O υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο στούντιο του ΣΚΑΪ 100,3 | ΣΚΑΪ
Επικαιρότητα

Πιερρακάκης: Σύντομα ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο για όλο το Δημόσιο

«Στα σκαριά» το ευρωπαϊκό wallet ταυτοτήτων, ώστε με μια εφαρμογή να ταξιδεύουμε εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Δεν έχει διαρραγεί η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας ότι η πρωθυπουργία Μητσοτάκη είναι το μόνο που θα στηρίξουν οι υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ
Protagon Team

Ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο, για το σύνολο των υπηρεσιών του Δημοσίου, προανήγγειλε σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Οσο για το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, τόνισε πως έχει να κάνει με το «αν θα γίνουμε σε όλα μια χώρα του 21ου αιώνα ή θα εγκλωβιστούμε στα συνθήματα και στις λογικές του περασμένου αιώνα».

Εχουμε ψηφιοποιήσει 1.530 υπηρεσίες στο gov.gr και συνολικά έχουμε μετρήσει ότι υπάρχουν 5.500, ανέφερε στη συνέντευξή του ο υπουργός, ενώ ήδη –όπως σημείωσε– έχουν δημοπρατηθεί μεγάλα έργα ψηφιοποίησης, όπως του ΕΦΚΑ, των νοσοκομείων και της πολεοδομίας, τα οποία θα έχουν σύντομα ανάδοχο και σε βάθος τετραετίας θα έχουν ολοκληρώσει το έργο τους, παρουσιάζοντάς μας ένα τελείως διαφορετικός κράτος.

Οπως έκανε γνωστό, ένα ακόμη έργο που δημοπρατείται και σύντομα θα είναι έτοιμο, είναι αυτό του ενιαίου τηλεφωνικού κέντρου για όλο το Δημόσιο.

«Θα υπάρξει –διευκρίνισε– ένα τηλεφωνικό κέντρο για όλο το Δημόσιο, όλες τις διεργασίες και τις διαδικασίες του δημόσιου τομέα, θα καλεί ο πολίτης σε έναν αριθμό στον οποίο θα χρεώνεται η υπόθεσή του σε κάποιον υπάλληλο. Δημοπρατείται αυτό το έργο αυτήν τη στιγμή, θα είναι έτοιμο πολύ σύντομα και θα αρχίσει να υλοποιείται στη δεύτερη τετραετία».

«Η γενική σύλληψη –τόνισε– είναι τρία πράγματα, το gov.gr, που πρέπει να είναι η βασική πύλη μέσω της οποίας θα αλληλεπιδρά ο πολίτης με το Δημόσιο, για όλες σχεδόν τις υπηρεσίες του κράτους, το δεύτερο είναι τα ΚΕΠ να ολοκληρώσουν το ιδρυτικό τους όραμα, να είναι το μοναδικό γκισέ του Δημοσίου, και, τρίτον, το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης που θα είναι και τηλεφωνικό και κάποιου τύπου ψηφιακό κέντρο μέσω του gov.gr, όπου θα μπορείς να έχεις μια στοχευμένη υπηρεσία και επαφή απευθείας με το κράτος, να λες το πρόβλημά σου και μετά να διοχετεύεται από αυτήν όποια άλλη υπηρεσία με προσωπική χρέωση».

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες, όπως η κτηματογράφηση, μια εκκρεμότητα δεκαετιών η οποία και αυτή –όπως δεσμεύθηκε– «θα τελειώσει το επόμενο διάστημα», σημείωσε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης βοήθησε ώστε να δημοπρατηθούν πολλά έργα ψηφιοποίησης, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο τέλος της επόμενης τετραετίας η Ελλάδα θα είναι ένα διαφορετικό κράτος.

Ευρωπαϊκό wallet ταυτοτήτων

Ο κ. Πιερρακάκης αποκάλυψε επίσης ότι σχεδιάζεται το ευρωπαϊκό wallet ταυτοτήτων: «Υπάρχει –είπε– σχετικό project σε επίπεδο Βρυξελλών, όταν αποκτηθεί στο επόμενο διάστημα και περάσουν οι σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες με μια εφαρμογή θα ταξιδεύουμε εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης».

«Εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου η πρόταση Ανδρουλάκη»

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για πρόσωπο κοινής αποδοχής στη θέση του Πρωθυπουργού, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρατήρησε ότι «η πρόταση αυτή παραβιάζει ένα ευρωπαϊκό πολιτικό κεκτημένο: ο πρωθυπουργός κυβερνήσεων συνεργασίας να είναι ο επικεφαλής του πρώτου κόμματος».

«Αυτό –τόνισε– είναι κεκτημένο και στην Ελλάδα. Το είδαμε στην περίπτωση του κ. Βενιζέλου που επέλεξε τον κ. Σαμαρά, και την περίπτωση του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο. Σε αυτό με τον ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούμε», αν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «στη δική μας περίπτωση θα είμαστε αυτοδύναμοι».

«Οπως είπε και ο Πρωθυπουργός, στις πρώτες εκλογές επιλέγουμε ποιος θα μας κυβερνήσει και στις δεύτερες το πως θα μας κυβερνήσει», επεσήμανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης και «η πρωθυπουργία του κ. Μητσοτάκη είναι το μόνο που εμείς ως υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε».

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε στη σχετική αναφορά του, «δεν έχει διαρραγεί η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού, έγιναν λάθη αλλά η διαφορά του είναι η αναγνώριση, διότι ποτέ δεν υπήρχε συγγνώμη στα πρωθυπουργικά χείλη και έρχεται ως μάθημα ως μια διαρκής αναγνώριση ότι πρέπει να βελτιωνόμαστε για να βγάλουμε τη χώρα από όλα τα προβλήματα τα οποία συσσωρεύτηκαν εδώ και δεκαετίες».