Πλέγμα κυρώσεων για τη μη χρήση μάσκας στο σχολείο, προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε δηλώσεις του την Τρίτη στην ΕΡΤ, την ώρα που τα πρόστιμα κατά τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων προστασίας-αποτροπής μετάδοσης του κορονοϊού, πέφτουν «βροχή» από την ΕΛ.ΑΣ.
Ο κυβέρνητικός εκπρόσωπος έδωσε έμφαση στον ρόλο των γονέων, τονίζοντας πως το βασικό είναι να πειστούν οι γονείς και οι μαθητές για την αναγκαιότητα της μάσκας στο σχολείο.
Στο ερώτημα τι θα γίνεται αν κάποιος μαθητής δεν φοράει μάσκα στην τάξη, ο κ. Πέτσας είπε ότι θα υπάρχει πλέγμα κυρώσεων που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω..
Αν κάποιος μαθητής δεν φοράει μάσκα, θα μιλάμε για ανευθυνότητα του γονέα, δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους, παρατήρησε χαρακτηριστικά.
«Δεν πρέπει να τιμωρείται ένα παιδί για την ανευθυνότητα του γονέα του. Το βασικό είναι να πειστούν οι γονείς και οι μαθητές οτι είναι για την υγεία τους η χρήση μάσκας», τόνισε, εκτιμώντας πως «αν τηρούμε τις βασικές συστάσεις των ειδικών και σε συνδυασμό με τα μέτρα που λαμβάνονται, θα βοηθήσει στο να έχουμε λίγα ή και μηδενικά κρούσματα στα σχολεία».
«Πρέπει να έχουμε προετοιμάσει ένα σύστημα που να επιτρέπει ότι θα περιχαρακώνουμε ενδεχόμενα κρούσματα και θα διαφυλάττουμε την υγεία των μαθητών. Γι’ αυτό προκρίθηκε η χρήση μάσκας και ένα πλέγμα πολιτικών για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Να τηρούμε τις βασικές συστάσεις των ειδικών, να πλένουμε τα χέρια μας, να τηρούμε αποστάσεις, να μη συγχρωτιζόμαστε, να φοράμε τη μάσκα, να γίνονται ξεχωριστά διαλείμματα, να χρησιμοποιείται για παράδειγμα παγούρι, ώστε να μην υπάρχουν συνωστισμοί στις βρύσες, στους ψύκτες ή αλλού. Αυτά κάνουν ένα πλέγμα που θα βοηθήσει να έχουμε λίγα ή και μηδενικά κρούσματα στα σχολεία μας», δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης για να προσθέσει:
«Δεν πρέπει να τιμωρείται το παιδί για την ανευθυνότητα ενός γονέα. Θα πρέπει όλοι να είμαστε υπεύθυνοι. Να ακούμε τις συμβουλές των ειδικών (…) δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, ούτε όσον αφορά την προσοχή του μαθητή στο μάθημα με τη χρήση της μάσκας, ούτε όσον αφορά την υγεία του. Επομένως, το βασικό ζήτημα είναι να πειστούν οι γονείς και οι μαθητές, ιδίως μεγαλύτερης ηλικίας, ότι είναι για την υγεία τους η χρήση της μάσκας.
»Τώρα, εάν δεν φορά κάποιος μάσκα, δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους συμμαθητές του στην τάξη. Το πλέγμα των μέτρων για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων -που φυσικά θα υπάρχει- θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Αλλά σε μεγάλο βαθμό, μην κρυβόμαστε, εξαρτάται από το κάθε σχολείο, από τον εκπαιδευτικό και γι’ αυτό τους θέλουμε όλους συμμάχους και πρεσβευτές όλων αυτών των πολιτικών που εφαρμόζουμε, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας».
Εν τω μεταξύ, τα πρόστιμα για μη χρήση μάσκας και μη τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, πέφτουν «βροχή».
Μόνο τη Δευτέρα, 24 Αυγούστου, έγιναν συνολικά 51.677 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι εξής παραβάσεις:
- Τέσσερις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Από τις αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 411 σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 27 άτομα
- Μία παράβαση για λειτουργία καταστήματος μετά τις 24:00, με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, στην Αττική. Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου, την Τρίτη 11 Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 53 σχετικές παραβάσεις
- Μία για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας Passenger Locator Form από ταξιδιώτη (από τις αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 107 σχετικές παραβάσεις)
- 435 για μη χρήση μάσκας και μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης (επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 150 ευρώ, ως εξής: 83 στην Κεντρική Μακεδονία, 58 στην Αττική, 57 στη Στερεά Ελλάδα, 48 στη Θεσσαλονίκη, 31 στη Δυτική Ελλάδα, 31 στην Κρήτη, 28 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 27 στην Πελοπόννησο, 20 στην Ήπειρο, 17 στα Ιόνια Νησιά, 13 στη Θεσσαλία, 13 στο Βόρειο Αιγαίο, 7 στο Νότιο Αιγαίο και 2 στη Δυτική Μακεδονία).
Από τις αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 8.671 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 8.662 πρόστιμα των 150 ευρώ και 9 των 300 ευρώ.