Επικαιρότητα

Πηγές Χρυσοχοΐδη: Κάποια στιγμή θα πρέπει να επέμβουμε για τα κορονοπάρτι σε ΑΠΘ και Πάτρα

Και νέα παρέμβαση από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Γιατί δεν επενέβη η Αστυνομία στα διαδοχικά κορονοπάρτι του ΑΠΘ και ενώ έχουν προηγηθεί τρεις εισαγγελικές παραγγελίες
Protagon Team

«Η Αστυνομία είναι ενήμερη, αλλά δεν επεμβαίνει», είπε ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου, για τα κορονοπάρτι με τους χιλιάδες «καλεσμένους» που στήνονται κάθε Σαββατοκύριακο στον χώρο του πανεπιστημίου και ενώ ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης -σε μία ακόμη παρέμβασή του- έδωσε εντολή στην εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης να παραγγείλει ξανά προκαταρκτική έρευνα από την ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό των διοργανωτών.

Πηγή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προανήγγειλε πάντως αλλαγή πλεύσης ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης των υπαίθριων πάρτι που διοργανώνονται σε σταθερή πια βάση στο ΑΠΘ και αλλού.

Σε ερώτηση μάλιστα γιατί η Αστυνομία αποφεύγει να επέμβει, την ώρα μάλιστα που έχουν προηγηθεί τρεις εισαγγελικές παραγγελίες για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, εξήγησε στον ΣΚΑΪ:

«Ημασταν εκεί. Κάνουμε συνεχείς ελέγχους εξωτερικά και  περιμετρικά. Το Αριστοτέλειο έχει 37 εισόδους. Ελέγχουμε αυτοκίνητα, σταματάμε αυτά με τα ηχοσυστήματα, αλλά δεν θα μπορούσαμε ένα επέμβουμε, με 3.000 άτομα θα έπεφταν χημικά, θα είχαμε συμπλοκές τραυματισμούς και θα γινόταν κόλαση. Η Αστυνομία είναι παρούσα, κάνει συνεχείς ελέγχους και προληπτικά και κατασταλτικά».

Αντίστοιχα και για τις εικόνες στην Πάτρα, που όπως και στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης έχουν προκαλέσει την αντίδραση των επιχειρηματιών που βλέπουν τα κορονοπάρτι να συνεχίζονται, ενώ εκείνοι είναι υποχρεωμένοι να κλείνουν λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα (και χωρίς να επιτρέπεται μουσική), η ίδια πηγή απάντησε:

«Κάποια στιγμή θα γίνει και επέμβαση. Πλησιάζει αυτή η στιγμή. Μπορεί και πιο γρήγορα (από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο). Μπορεί και απόψε αν χρειαστεί. Έχουμε ήδη παρέμβει προληπτικά και κατασταλτικά σε πλατείες της Αθήνας, όπως στο Περιστέρι και στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη».

Κάθε φορά που γίνονται τα πάρτι, δήλωσε από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, η Αστυνομία ενημερώνεται αρκετές ώρες πριν ξεκινήσουν, καθώς η ιδιωτική εταιρεία φύλαξης παρατηρεί κινητικότητα στους χώρους από τις 18.00 και μετά. Στην αρχή είναι λίγα άτομα, αλλά μετά τις 23.00 το βράδυ συρρέουν εκατοντάδες άνθρωποι από όλη την πόλη.

Από τη στιγμή που η ΕΛ.ΑΣ. επιλέγει να μην επέμβει, το μόνο που μπορούν να κάνουν οι πρυτανικές αρχές είναι να βάλουν εμπόδια σε όσα σημεία μπορούν, για να μην περνούν τουλάχιστον αυτοκίνητα – ανάμεσά τους και φορτηγά που μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών προς κατανάλωση στα πάρτι.

Οσο για την εικόνα που αφήνουν πίσω τους διοργανωτές και συμμετέχοντες στα κορονοπάρτι του ΑΠΘ, είναι απογοητευτική (όπως και προ μηνών στην περίπτωση της πλατείας Βαρνάβα), με τους εργαζομένους της καθαριότητας να… «πληρώνουν τον λογαριασμό».

Μπουκάλια αλκοόλ, κουτάκια από μπίρες και αναψυκτικά, συσκευασίες άδειων προϊόντων με φαγητά από take away, αλλά και βανδαλισμοί, είναι συνήθης εικόνα μετά το τέλος των πάρτι (τα περί αυτοοργάνωσης και αυτοδιαχείρισης είναι  αντιληπτό ότι «πάνε περίπατο») .

«Το πάρτι μπορεί να σταματάει το πρωί, όμως οι ζημιές μένουν. Μπαίνουν μέσα στις σχολές για να βρουν ρεύμα. Φέρνουν μέχρι και γεννήτριες», περιγράφει ένας εκ των εργαζομένων στην καθαριότητα που είναι υποχρεωμένοι να μαζεύουν τον σωρό των σκουπιδιών που μένουν στο campus ύστερα από κάθε ξεφάντωμα. «Αδειάζουν μέχρι και τους πυροσβεστήρες που βρίσκουν στο δρόμο τους, ανεβαίνοντας στους ορόφους σχολών», συμπληρώνει, καθώς πέρα από το πάρτι, η κυκλοφορία των νεαρών που διασκεδάζουν μέχρι το πρωί είναι ανεξέλεγκτη σε όλους τους χώρους του Ιδρύματος.