Η χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποδίδει καρπούς, είναι απαραίτητη και δεν πρόκειται να αλλάξει στο άμεσο χρονικό διάστημα. Αυτό διευκρίνισε ο πρόεδρος της ευρωτράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την Πέμπτη, στη Φρανκφούρτη.
Παρά τις ενστάσεις από τη Γερμανία, τις οποίες φρόντισε να επαναλάβει την ίδια ημέρα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η τράπεζα αποφάσισε και ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Η Ευρωζώνη ακόμα χρειάζεται «έναν πολύ σημαντικό βαθμό νομισματικής στήριξης ώστε να πετύχει τον απαιτούμενο πληθωρισμό», τόνισε ο κ. Ντράγκι, διαβεβαιώνοντας ότι η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να διατηρήσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακόμα και να τα περικόψει περαιτέρω. «Ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να επανέλθει σε ένα βιώσιμο επίπεδο, δίχως βοήθεια» εξήγησε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης θα βρίσκεται σε ισχύ έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι της κεντρικής τράπεζας.
Οπως άλλωστε διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωτράπεζας, αν κριθεί απαραίτητο είναι πολύ πιθανό να παραταθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και πέραν της προθεσμίας, που εκπνέει τον Δεκέμβριο του 2017.
Ωστόσο, για πρώτη φορά, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι τώρα πια δεν υπάρχει η αίσθηση ότι χρειάζονται οπωσδήποτε νέες χαλαρωτικές παρεμβάσεις στη νομισματική πολιτική, ενώ σημείωσε ότι το ενδεχόμενο να μειωθούν περαιτέρω τα επιτόκια είναι λιγότερο πιθανό σε σχέση με το παρελθόν. «Δεν υπάρχει πια η αίσθηση του επείγοντος στη λήψη περαιτέρω ενεργειών», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι ο κίνδυνος κατρακύλας της Ευρωζώνης στον αποπληθωρισμό έχει πλέον εξαφανιστεί.
Ωστόσο έσπευσε να επαναλάβει τη δέσμευση του ιδρύματος για τη συνέχιση της ποσοτικής χαλάρωσης τουλάχιστον έως το φετινό Δεκέμβριο. Μάλιστα, η ΕΚΤ θα παρατείνει τις αγορές ομολόγων εάν κριθεί απαραίτητο. Αυτό είναι κάτι που θα αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο για την Ελλάδα, η οποία επιδιώκει να ενταχθεί στο QE το ταχύτερο δυνατό αλλά δεν μπορεί όσο παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της αξιολόγησης και όσο παραμένει άλυτο το ζήτημα της μη βιωσιμότητας του χρέους.
«Το ευρώ είναι εδώ για να μείνει»
Στέλνοντας ένα μήνυμα στους ευρωσκεπτικιστές των χωρών που οδηγούνται στις κάλπες το επόμενο διάστημα, όπως τον Γκέερτ Βίλντερς στην Ολλανδία ή τη Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι «το ευρώ είναι αμετάκλητο». Οπως χαρακτηριστικά είπε, «για να τα λέμε σύντομα, το ευρώ είναι εδώ για να μείνει». Σε αυτό το πλαίσιο πρόσθεσε ότι θα ήταν πιο παραγωγικό να μιλάμε για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την Ευρωζώνη και να αυξήσουμε την ευημερία των πολιτών της.
Η πολιτική της Ευρωζώνης δεν διαμορφώνεται από το Βερολίνο
Θέλοντας να αποδομήσει μία άποψη που επικρατεί στους επικοινωνιακούς κόλπους της ΕΕ, ο κ. Ντράγκι επεσήμανε ότι η νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης δεν διαμορφώνεται από τη γερμανική κυβέρνηση, αλλά από την ΕΚΤ, που βάσει συνθηκών έχει την πλήρη και απόλυτη ευθύνη. «Νομίζω ότι δεν έχει νόημα να κατηγορούμε τη Γερμανία. Το νόμισμα της Γερμανίας είναι το ευρώ και η νομισματική πολιτική του ευρώ ανήκει στην ΕΚΤ», είπε.
Σε αυτό το σημείο πρόσθεσε ότι μόλις το περασμένο φθινόπωρο το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατέθεσε στο Κογκρέσο πόρισμα σύμφωνα με το οποίο δεν έχει βρεθεί κανένα αποδεικτικό στοιχείο σε βάρος της Γερμανίας για χειραγώγηση του νομίσματος.