Ο υπ. Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης σε πρόσφατη ομιλία του | Dimitris Kapantais/ SOOC
Επικαιρότητα

Πιερρακάκης προς εκπαιδευτικούς: Αξιολόγηση ή στέρηση μισθού

Το υπουργείο Παιδείας στέλνει νέο μήνυμα για τη συμμετοχή των δασκάλων και των καθηγητών στην αξιολόγηση –όμως αυτή τη φορά προειδοποιεί (ή και απειλεί) με αυστηρές πειθαρχικές ποινές για όποιον δεν συμμετάσχει ή εμποδίσει τη διαδικασία
Protagon Team

Φαίνεται πως ο Κυριάκος Πιερρακάκης δεν αστειεύεται: μετά την αυστηροποίηση του πειθαρχικού πλαισίου για τους μαθητές (με επαναφορά της πενθήμερης αποβολής ή και την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για περιπτώσεις bullying), στριμώχνει και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ως γνωστόν αντιδρούν συστηματικά στην αξιολόγηση που ήθελε να επιβάλει η Νίκη Κεραμέως, υπουργός Παιδείας στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, καθώς υπήρξαν κινητοποιήσεις από τα σωματεία, με συνδικαλιστές να επισκέπτονται σχολεία και να αποτρέπουν τους δασκάλους και τους καθηγητές να παίρνουν μέρος στην όλη διαδικασία.

Το υπουργείο Παιδείας στέλνει τώρα νέο μήνυμα για τη συμμετοχή των δασκάλων και των καθηγητών στην αξιολόγηση, όμως αυτή τη φορα προειδοποιεί (ή και απειλεί) με πειθαρχικές ποινές για όποιον δεν συμμετάσχει ή εμποδίσει τη διαδικασία. Σε ρεπορτάζ, μάλιστα, του Απόστολου Λακασά στην «Καθημερινή», αναφέρεται πως εστάλη εγκύκλιος στις σχολικές μονάδες η οποία τονίζει μεταξύ άλλων ότι σε όποιον εμποδίσει τη διαδικασία μπορεί να επιβληθεί ως φυλάκιση δύο ετών!

Οντως εστάλη υπηρεσιακό σημείωμα που υπογράφεται από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Ιωάννη Κατσαρό. Και σε αυτό, αφού γίνεται επίκληση πρόσφατων δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες κρίθηκαν παράνομες οι απεργίες-αποχές που είχε κηρύξει η Διδαδσκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) για την αξιολόγηση, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Η παράλειψη στελέχους της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικού ή μέλους ΕΕΠ-ΕΒΠ να λάβει μέρος σε οιοδήποτε στάδιο της αξιολογικής του διαδικασίας και ιδίως η παραβίαση οιασδήποτε από τις υποχρεώσεις τους συνιστά ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο τιμωρείται με τις πειθαρχικές ποινές του άρθρου 109 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων νπδδ όχι κατώτερη του προστίμου ίσου με τις αποδοχές ενός μηνός, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 56 του ν. 4823/2021.

»Επίσης, οι ως άνω παραλείψεις ή παραβιάσεις διατάξεων και υποχρεώσεων εκ μέρους των στελεχών της εκπαίδευσης, των εκπαιδευτικών και των μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ που διαρκούν περισσότερο από δεκαπέντε (15) ημέρες, χωρίς να δικαιολογούνται από ανυπέρβλητα κωλύματα συνιστάμενα σε προβλήματα υγείας, συνιστούν αντικειμενικό λόγο αναστολής οιασδήποτε διαδικασίας εξέλιξης του στελέχους της εκπαίδευσης, του εκπαιδευτικού ή του μέλους ΕΕΠ και ΕΒΠ, συμπεριλαμβανομένης της αυτόματης μισθολογικής εξέλιξής του, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 56 του ν. 4823/2021, ενώ πέραν των ανωτέρω αν στέλεχος εκπαίδευσης αρνείται να υποβληθεί στη διαδικασία αξιολόγησης, είτε ως αξιολογητής είτε αξιολογούμενος, σε οποιοδήποτε στάδιο αυτής, ή την παρακωλύει με την εν γένει στάση του αντικαθίσταται και αποκλείεται από τη διαδικασία επιλογής για την πλήρωση οποιασδήποτε θέσης στελέχους εκπαίδευσης για τα επόμενα οκτώ (8) έτη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 8 του άρθρου 56 του ν. 4823/2021».

♦ Διαβάστε την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας