Επικαιρότητα

Πιερρακάκης: Πώς από τον ΑΦΜ θα προκύψει ο νέος Προσωπικός Αριθμός για τις ταυτότητες

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης περιέγραψε το μέλλον των αστυνομικών ταυτοτήτων, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα του 5G: δεν γίνεται να απαιτούμε να είμαστε χώρα που έχει παντού σήμα και πουθενά κεραίες, ήταν το μήνυμά του [video]
Protagon Team

Μια εικόνα του προσεχούς ψηφιακού μέλλοντος της χώρας περιέγραψε την Τετάρτη ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Αταίριαστοι» στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για τον νέο ενιαίο αριθμό που θα χρησιμοποιούμε ως πολίτες και θα αποκαλείται Προσωπικός Αριθμός.

Οπως εξήγησε, αυτός θα είναι τα ψηφία του σημερινού ΑΦΜ και θα αποτελεί τον αριθμό της ταυτότητάς μας.

«Δεν θα λέγεται πλέον ΑΦΜ. Θα λέγεται ΠΑ, Προσωπικός Aριθμός, ενώ για ένα διάστημα τα μωρά θα παίρνουν και ΠΑ αλλά και ΑΜΚΑ μέχρι τα συστήματα να απορροφήσουν και τον ΑΜΚΑ και να είναι πλέον ένας ο αριθμός» ανέφερε.

Στην ταυτότητα θα αναγράφεται μόνος αυτός ο Προσωπικός Αριθμός και ένας αριθμός πιστοποιητικού, ο οποίος θα είναι «κάτι σαν check» σε περίπτωση που χαθεί η ταυτότητα, όπως διευκρίνισε ο ίδιος. Το σύστημα αυτό πιθανότατα να είναι έτοιμο το 2022.

Σχετικά με το πώς θα μοιάζει η ταυτότητα, ο υπουργός ανέφερε ότι θα είναι σαν το δίπλωμα οδήγησης και θα έχει έγχρωμη φωτογραφία.

Παράλληλα, μίλησε και για μια δεύτερη νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά τα οπτικοακουστικά. Οπως ο ίδιος τόνισε, υπάρχει ένα κίνητρο που αφορά τις παραγωγές στη χώρα μας, το οποίο θα βελτιωθεί από το 35% στο 40% και αφορά τη χρηματοδότηση επιλέξιμων δαπανών, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει απλοποίηση της γραφειοκρατίας και σε συνεργασία με το υπουργείο πολιτισμού θα γίνει προσπάθεια απλοποίησης της γραφειοκρατίας των ίδιων των παραγωγών. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι αυτό θα αφορά και ελληνικές παραγωγές.

Αναφορικά με το 5G και την ανησυχία που υπάρχει για την επίπτωσή του στην υγεία, ο υπουργός ανέφερε πως «πρέπει να μιλάμε με στοιχεία και να πείθουμε τον κόσμο με βάση την πραγματικότητα, το τι ισχύει. Δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία». Προσέθεσε δε ότι κάθε χρόνο η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας κάνει έλεγχο σε 2.600 κεραίες. Το περυσινό αποτέλεσμα έδειξε ότι μόλις τέσσερις ήταν πάνω από το όριο και ότι οι κεραίες στην Ελλάδα εκπέμπουν λιγότερο σε ακτινοβολία από ό,τι σε άλλες χώρες.

Γι’ αυτόν τον λόγο, τόνισε, δεν υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος ανησυχίας. Επίσης σημείωσε ότι δεν γίνεται να απαιτούμε να είμαστε χώρα που έχει παντού σήμα και πουθενά κεραίες. «Πρέπει να έχουμε ένα μέτρο και μια λογική για το πώς θα πετύχουμε τους στόχους μας», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι η δημοπρασία συνεχίζεται κανονικά. Θα έχει γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ ανακοίνωσε πως το επόμενο διάστημα θα γίνουν γνωστές κάποιες καινοτομίες σε σχέση με αυτό.

Αναφορικά με το αν θα γίνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων ηλεκτρονικά, ο κ. Πιερρακάκης είπε: «Θα ψηφιοποιήσουμε το φάκελο, δηλαδή τα χαρτιά που χρειάζονται, και αυτό θα είναι ένα πρώτο βήμα που θα γίνει το επόμενο διάστημα, όπως και τη μη οφειλή ΤΑΠ, και αυτό θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι, αλλά για να ψηφιοποιηθεί όλο, χρειάζεσαι ακόμα μεγαλύτερες εγγυήσεις ασφαλείας».

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι πολίτες έχουν αγκαλιάσει τις υπηρεσίες του gov, π.χ. άυλη συνταγογράφηση. «Πρόθεσή μας είναι να εντάξουμε και τα παραπεμπτικά των εξετάσεων», ενώ μίλησε και για την ψηφιακή εκπαίδευση, όπου οι πολίτες μπορούν μέσω μαθημάτων να διδαχτούν συγκεκριμένες δεξιότητες για τις ψηφιακές υπηρεσίες.