Λέμε «όχι» στην ψήφο επιστημοσύνης στην κυβέρνηση, ξεκαθάρισε στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής, μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Πάνος Καμμένος.
Αν δώσουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση θα είναι σαν να στηρίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, ανέφερε.
Ολα αυτά ωραία, αλλά τι σημαίνουν; Τίποτα. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι αποδέχεται την ψήφο κατά συνείδηση, άρα και το προεξοφλημένο «ναι» του Θανάση Παπαχριστόπουλου, του Κώστα Ζουράρι, της Ελενας Κουντουρά και του Βασίλη Κόκκαλη. Ωστόσο για τους δύο τελευταίους είπε ότι «ανταλλάσσουν» το «ναι» με υπουργική καρέκλα, άρα θα διαγραφούν.
Είναι μια ιδιαίτερη κομματική αριθμητική που επιτρέπει στον κ. Καμμένο να διατηρήσει μια ευάριθμη Κοινοβουλευτική Ομάδα πέντε βουλευτών (χωρίς δηλαδή την κυρία Κουντουρά και τον κ. Κόκκαλη) και να παραμείνει αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος.
«Λέμε “όχι” όσοι μείνουμε, αν δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης, θα είναι σαν να δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Κόκκαλης αποφάσισε να πάρει το αεροπλάνο και να πάει στην Κίνα. Δεν θα περιμένουμε να μάθουμε τα νέα από την Κίνα. Όποιος ανταλλάξει την κυβερνητική του θέση με την ψήφο εμπιστοσύνης, θα διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ».
Τι σημαίνει αυτό;
Ο κ. Καμμένος εξήγησε ότι ζήτημα κομματικής πειθαρχίας τίθεται μόνο για όσους ανταλλάξουν την ψήφο τους με την υπουργική καρέκλα «φωτογραφίζοντας» επι της ουσίας τους Κουντουρά και Κόκκαλη (Τουρισμού και υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης αντίστοιχα).
«Αν κάποιοι ανταλλάξουν την ψήφο τους με υπουργική θέση θα διαγραφούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ σε διευκρινιστική ερώτηση εξήγησε αν οι Κουντουρά – Κόκκαλης παραιτηθούν από το υπουργικό αξίωμα τότε θα παραμείνουν στην ΚΟ ακόμα και αν παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
«Δεν μπορώ να είμαι αυστηρός με όσους πράξουν κατά συνείδηση», ανέφερε σε άλλο σημείο δείχνοντας ότι οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις δεν θα διαγραφούν ακόμα και αν δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
«Η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης θεωρώ τίθεται από υπερευαισθησία του Πρωθυπουργού», όπως είπε.
«Οι ΑΝΕΛ δεν μετριώνται από τον αριθμό των βουλευτών αλλά από την ψυχή των πολιτών. Καμία λύση με τη χρήση του όρου Μακεδονία ήταν η απόφαση στο πρώτο και το τρίτο συνέδριο. Για αυτό το λόγο σήμερα ανακοίνωσα στον πρωθυπουργό ότι οι ΑΝΕΛ αποχωρούμε από την κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση την οποία πονάμε, που την είδαμε να συγκρούεται με τη διαπλοκή και τη διαφθορά, που έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια. Αλλά αν δώσουμε την εμπιστοσύνη μας είναι σαν να δίνουμε εμπιστοσύνη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι ΑΝΕΛ είναι σαν τη Λερναία Ύδρα, κάθε φορά που μας διαλύουν, διπλασιαζόμαστε», είπε, ξεχνώντας ότι ξεκίνησε το 2012 με 10,6% και τον Σεπτέμβριο του 2015 είχε 3,69%.
Οσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών επέμεινε πως δεν μπορεί να ψηφιστεί με λιγότερο από 180 βουλευτές, ενώ αποκάλυψε πως ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα δημοψήφισμα για τη συμφωνία.