Ανοιξη 2006, Λευκωσία. Ο Ακριβός Τσολάκης πολιορκείται από τα ΜΜΕ καθώς παραδίδει το πόρισμα για την τραγωδία του «Ηλιος» | ΑΠΕ/ ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Επικαιρότητα

Πέθανε στα 93 του ο Ακριβός Τσολάκης, ένας φρόνιμος ριψοκίνδυνος άνθρωπος

Θρύλος της Πολεμικής Αεροπορίας, βετεράνος του Πολέμου της Κορεάς, στέλεχος της Ολυμπιακής Αεροπορίας και άνθρωπος-κλειδί στη διερεύνηση της τραγωδίας του «Ηλιος»
Protagon Team

«Ηταν ένας φρόνιμος ριψοκίνδυνος άνθρωπος που χόρτασε μια αξιοζήλευτη ζωή, σαν περιπέτεια». Με αυτά τα λόγια αποχαιρέτησε τον Ακριβό Τσολάκη, ο Ηλίας Κανέλλης στη στήλη του στα «Νέα» της Τρίτης. Οντως ο Ακριβός Τσολάκης ένας θρύλος της Πολεμικής Αεροπορίας, ένας βετεράνος του Πολέμου της Κορέας, αλλά και ένα δημόσιο πρόσωπο ως επικεφαλής της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων ήταν ένας τέτοιος άνθρωπος. Αφησε την τελευταία του πνοή τη Δευτέρα σε ηλικία 93 ετών.

Ο Ακριβός Τσολάκης είχε γεννηθεί το 1930 στη Θεσσαλονίκη και το 1950 αποφοίτησε από τη Σχολή Ικάρων. Αποστρατεύθηκε το 1965 με το βαθμό του αντισμηνάρχου.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Ακριβός Τσολάκης υπηρέτησε σε Μοίρες διώξεως ελικοφόρων και αεριωθουμένων, στο Σμήνος Κορέας, στην πρεσβεία Βελιγραδίου ως αεροπορικός ακόλουθος και στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

«Μπήκα στην Ικάρων, βασιζόμενος αποκλειστικά στις δικές μου δυνάμεις», είχε πει σε μια από τις λιγοστές συνεντεύξεις του. «Δεν είχαμε πατήσει ακόμα τα 20, παρ’ όλα αυτά εκπαιδευτήκαμε στις Ντακότες και μας έστειλαν στην Κορέα».

Μεταξύ αλλων είχε τιμηθεί με τον Σταυρό του Γεωργίου, τον Χρυσούν Σταυρόν του Φοίνικος και τον Πολεμικό Σταυρό.

Ο Ακριβός Τσολάκης ήταν για πολλά χρόνια διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Πτήσεων της Ολυμπιακής Αεροπορίας μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1990 ενώ το 2001 αποτέλεσε τον πρώτο διευθυντή της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων & Ασφάλειας Πτήσεων.

Ο ρόλος του στη διερεύνηση των αιτιών για την αεροπορική τραγωδία του «Ηλιος» τον Αύγουστο του 2005 υπήρξε καθοριστικός καθώς μπόρεσε με ψυχραιμία και σχολαστικότητα να βγάλει το πόρισμα, το  οποίο και παρέδωσε στις κυπριακές Αρχές έναν χρόνο αργότερα.