Απαντήσεις σε όσους -όπως είπε- επιμένουν να καλλιεργούν την εικόνα ότι η κατάσταση με τον κορονοϊό έχει αρχίσει να ξεφεύγει στην Ελλάδα, έδωσε κατά τη διάρκεια του briefing της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Οπως είπε ο κ. Πέτσας, η χώρα μας ήταν και παραμένει σε καλύτερο επιδημιολογικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλες χώρες, παρά την έξαρση που παρατηρείται ξανά τις τελευταίες εβδομάδες παγκοσμίως.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα καταγεγραμμένα κρούσματα αγγίζουν πλέον τα 22,1 εκατομμύρια, στην Ευρώπη φτάνουν τα 1,9 εκατομμύρια και στην Ελλάδα τα 7.684, ενώ οι θάνατοι που -όπως σημείωσε- αποτελούν τον πιο σκληρό αλλά αδιάψευστο δείκτη για το κόστος που πληρώνει κάθε χώρα από την πανδημία, ανέρχονται σε 770.273 παγκοσμίως, σε 179.660 στην Ε.Ε. και σε 235 στην Ελλάδα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο δηλ., ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι 2.831 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, όταν αντίστοιχα, στην Ελλάδα ανέρχονται σε 693 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. «Και ενώ ο μέσος όρος θανάτων παγκοσμίως είναι 100 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, στην Ελλάδα είναι 22, δηλαδή πέντε φορές περίπου μικρότερος», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με την χώρα μας να κατατάσσεται στην 132η θέση ως προς τα κρούσματα του κορονοϊού και στην 108η θέση ως προς τους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους.
Αυτή η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα έναντι άλλων χωρών, απαντά σε όλους εκείνους που προσπαθούν να καλλιεργήσουν την εικόνα ότι «το πράγμα ξεφεύγει στη χώρα μας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας κάτι που όπως επεσήμανε, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, από τους πολίτες μέχρι τους πολιτικούς, από τους επαγγελματίες στον τομέα της Υγείας και της κοινωνικής φροντίδας μέχρι τους επαγγελματίες στον χώρο του τουρισμού και της εστίασης.
Για μία ακόμη φορά, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επανέλαβε ότι η αύξηση των κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα οφείλεται στην χαλάρωση στο εσωτερικό και τον εφησυχασμό, επικαλούμενος στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η μεγαλύτερη διασπορά δεν οφείλεται σε εισαγόμενα κρούσματα, αλλά στην εσωτερική χαλάρωση.
Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι από τα 332.934 τεστ που έχουν γίνει στις 31 πύλες εισόδου της χώρας από την 1η Ιουλίου έως και χθες 725 δείγματα ήταν θετικά που αντιστοιχούν σε μόλις 0,21% των επισκεπτών στη χώρα μας.
Αντίστοιχα από τα 800 τεστ που γίνονταν ανά ημέρα στο τέλος Φεβρουαρίου, περάσαμε στα 11.300 τέστ κατά μέσο όρο το τελευταίο δεκαήμερο, με τον αριθμό να ξεπερνάει τις 13 χιλιάδες τεστ ημερησίως, ενώ οι 234 Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ έχουν εκτελέσει 6.600 αποστολές και έχουν πάρει 180.000 δείγματα.
Πολύτιμο εργαλείο για τον περιορισμό της διασποράς, τόνισε, είναι η συνέχιση της καλής ιχνηλάτισης και τα περισσότερα τέστ, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι πέμπτη σε σειρά κατάταξης στην Ευρώπη, σε ημερήσια τεστ, όπως ανέδειξε σχετική ανάλυση του POLITICO.
Ειδικά τέλος για τα σχολεία, ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι κατόπιν ομόφωνης εισήγησης της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, προγραμματίζεται η επαναλειτουργία τους σε πλήρη σύνθεση. Δηλαδή, με όλους τους μαθητές σε κάθε τάξη και με αυξημένα μέτρα προστασίας, όπως, μεταξύ άλλων, η εκτεταμένη χρήση μάσκας και τα διαφορετικά διαλείμματα μαθητών. Λεπτομέρειες σχετικά με την επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων, θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και θα ανακοινωθούν συνολικά από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, τη Δευτέρα 24 Αυγούστου.