Δύσκολη η εξίσωση για την αναπροσαρμογή των ροών φυσικού αερίου | REUTERS/Gleb Garanich/File Photo
Επικαιρότητα

Ουκρανικό: «Plan B» από τις ΗΠΑ για φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε συζητήσεις με το Κατάρ και άλλες χώρες παραγωγής, ωστόσο επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν «μαγικές λύσεις» για την άμεση αναπροσαρμογή των ροών
Protagon Team

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε συζητήσεις για να διασφαλίσουν την ομαλή ροή φυσικού αερίου σε περίπτωση που ένας πόλεμος στην Ουκρανία διαταράξει τις παραδόσεις από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ συζητούν με το Κατάρ, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου, και χώρες της ΕΕ για το πώς θα μεταφέρεται αέριο δια θαλάσσης. Οι διαβουλεύσεις πήραν επείγοντα χαρακτήρα μετά τις πρακτικά άκαρπες συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας την περασμένη εβδομάδα.

Πάντως, προσθέτει η εφημερίδα, αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι «δεν υπάρχει μαγικό ραβδί» για να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης αερίου, ενώ η Ευρώπη πλήττεται από ενεργειακή κρίση στο μέσο μάλιστα του χειμώνα. Υπάρχουν, όπως εξηγούν οι αξιωματούχοι, πολλές παράμετροι που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, από τη λειτουργία των αγορών ως τα συμβόλαια και τις παραδόσεις.

Για την περίπτωση του Κατάρ, αξιωματούχοι με γνώση του ζητήματος σημειώνουν ότι η χώρα μπορεί να αναπροσαρμόσει τη ροή των παραδόσεων σε περίπτωση κρίσης, όπως είχε κάνει το 2011 μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του Κατάρ αποστέλλεται σε χώρες της Ασίας οι οποίες έχουν συνάψει μακροχρόνια συμβόλαια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα έχει συνομιλίες με τον ηγέτη του Κατάρ, σεΐχη Αλ-Θάνι, αργότερα μέσα στον Ιανουάριο, στην Ουάσινγκτον.

Η κρίση στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει τις τιμές του φυσικού αερίου, άρα και το κόστος ζωής, στην Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα τα αποθέματα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σε περίπτωση πολέμου οι εξαγωγές από τη Ρωσία προς την Ευρώπη αναμένεται να διακοπούν, φέρνοντας σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, στη βιομηχανία και ευρύτερα τις οικονομίες. Ηδη, λένε αξιωματούχοι, η Ρωσία έχει περιορίσει τις παραδόσεις προς την Ευρώπη, σαν μοχλό πίεσης κατά των ευρωπαϊκών χωρών.