, το κίνημα των ατάκτων στη Μικρά Ασία). Γνωρίζει επίσης καλά τους μακαρίτες Ετζεβίτ και Ερμπακάν» (η συγκυβέρνηση της διπλής εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο), ανέφερε ο επικεφαλής του CHP σε ανάρτηση του στις 26 Ιουνίου.
Και με αφορμή τα «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» του τούρκου προέδρου και τις ευθείες απειλές του για στρατιωτική εισβολή στα ελληνικά νησιά, τον προκάλεσε την Τετάρτη μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, «αν τολμά να πάει να τα πάρει».
«Δεν είμαστε σαν αυτούς, όχι κύριε, ερχόμαστε αμέσως. “Μπορεί να έρθω το πρωί, το βράδυ… κ.λπ.” Τι είπε ο Ετζεβίτ; Ο στρατιωτικός προσγειώθηκε, ήρθε στην πόρτα του πρωθυπουργού και είπε “ο στρατός μας είναι τώρα στην Κύπρο”. Είχε τελειώσει», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Κιλιτσντάρογλου.
«Οταν κατελήφθησαν αυτά τα νησιά, είπα 50 φορές ότι καταλαμβάνονται, όλα αυτά γίνονται κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης. Σιώπησαν», επεσήμανε και στη συνέχεια συνέδεσε τις απειλές Ερντογάν με την αλλαγή ατζέντας λόγω της οικονομίας:
«Τώρα η οικονομία είναι στην ατζέντα, το έθνος είναι σε άθλια κατάσταση, και κάθεται εκεί και λέει ‘Θα έρθω, θα έρθω ένα βράδυ, θα έρθω αύριο το πρωί’, να σου στείλουν πρόσκληση; Αν έχεις το κουράγιο, πήγαινε αν τολμάς αδερφέ, δεν κάνουμε δουλειά με το μπράβο, δεν είναι τρόπος να διοικήσεις κράτος έτσι», προκάλεσε με ισχυρή δόση ειρωνείας τον τούρκο πρόεδρο ο επικεφαλής του CHP.
Kαι αν ο Κιλιτσντάρογλου μας έχει συνηθίσει σε πλειοδοσία εθνικιστών κορωνών, αυτό δεν ισχύει για τον διαχρονικά πιο μετριοπαθή Αλί Μπαμπατζάν, πρώην συνεργάτη του Ερντογάν και νυν πρόεδρο του κόμματος Ανάπτυξης και Προόδου (DEVA).
«Η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα παίζει με τη φωτιά. Ο βαθμός στον οποίο έχουν φτάσει οι προκλήσεις είναι ανησυχητικός. Εκμεταλλευόμενη μια περίοδο που η σημερινή κυβέρνηση χάνει την αξιοπιστία της, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολλά βήματα που παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», υποστήριξε μπαίνοντας και αυτός στην (προεκλογική) λογική «να πούμε κάτι παραπάνω από τον Ερντογάν κατά της Ελλάδας».
Στον χορό των προκλήσεων εναντίον της Ελλάδας και ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής, Μουσταφά Σεντόπ. Ακολουθώντας τη γραμμή Ερντογάν, ο Σεντόπ ισχυρίστηκε ότι η «ρητορική και οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας που έχουν κλιμακώσει την ένταση στη θάλασσα των νήσων (σ.σ. εννοώντας το Αιγαίο) και την Ανατολική Μεσόγειο έχουν μετατραπεί σε απειλή για την ασφάλεια της χώρας μας».
«Η επιθυμία της Ελλάδας να μετατρέψει τη Θάλασσα των Νήσων (σσ: το Αιγαίο) σε ελληνική λίμνη είναι μια κατάσταση που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
Την ίδια ώρα η τουρκική αντιπολίτευση «επενδύει» προεκλογικά και στο θέμα του Προσφυγικού/Μεταναστευτικού εκμεταλλευόμενη τις αντιδράσεις που καταγράφονται –και ολοένα διογκώνονται– σε περιοχές της Τουρκίας που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση.
Ετσι μετά τους πρωτοσέλιδους τίτλους για την «κακομαθημένη Ελλάδα» που μεταφέρουν την ενόχληση της Αγκυρας για τις συμμαχίες και την αμυντική συνεργασία που έχει οικοδομήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, ήρθαν δημοσιεύματα όπως αυτό της Μilliyet για τα καραβάνια χιλιάδων σύρων προσφύγων που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν το ταξίδι τους από την Τουρκία προς την Ευρώπη και δη μέσω Εβρου.
Και όλα αυτά όταν η Αγκυρα έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή της να μετακινήσει περισσότερους από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες πριν από τις εκλογές του 2023.
Το αν θα ζήσουμε ξανά σκηνικό 2020 στον Εβρο δεν είναι ακόμη σαφές, αν και τον γύρο του Διαδικτύου κάνουν ήδη τα πλάνα από την οργανωμένη μεταφορά παράνομων μεταναστών από την τουρκική στρατοχωροφυλακή στα σύνορα με την Ελλάδα.