Ο Μαδούρο σε καρέ του περασμένου μήνα, όταν υποδέχθηκε στο Καράκας τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ και ανακοίνωσε την «ισχυρή στρατιωτική συνεργασία» τους… | EPA/Rayner Pena R.
Επικαιρότητα

Πετρέλαιο: Οι ΗΠΑ θα σπάσουν το εμπάργκο τους στη Βενεζουέλα;

Το Ουκρανικό μπορεί να γίνει ντόμινο που θα απελευθερώσει τη χώρα του «τσαβισμού» από τη σημερινή πετρελαϊκή εξάρτησή της από Ρωσία, Κίνα και Ιράν – Το νόημα της αμερικανικής αποστολής στο Καράκας πέρα από τις απελευθερώσεις των κρατουμένων
Protagon Team

Εντονη «φιλολογία» αναπτύσσεται γύρω από το θέμα που όλοι συζητούν με ενδιαφέρον τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αν δηλαδή οι ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν το περασμένο Σαββατοκύριακο διαπραγματεύθηκαν όχι απλώς απελευθερώσεις κάποιων άτυχων Αμερικανών από τα μπουντρούμια της Βενεζουέλας, αλλά μία πετρελαϊκή συμφωνία με το κατά τα λοιπά «αυταρχικό καθεστώς» του Νικολάς Μαδούρο, με σκοπό να απελευθερώσουν τη χώρα από την τριπλή πετρελαϊκή εξάρτησή της, πρωτίστως από τη Ρωσία (λόγω του Ουκρανικού) και δευτερευόντως από το Ιράν και από την Κίνα.

Ως γνωστόν, η Ρωσία από το 2019 έχει θέσει τα χρηματοοικονομικά της συστήματα στη διάθεση της Petróleos de Venezuela με σκοπό να της επιτρέψει να λαμβάνει πληρωμές, ενώ το Ιράν αποστέλλει στο Καράκας ελαφρύ πετρέλαιο με το οποίο αραιώνεται το βαρύ αργό πετρέλαιο της κοιτίδας του «τσαβισμού» που έφθασε στα όρια της εξαθλίωσης. Η Ρωσία, μαζί με την Κίνα και το Ιράν, έχουν καταφέρει να πολλαπλασιάσουν τη βενεζουελάνικη πετρελαιοπαραγωγή έπειτα από την καθίζηση στα 300.000 βαρέλια την ημέρα, η οποία επήλθε από το εμπάργκο που επέβαλε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο τριπλός ξένος δάκτυλος στην υπόθεση του βενεζουελάνικου πετρελαίου πέτυχε σημαντικά αποτελέσματα: το 2021 η ντόπια παραγωγή έφθασε στα 760.000 βαρέλια, ποσότητα η οποία ωστόσο εξακολουθεί να υπολείπεται κατά ¾ εκείνης της δεκαετίας του ’90. Πάντως οι ειδικοί του χώρου ισχυρίζονται ότι η ντόπια παραγωγή δύναται να φθάσει μέχρι και τα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Ετσι η Corriere della Sera αναρωτήθηκε αν το ταξίδι των Αμερικανών στο Καράκας αφορούσε τη χαλάρωση των κυρώσεων του Τραμπ στο πετρέλαιο, ιδίως έπειτα από την τηλεοπτική εμφάνιση του Μαδούρο.

«Ο δικτάτορας της Βενεζουέλας άφησε να εννοηθεί ότι ενδιαφέρεται για τη βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, ότι θέλει να συζητηθεί η χαλάρωση των κυρώσεων. Μάλιστα είπε ότι η συνάντηση με την αμερικανική αντιπροσωπεία υπήρξε εγκάρδια και πολύ διπλωματική. Το κυριότερο: είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν» έγραψαν οι Ιταλοί. Η δικαιολογία υφίσταται, συμπλήρωσε το ιταλικό Μέσο, διότι πέραν των δύο απελευθερωθέντων, στο Καράκας κρατούνται και άλλοι Αμερικανοί.

Από τους άμεσους στόχους των Αμερικανών εκτιμάται ότι είναι η εκτροπή των εξαγωγών που κατευθύνονται προς την Κίνα σε διυλιστήρια στον Κόλπο του Μεξικού και η αντικατάσταση του ιρανικού διαλύματος με νάφθα και με άλλα αραιωτικά υλικά δυτικής προελεύσεως. Εξυπακούεται ότι η απομάκρυνση της Ρωσίας από το παιχνίδι είναι εκ των ων ουκ άνευ. Οι ειδικοί του χώρου των πετρελαίων ισχυρίζονται ότι τα αποθέματα της Βενεζουέλας δεν είναι βέβαια σε θέση να μετριάσουν τις τιμές των καυσίμων, όμως ένα deal με τις ΗΠΑ είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

Αν επιτευχθεί πετρελαϊκή συμφωνία, οι ΗΠΑ ανακτούν γεωπολιτικό έδαφος, ενώ η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου ώστε να αντικαταστήσει τα έσοδα που εισρέουν από το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, πλέον μπλοκαρισμένο από τις αμερικανικές κυρώσεις. Ας σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα, λίγες ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στο Καράκας είχε μεταβεί ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ – τότε ο Μαδούρο είχε ανακοινώσει την «ισχυρή στρατιωτική συνεργασία» των δύο χωρών…