Μετά τη διάσωση που έκοψε την ανάσα όλου του πλανήτη, τα 12 αγόρια από την Ταϊλάνδη και ο προπονητής τους ολοκλήρωσαν τη θεραπεία τους και ξαναβγήκαν σήμερα στον κόσμο.
Οι μικροί ποδοσφαιριστές των «Αγριόχοιρων» παραχώρησαν συνέντευξη σε δημοσιογράφους για τις δύο εβδομάδες που πέρασαν μέσα στο σπήλαιο.
Οι Αρχές τόνισαν ότι θα είναι η μόνη επαφή τους με τον Τύπο, για να αποφύγουν τα παιδιά το μετατραυματικό σοκ των ερωτήσεων. Οι ερωτήσεις που τους τέθηκαν στη συνέντευξη είχαν εγκριθεί εκ των προτέρων από παιδοψυχολόγους, για να μην τα αναστατώσουν.
Εμφανίστηκαν με ποδοσφαιρικές στολές και στο πλάι των ταϊλανδών βατραχανθρώπων που τους έσωσαν.
Μπήκαν στις 23 Ιουνίου κατά τη διάρκεια εκδρομής με τον προπονητή τους, αλλά μια ξαφνική βροχή τα παγίδευσε όταν πλημμύρισε το σπήλαιο, στο οποίο δεν είχαν βρεθεί ποτέ ξανά.
Νόμιζαν ότι είχε και άλλη έξοδο για αυτό πήγαιναν όλο και πιο βαθιά. Προσπάθησαν μάλιστα να σκάψουν για να βγουν.
Μέσα στη σπηλιά επιβίωναν μόνο με βρόχινο νερό και ελάχιστη τροφή. Ενα από τα παιδιά είχε την ημέρα που εγκλωβίστηκαν γενέθλια και τα άλλα παιδιά είχαν μαζί τους λιχουδιές για το κέρασμα.
Οπως είναι λογικό, σκέπτονταν έντονα το φαγητό, ειδικά το τηγανητό ρύζι, ένα αγόρι μάλιστα παραμιλούσε επαναλαμβάνοντας το αγαπημένο του πιάτο.
Ο προπονητής ήταν ο πιο αδύναμος από όλους, επειδή έδινε τη μερίδα του στα παιδιά.
Εντοπίστηκαν ξανά εννέα ημέρες αργότερα από δύτες.
Η στιγμή που οι πρώτοι δύτες έφτασαν στο σημείο όπου ήταν τα παιδιά ήταν ένα μικρό θαύμα. Ο Αντούλ, το μόνο από τα παιδιά που μιλά αγγλικά, εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από το ότι οι δύτες ήταν Βρετανοί, ώστε το μόνο που μπόρεσε να τους πει ήταν ένα «hello».
Τότε άρχισε η δύσκολη επιχείρηση διάσωσης που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Οι διασώστες που τους βρήκαν μετά από ημέρες τους μετέφεραν την είδηση του θανάτου του Σαμνάν Γκουνάν, του δύτη που έχασε τη ζωή του κατά την οργάνωση της επιχείρησης διάσωσης. «Αισθανθήκαμε ένοχοι για τον θάνατό του» είπαν.
Στους γονείς τους έχουν να πουν ένα συγγνώμη, γιατί πολλά παιδιά δεν τους είχαν ενημερώσει ότι θα πήγαιναν στη σπηλιά, παρά μόνο ότι θα πήγαιναν για προπόνηση.
Αν και αδύναμα από την πολυήμερη ταλαιπωρία, δεν είχαν σοβαρά προβλήματα στη σωματική τους υγεία. Οι γιατροί θα παρακολουθούν την ψυχική τους υγεία για καιρό.
Υπάρχει ακόμη η σκέψη, όπως γράφει το BBC, να γίνουν για ένα διάστημα μοναχοί, σύμφωνα με τη βουδιστική παράδοση για όσους έχουν περάσει μια μεγάλη ατυχία.
Η δοκιμασία, όπως και αν έχει, άλλαξε τα όνειρα των παιδιών για το μέλλον τους. Αν και κάποια θέλουν να γίνουν ποδοσφαιριστές, κάποια δήλωσαν ότι θέλουν να γίνουν βατραχάνθρωποι. Τους έμαθε ακόμη ότι πρέπει να ζουν πιο προσεκτικά.
Οσο για το αν θα επέστρεφαν στη σπηλιά, κάποια θα το έκαναν μόνο με οδηγό, άλλα δεν θα πήγαιναν ποτέ ξανά – ποιος θα τα αδικούσε σε αυτό;