Πούτιν και Μπιν Σαλμάν πέρυσι στο Ριάντ. Τα παιχνίδια χρήματος στην πετρελαιαγορά «ακουμπούν» το Ουκρανικό | Royal Court of Saudi Arabia/Handout/Anadolu via Getty Images/Ideal image
Επικαιρότητα

Πετρέλαιο: Οι Σαουδάραβες στριμώχνουν τη ρωσική οικονομία

Αναμένεται «βασιλική» κίνηση των Σαούντ στην πετρελαϊκή αγορά, η οποία θα ρίξει τις τιμές και θα αφαιρέσει έσοδα από το Κρεμλίνο – πόσο θα επηρεαστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία
Protagon Team

Η ενόχληση της Σαουδικής Αραβίας από τη στάση άλλων πετρελαιοπαραγωγών κρατών, αντιδρώντων στη μείωση της προσφοράς, θα συμπιέσει τα οικονομικά του Κρεμλίνου, έγραψε το Politico, έτσι θα επηρεαστεί και η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία. Γιατί; Διότι τα έσοδα της Ρωσίας από τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία κατά κύριο λόγο εξυπηρετούν τις πολεμικές ανάγκες της, θα μειωθούν. Και θα μειωθούν διότι η ενόχληση του παλατιού του Ριάντ, η οποία οφείλεται στη στάση των ρωσικών εταιρειών, θα μεταφραστεί σε πόλεμο κυριαρχίας στη συναλλαγματοφόρο πετρελαϊκή αγορά.

Οι διεθνείς πετρελαϊκοί αναλυτές φρονούν, συνέχισε ο αμερικανικός ιστότοπος, ότι η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τις πάγιες φιλοδοξίες της να ωθήσει τις τιμές κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι (από 70 δολάρια που είναι σήμερα) διά της μεθόδου του περιορισμού της προσφοράς αργού. Τώρα, αλλάζοντας εντελώς την τακτική της, θα προσπαθήσει να μεγαλώσει το ούτως ή άλλως «βασιλικό» μερίδιό της μέσω του όγκου της προσφοράς, μειώνοντας κατά συνέπεια τα έσοδα της Ρωσίας. Παρά την πτώση των τιμών, η Σαουδική  Αραβία ευελπιστεί ότι έτσι θα αυξήσει τα κέρδη της εις βάρος των ανταγωνιστών της.

Η βύθιση των τιμών του πετρελαίου λόγω της πιθανολογούμενης κίνησης των Σαούντ θα είναι όντως άσχημα νέα για τον Πούτιν, αφού τα έσοδα από τα καύσιμα στηρίζουν τον μισό ρωσικό Προϋπολογισμό – για την ακρίβεια, πρόκειται για απόλυτη εξάρτηση. Με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες, τυχόν πτώση των πετρελαϊκών τιμών κατά 20 δολάρια θα οδηγήσει σε πτώση των ρωσικών εσόδων κατά 20 δισ. δολάρια, ποσόν που αντιστοιχεί στο 1% του ρωσικού ΑΕΠ. Και σε τέτοια περίπτωση, το Κρεμλίνο θα αναγκαστεί να μειώσει τις αμυντικές δαπάνες.

Η Ρωσία, όπως και το Καζακστάν και το Ιράκ, έχει κατηγορηθεί ότι εμπορεύεται περισσότερο πετρέλαιο απ’ ό,τι συμφωνήθηκε με το καρτέλ του ΟΠΕΚ. Η Ρωσία έχει ξεπεράσει την ποσόστωσή της, η οποία προς το παρόν ανέρχεται στα 8,98 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις της. Πάντως, εφέτος, στο πρώτο εξάμηνο, τα κέρδη της Ρωσίας από τα ορυκτά καύσιμα αυξήθηκαν κατά 41%, παρά τις κυρώσεις των Δυτικών που αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Πούτιν σε δημόσια ομιλία του την περασμένη εβδομάδα παραδέχθηκε «δυσκολίες» στον τομέα των καυσίμων, ωστόσο επανέλαβε ότι η Ρωσία «είναι από τους μεγάλους παίκτες».

Και το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο TASS ανέφερε την περασμένη Πέμπτη ότι το Κρεμλίνο επεξεργάζεται νέα στρατηγική με σκοπό να διατηρήσει την παραγωγή πετρελαίου στους 540 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2050 – «σε πείσμα των προσπαθειών για μείωση της εξόρυξης ώστε να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή» σχολίασε το Politico. Η Ρωσία χρησιμοποιεί «σκιώδη στόλο για τις μεταφορές πετρελαίου και συγκεκριμένες χώρες σε ρόλο μεσάζοντα όσον αφορά τη διύλισή του, όπως είναι η Τουρκία, η Κίνα και η Ινδία».

Ωστόσο, ακόμα και αν η Σαουδική Αραβία αποτολμήσει την κίνησή της, το Κρεμλίνο, αν και έχει περιορισμένο ρευστό, δεν είναι πιθανό να υποχωρήσει στον πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας, είπαν οι αναλυτές στο Politico. «Tα σημάδια ανισορροπίας της ρωσικής ανισορροπίας πληθαίνουν, όμως η Ρωσία θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο για κάποιο χρονικό διάστημα. Ο πόλεμος δεν θα τελειώσει επειδή η Ρωσία ξεμένει από χρήματα». Σωστά, αφού υπάρχουν και η πολιτική και η γεωπολιτική.