Στην αυστηρότητα των κριτηρίων, που έχουν θεσπιστεί για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, στάθηκε εκ νέου ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, αποσαφηνίζοντας τι ισχύει με τον λεγόμενο «κόφτη» για την είσοδο και στα ιδιωτικά ΑΕΙ.
«Είναι πολύ αυστηρά τα κριτήρια για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, καλώ τους πάντες να τα δουν, είναι τα αυστηρότερα στην ΕΕ», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης – μία ημέρα μετά την παρουσίαση του σχετικού νομοσχεδίου.
Εχουμε, σημείωσε, μια Ειδική Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής η οποία θα προκύπτει πώς; έχουμε τέσσερα επιστημονικά πεδία σαν τις παλιές δέσμες. Στο καθένα από αυτά υπάρχει ένας μέσος όρος επιδόσεων των μαθητών. Από αυτούς τους τέσσερις μέσους όρους παίρνουμε τον μικρότερο και τον πολλαπλασιάζουμε με τον συντελεστή 0,8 (αντίστοιχος και της ΕΒΕ) και βγαίνει ένας και μόνο βαθμός… αντιστοιχεί σε ένα πλαφόν ουσιαστικά, που κάτω από αυτό δεν υπάρχει είσοδος.
Σε κάθε περίπτωση, όποιος μέσω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, όπως έχει προκύψει στις Πανελλαδικές, δεν μπορεί να μπει στα τμήματα του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου, ουσιαστικά δεν θα μπορεί να μπει και στα μη κρατικά. Ο γενικός «κόφτης» δηλαδή, αυτή είναι η σύλληψη, ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας.
«Τα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης αφορούν μόνο στρατηγικές συνεργασίες και παρουσίες στη χώρα μας, υπάρχουν ποιοτικές προϋποθέσεις. Αυτοί που θα έρθουν, θα είναι μόνο σοβαροί, και υπάρχει ενδιαφέρον από σοβαρά πανεπιστήμια», θέλησε να επισημάνει ο υπουργός Παιδείας και εξήγησε περαιτέρω:
«Θα είναι παραρτήματα με μίνιμουμ 30 καθηγητές, μίνιμουμ, για να εξετάσει την αίτηση η ΕΘΑΕΕ (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης). Δεύτερον, μίνιμουμ τρεις σχολές όπως στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, με εξαίρεση αν κάποιο πανεπιστήμιο είναι στα Top 20 πανεπιστήμια του πλανήτη. Αυτά είναι μόνο κάποια από τα κριτήρια, πρέπει να κάνουν έρευνα, και οι καθηγητές θα εξελίσσονται με αντίστοιχο τρόπο με τα δημόσια».
Πρόκειται, ανέφερε, για παραρτήματα μη κερδοσκοπικά των ξένων πανεπιστημίων. «Υπάρχουν και κάποιοι κανόνες που πρέπει να τηρήσουμε σε σχέση και με όλη την υφιστάμενη συνταγματική αποτύπωση του πώς λειτουργεί η ανώτατη Παιδεία στη χώρα μας. Αυτά που δημοσιεύτηκαν είναι οι “κόφτες”, είναι τα ελάχιστα, γιατί, πρώτον, κάθε σχολή θα βάζει τα δικά της κριτήρια, τα οποία, δεύτερον, θα πρέπει να είναι αντίστοιχα του μητρικού πανεπιστημίου, και, τρίτον, τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να τα εγκρίνουμε και εμείς. Η ΕΘΑΑΕ θα λαμβάνει στο φάκελο και τα κριτήρια».
♦ Διαβάστε: Πώς θα λειτουργούν τα μη κρατικά πανεπιστήμια
«Αυτή τη στιγμή έχουμε 40.000 Ελληνες που σπουδάζουν στο εξωτερικό με κριτήρια των ξένων πανεπιστημίων. Εφόσον υπάρχει αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ, αυτόματα υπάρχει ισοδυναμία και τα επαγγελματικά προσόντα. Εχουμε πάνω από 30 κολέγια στη χώρα μας. Η Ελλάδα έχει συρθεί με ενωσιακή νομολογία να αναγνωρίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτών των κολεγίων. Το μείζον έχει ήδη αναγνωριστεί χωρίς ισχυρούς κανόνες επειδή επί δεκαετίες αντιμετωπίζουμε το θέμα αυτό ως ταμπού και κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας», παρατήρησε ο κ. Πιερρακάκης για τις αντιδράσεις που συνεχίζονται με νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας.