Ο Κυριάκος Πιερρακάκης στη συνέντευξή του το πρωί στο Mega | Mega/WebTV
Επικαιρότητα

Πιερρακάκης: Η διαγραφή Σαμαρά δεν ήταν προαποφασισμένη – ήταν μονόδρομος

«Οποιαδήποτε κριτική σε μία κυβέρνηση, και στην κυβέρνηση που μετέχω, όχι απλώς είναι καλοδεχούμενη και επιβεβλημένη. Αλλά δεν μπορεί να τίθεται σε αμφισβήτηση ο πατριωτισμός μας, ο πατριωτισμός του κ. Μητσοτάκη, ο δικός μας», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας
Protagon Team

Την επαναφορά του θεσμού των αθλητικών σχολείων, με την έναρξη λειτουργίας δύο νέων τέτοιων σχολικών μονάδων, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη, από τον Σεπτέμβριο 2026 ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Οπως σημείωσε, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega το πρωί της Τετάρτης, τα παραπάνω αποτελούν απόφαση του Πρωθυπουργού και χαρακτήρισε τα αθλητικά σχολεία «μία υποδομή που χρειάζεται».

Επιπλέον, ο κ. Πιερρακάκης προανήγγειλε νέες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων μέσα στην τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά, με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας για τη διευκόλυνση των ενεργειών διεθνοποίησης των ελληνικών ΑΕΙ. Όπως είπε, οι αλλαγές συζητώνται ήδη και θα γίνουν σε συνεργασία με τους πρυτάνεις.

Ο υπουργός Παιδείας ενημέρωσε, επίσης, ότι από το υπουργείο μελετώνται περιπτώσεις άλλων χωρών, ειδικότερα τις σκανδιναβικές, σε ό,τι αφορά την Ειδική Αγωγή και ειδικότερα το κομμάτι της Παράλληλης Στήριξης. Όπως είπε, εξετάζεται ο θεσμός του βοηθού δασκάλου, ενός εκπαιδευτικού δηλαδή που θα βοηθά παράλληλα τον δάσκαλο στην τάξη, για όλους τους μαθητές, ως αντικατάσταση της Παράλληλης Στήριξης, που αφορά εκπαιδευτικό που βοηθά έναν μαθητή κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Ακόμη, σε σχέση με τα κενά στα σχολεία, σημείωσε ότι η φετινή χρονιά άρχισε με περισσότερους μόνιμους εκπαιδευτικούς και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστούν οι διορισμοί στην εκπαίδευση.

Σε πιο πολιτικό τόνο και κληθείς να σχολιάσει τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι «δεν ήταν μία ευχάριστη εξέλιξη, αλλά ήταν μονόδρομος», μετά τα όσα είπε στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής». Μάλιστα αντέκρουσε τη θέση που διατύπωσε ο κ. Σαμαράς ότι αυτή η εξέλιξη ήταν προαποφασισμένη.

«Σε καμία περίπτωση δεν ήταν προαποφασισμένο. Αν διαβάσει κανείς την συνέντευξή του, υπάρχουν ποιοτικές διάφορες με αυτά που έχει πει στο παρελθόν πχ ζητήθηκε η παραίτηση του υπ. Εξωτερικών, υπήρξε ο χαρακτηρισμός ότι ο πρόεδρος της Κύπρου και ο έλληνας Πρωθυπουργός “χαριεντίζονται” με το τούρκο πρόεδρο. Σίγουρα δεν είναι μία ευχάριστη εξέλιξη, αλλά είναι μονόδρομος. Εχουμε δυο σημεία: το ένα έχει να κάνει με την έννοια του πατριωτισμού. Οποιαδήποτε κριτική σε μία κυβέρνηση, και στην κυβέρνηση που μετέχω, όχι απλώς είναι καλοδεχούμενη και επιβεβλημένη. Αλλά δεν μπορεί να τίθεται σε αμφισβήτηση ο πατριωτισμός μας, ο πατριωτισμός του κ. Μητσοτάκη, ο δικός μας», υπογράμμισε.

Και συνέχισε ο κ. Πιερρακάκης: «Είμαστε σε ένα υπουργικό συμβούλιο όπου μετέχουμε υπό τον κ. Μητσοτάκη που κάποιοι είχαν διαφορετική πολιτική πορεία ανά τα χρόνια. έχουμε δημιουργήσει μία σύνθεση όλα αυτά τα χρόνια όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Και έτσι προκύπτει το 41%. Κάθε ηγέτης της δημοκρατίας προσπαθούσε να πέτυχει αυτή την σύνθεση της δημοκρατίας. Ο κόσμος που μας βλέπει, έχει πραγματικά προβλήματα, τα αναγνωρίζουμε, προσπαθούμε να τα λύσουμε, κάποιες δορές με επιτυχία κάποιες άλλες με λιγότερη επιτυχία. Εκεί θα κριθούμε, στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας».

«Μιλάμε επί πολιτικής, επί πολιτικής μιλάνε τα προβλήματα, ο κόσμος που μας βλέπει δεν ενδιαφέρεται για την εκάστοτε θέση που θα πάρει ο κάθε πολιτικός. Πρέπει να τοποθετηθούμε με βάση τα προβλήματα της κοινωνίας. Οτιδήποτε άλλο συνιστά απαξίωση του πολιτικού συστήματος και ειδικά όταν έχουμε να επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια», προσέθεσε.