Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση -επιτέλους- ενός κρίσιμου έργου που θα έπρεπε να έχει παραδοθεί εδώ και πολλά χρόνια | Intime News
Επικαιρότητα

Πιερρακάκης: Ως το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο το 112

Ο νέος υπουργός Ψηφιακής Μεταρρύθμισης δήλωσε ότι ως το τέλος του 2019 θα είναι έτοιμο και το σύστημα προειδοποίησης με SMS ώστε να μπορούν οι πολίτες να ενημερώνονται για επαπειλούμενες καταστροφές. Από το 2003 είχε γίνει πρόταση για την εγκατάστασή του, είπε ο Ευθύμης Λέκκας
Protagon Team

Το «όχι» σε νέες τραγωδίες, όπως η πρόσφατη στη Χαλκιδική αλλά και η περυσινή στο Μάτι, εμφανίζεται να θέτει σε προτεραιότητα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο νέος υπουργός Επικρατείας για την Ψηφιακή Μεταρρύθμιση Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε ότι ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 και η υπηρεσία αποστολής μηνυμάτων προειδοποίησης σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές αναμένεται να έχει υλοποιηθεί ως το τέλος του 2019.

Πρόκειται για ένα έργο που έπρεπε η χώρα μας να έχει ολοκληρώσει από 2011. Και μολονότι μεσολάβησε ακόμα και η εθνική τραγωδία με το Μάτι και τους 102 νεκρούς, δεν έγινε τίποτα ούτε τον τελευταίο χρόνο.

«Την Πέμπτη είχα αναλυτική ενημέρωση και συνεργασία με τη Διοίκηση της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε., αναφορικά με την πορεία υλοποίησης του κομβικής σημασίας έργου του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 και της υπηρεσίας αποστολής μηνυμάτων προειδοποίησης σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης στο news247.gr. «Οι συνεργάτες μου και εγώ ενημερωθήκαμε ότι το έργο αναμένεται να έχει υλοποιηθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους. Την Παρασκευή, θα είμαι παρών στη δοκιμαστική άσκηση λειτουργίας του έργου, που θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας στο Χαλάνδρι».

Ο νέος υπουργός – στις 5.00 το απόγευμα – θα υποδεχθεί τον Πρωθυπουργό, στο πλαίσιο του κύκλου επισκέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη στα υπουργεία, ως εκ τούτου αναμένεται το θέμα να αποτελέσει πυρήνα της συζήτησης για τον «ψηφιακό ανένδοτο» που θέλει να κηρύξει η κυβέρνηση στη γραφειοκρατία.

Οπως εξάλλου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά το χθεσινό briefing, έχουν γίνει ήδη επαφές με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα μία πιλοτική εκδοχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Πληροφορίες φέρουν τόσο το Μαξίμου όσο και το υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, να έχουν έλθει σε επικοινωνία με τους παρόχους, προκειμένου μέχρι τον Αύγουστο να υπάρχει η δυνατότητα αποστολής SMS προειδοποίησης στα κινητά, σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Στην τελική της μορφή η υπηρεσία θα προσφέρει τη δυνατότητα ενημέρωσης με ειδικού τύπου μήνυμα, ακόμη και εάν δεν υπάρχει σήμα ή το κινητό δεν έχει μπαταρία. 

Λέκκας: «Πρώτη φορά είχε προταθεί να μπει το σύστημα το 2003»

Καταπέλτης ήταν για την ανυπαρξία του 112 ο  Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Οταν ολόκληρα συστήματα, όπως το 112, ακυρώνονται από κάποιον γραφειοκράτη (…) τότε είμαστε άξιοι της τύχης μας», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, Πρακτορείο 104,9 FM.

«Το 112 δεν υπάρχει από το 2011, όπως κακώς ελέχθη, αλλά προτάθηκε να εγκατασταθεί το 2003, όταν ήμουν ο ίδιος σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και από τότε μέχρι τώρα έχουν περάσει 15-16 χρόνια», ανέφερε ο κ. Λέκκας, που χαρακτηριστικά σχολίασε ζητήματα γραφειοκρατίας με την έκφραση: «κάποιος πρέπει να σπάσει αυγά, δεν γίνεται διαφορετικά».