Ουκρανική μονάδα τεθωρακισμένων στο Χάρκοβο, της περιφέρειας που σε σημαντικό βαθμό ανακατελήφθη από το Κίεβο | Press service of the General Staff of the Armed Forces of Ukraine/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Πίσω από τις νίκες των Ουκρανών η «πανταχού παρούσα» υποστήριξη των ΗΠΑ

Καθοριστική χαρακτηρίζει την αμερικανική βοήθεια προς το Κίεβο η Le Monde, αναφερόμενη στην επιτυχημένη επίθεση - αστραπή του ουκρανικού στρατού στη Χερσώνα και στη συνέχεια στο Χάρκοβο. Ποιοι παράγοντες έκριναν την έκβαση των μαχών
Protagon Team

Η αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία, περιλαμβανομένης της παράδοσης στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας άνω των 14,5 δισ. δολαρίων, της εκπαίδευσης των ουκρανών στρατιωτών και της συνδρομής στην κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδιασμού, υπήρξε καθοριστική για τις πρόσφατες επιτυχίες του Κιέβου στο πεδίο των μαχών με το ρωσικό στρατό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Le Monde.

Κατά το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ανακατέλαβαν 6.000 τ.χλμ. εδαφών της γύρω από τη Χερσώνα και το Χάρκοβο, μέσα σε λίγες ημέρες. Η πρόοδός τους συνεχίστηκε και την Τρίτη, έγραψε η γαλλική εφημερίδα σε άρθρο που δημοσιεύτηκε την ίδια ημέρα.

Ο ίδιος ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγνώρισε, άλλωστε, ότι η υποστήριξη της Ουάσινγκτον ήταν απαραίτητη για την επιτυχία της αντεπίθεσης που εξαπέλυσαν τα ουκρανικά στρατεύματα στα νότια και βορειοανατολικά της χώρας, ζήτημα στο οποίο ο ουκρανός πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη μνεία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν στην ουκρανική πρωτεύουσα στις 9 Σεπτεμβρίου.

Στην ανάλυσή της, η Le Monde σημείωσε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο είναι κατά βάση «υλική», επικαλούμενη τη δήλωση του Πενατγώνου ότι από την έναρξη του πολέμου οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέδωσαν στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας άνω των 14,5 δισ. δολαρίων στο Κίεβο, εκ των οποίων τα 12,5 δισ. δολάρια προήλθαν απευθείας από τα στρατιωτικά αποθέματα της χώρας.

Οι ΗΠΑ, μόνες τους, παρείχαν το 70% της στρατιωτικής βοήθειας των Δυτικών –η δεύτερη μεγαλύτερη «συνεισφορά» ήρθε από την Πολωνία ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί, σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο Kiel. Η Γαλλία κατατάσσεται στην ενδέκατη θέση.

Η μαζική προμήθεια πυρομαχικών ήταν κρίσιμη για την αντιμετώπιση της δύναμης πυρός του ρωσικού πυροβολικού και την υποστήριξη ενός μετώπου 2.500 χιλιομέτρων.

Κατά την εφημερίδα, ωστόσο, ο παράγοντας που επέτρεψε στα στρατεύματα του Κιέβου να σταματήσουν τη ρωσική επίθεση και στη συνέχεια να ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων δεν ήταν η ποσότητα αλλά η ποιότητα του παραδιδόμενου εξοπλισμού. Το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανέφερε, ενδεικτικά, ότι «σημείο καμπής» στον πόλεμο αποτέλεσε η παράδοση δεκαέξι εκτοξευτών πολλαπλών ρουκετών M142 HIMARS από την Ουάσινγκτον, από τον Ιούνιο και μετά.

Από την πλευρά της, η Starlink, του Ελον Μασκ σημείωσε, η οποία παρέδωσε 15.000 – 20.000 δορυφορικά τερματικά στην Ουκρανία, λειτούργησε ως μία ακόμη «σανίδα σωτηρίας» από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, καθώς ο εξοπλισμός της είναι πολύ χρήσιμος για τον στρατό όταν τα δίκτυα επικοινωνίας είναι κομμένα.

Η εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών στις τακτικές του ΝΑΤΟ, η οποία ξεκίνησε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, επιταχύνθηκε επίσης από τους Αμερικανούς μετά την έναρξη της σύγκρουσης. Οπως αποκάλυψε το Πεντάγωνο τη Δευτέρα, τους τελευταίους μήνες εκπαίδευσε περίπου 1.500 στρατιώτες στη χρήση των αμερικανικών όπλων.

«Ο ουκρανικός στρατός δεν είναι υποστρατός, εκπαιδεύτηκε τακτικά με τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ πριν από τον πόλεμο, υπάρχει μια πολύ καλή βάση», βεβαίωσε στρατιωτική πηγή που επικαλέστηκε η Le Monde.

Το πιο σημαντικό, συνέχισε το ρεπορτάζ, είναι ότι οι ΗΠΑ μοιράζονται τις πληροφορίες τους με την Ουκρανία. Καθημερινά, κατασκοπευτικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ διασχίζουν τον ουρανό πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και τα ουκρανο-ρουμανικά σύνορα, συλλέγοντας ηλεκτρονικά και μαγνητικά δεδομένα που εκπέμπει ο ρωσικός στρατός.

Εκτιμάται ότι οι εικόνες από τους αμερικανικούς δορυφόρους παρατήρησης τίθενται επίσης στη διάθεση του αρχηγείου του Κιέβου, το οποίο έχει εικόνα του πεδίου επιχειρήσεων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.

«Είμαστε τώρα μάρτυρες στην Ουκρανία της μεγαλύτερης επιχείρησης πληροφοριών του ΝΑΤΟ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε ο ερευνητής στο Ινστιτούτο Συγκριτικής Στρατηγικής Τζόζεφ Χενρότιν.

Τέλος, αν και οι ΗΠΑ αρνούνται την παρουσία στρατιωτικών συμβούλων επί του πεδίου, εντούτοις εμφανίζονται να συμμετέχουν και στον σχεδιασμό των επιχειρήσεων καθότι η διπλή αντεπίθεση στη Χερσώνα και στη συνέχεια στο Χάρκοβο φαίντεται να προετοιμάστηκε από κοινού με στρατιώτες του Πενταγώνου, κατά τη διάρκεια προσομοιώσεων, κατέληξε η Le Monde, επικαλούμενη σχετικό δημοσίευμα των New York Times.