Κοινή διακήρυξη για στενότερη συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, με έμφαση στην εκπαίδευση στελεχών και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, υπέγραψαν ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης με τον γενικό διευθυντή της Εθνικής Διεύθυνσης Κυβερνοσφάλειας, Γιγκάλ Ούνα.
Στο διευρυμένο κυβερνητικό κλιμάκιο που συνόδευε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, αναγνωρίστηκε από κοινού η αυξανόμενη εξάρτηση των κοινωνιών και των οικονομιών των δύο χωρών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Παράλληλα, χαιρέτισαν τις προσπάθειες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των αντίστοιχων εθνικών Διευθύνσεων των δύο χωρών μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών.
Ακόμη, ο Κυριάκος Πιερρακάκης συναντήθηκε με τον διευθυντή της Εθνικής Αρχής Καινοτομίας του Ισραήλ Αμι Απλμπάουμ, τον διευθυντή του Τεχνολογικού Πάρκου «Gav Yam Negev» Ούζι Ζβέμπνερ, καθώς και με εκπροσώπους νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας.
Σε τηλεφωνική συνέντευξη στην ΕΡΤ1 το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός είπε: «Αν έπρεπε να διαλέξω ένα μόνο στοιχείο από αυτά που καθιέρωσαν το Ισραήλ στην καινοτομία και θα ήθελα να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, θα σας έλεγα ότι είναι ο τρόπος που το κάνανε, περισσότερο ακόμη κι από τις ιδέες που έχουν γεννηθεί εκεί.
»Πολλές από τις ισραηλινές εταιρείες έχουν θέση στο να καλύψουν ανάγκες δικές μας. Ανέφερα πριν την κυβερνοασφάλεια, μπορώ να αναφέρω πολλούς άλλους τομείς, όπως η γεωργία ακριβείας αλλά και θέματα που έχουν σχέση με την τεχνολογία της ενέργειας. Ολη η στρατηγική που στήσαμε τον τελευταίο χρόνο στον ψηφιακό μετασχηματισμό αφορούσε το να δούμε τι έκαναν όλοι οι άλλοι καλά και τι από όλα αυτά εμείς μπορούμε να ερμηνεύσουμε δημιουργικά στο ελληνικό πλαίσιο. Είδαμε τι έκαναν οι Αγγλοι, είδαμε τι έκαναν οι Εσθονοί. Νομίζω ότι από το Ισραήλ μπορούμε να διδαχθούμε πάνω από όλα δυο πράγματα: το ένα έχει σχέση με την κυβερνοασφάλεια και με τις δομές κυβερνοασφάλειας, το δεύτερο έχει σχέση με το πώς έκαναν το μεγαλύτερο οικοσύστημα καινοτομίας έξω από τη Σίλικον Βάλεϊ, έξω από τις ΗΠΑ, σε αυτό εδώ το σημείο. Και το έκαναν με συγκεκριμένες πολιτικές, με συγκεκριμένους τρόπους ανάπτυξης και με συγκεκριμένη κουλτούρα που αφορούσε και τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά τους κέντρα», είπε ο κ. Πιερρακάκης.