Με ένα «όχι» απάντησε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στα σενάρια περί επιβολής «κόφτη» στα SMS στο 13033, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κατάχρησης, όπως το βράδυ της περασμένης Κυριακής, όταν περισσότεροι από 1 εκατ. πολίτες έστειλαν 6 στο πενταψήφιο νούμερο, για άθληση ή βόλτα με τον σκύλο τους μετά τις 21.00.
«Πρώτον, δεν υπάρχει κανένας κόφτης και, δεύτερον, δεν κοιτάμε και δεν κοιτούσαμε τα δεδομένα αυτά», ξεκαθάρισε ο κ. Πιερρακάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6».
Το 13033, τόνισε ο υπουργός, δημιουργήθηκε «για να διευκολύνουμε τον κόσμο από το να τυπώνει χαρτιά και φόρμες», ενώ ειδική αναφορά έκανε στις περιπτώσεις όπου οι χρήστες «έχουν κάνει φραγή στα πενταψήφια νούμερα και αυτό επηρεάζει την επικοινωνία με 13033».
Λίγο αργότερα πάντως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός μίλησε για 8,3 εκατ. μηνύματα μέσα στο πρώτο Σαββατοκύριακο, είπε ότι «η διαδικασία που υπάρχει στο τραπέζι αυτή τη στιγμή» είναι η γνωστή, αλλά παρέπεμψε στην Πολιτική Προστασία για το αν υπάρχουν σκέψεις για ανώτατο όριο στα SMS στο 13033, δηλώνοντας ουσιαστικά αναρμόδιος για να πει κάτι τέτοιο και εξηγώντας πως το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης απλώς υλοποιεί ψηφιακά τις σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης.
«Δεν υπάρχει κάτι άλλο στο τραπέζι, γιατί είναι κάτι που θα έπρεπε να είναι συνολικότερο. Αλλά για όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με την κυκλοφορία, θα σας έλεγα ότι πρέπει να απαντά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Σε κάθε κρίση πρέπει να απαντά ο εκάστοτε αρμόδιος. Εμείς είμαστε εδώ να επικουρήσουμε τεχνολογικά όλες τις επιλογές που θα μας ζητηθούν» απάντησε χαρακτηριστικά στο ερώτημα αν θα τεθεί πλαφόν στα SMS. Ο ίδιος δε προσέθεσε ότι το τεχνικό κομμάτι «είναι το εύκολο».
Μόλις μία ημέρα πριν εξάλλου (εδώ), ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, είχε πει στον ΑΝΤ1 ότι ναι μεν δεν υπάρχει όριο στις μετακινήσεις με SMS, αλλά, προσέθεσε, αν το σύστημα δει πολλές μετακινήσεις, «θα σας κόψει». Αποκάλυψε δε ότι τα SMS στο 13033 μπορεί να μην έχουν συγκεκριμένο όριο, ωστόσο το σύστημα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τους αριθμούς κινητών τηλεφώνων που στέλνουν γραπτό μήνυμα για πολλές μετακινήσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το σύστημα μπορεί να πει «όχι» και να «αρνηθεί» την έξοδο στον αποστολέα.
Πάντως, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, το διέψευσε. «Δεν υπάρχει θέμα “κόφτη” στα μηνύματα SMS στο 13033 που στέλνει ο κάθε πολίτης», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Ακόμη, ανέφερε ότι ισχύουν όσα ίσχυαν και στο πρώτο lockdown για τα SMS, προσθέτοντας ότι τα μηνύματα δεν αποθηκεύονται και ότι δεν χρεώνονται.