Ο Τζον Μάγιαλ στη σκηνή του κλαμπ «Paradiso» στο Αμστερνταμ τον Ιούνιο του 1991 | Frans Schellekens/Redferns
Επικαιρότητα

Πέθανε στα 90 του ο πρωτοπόρος του βρετανικού μπλουζ Τζον Μάγιαλ

Ο θρυλικός μουσικός της δεκαετίας του '60, που είχε συνεργαστεί με τον Ερικ Κλάπτον και μέλη των Fleetwood Mac και Rolling Stones, «έφυγε» πλήρης ημερών στο σπίτι του στην Καλιφόρνια
Protagon Team

Ο Τζον Μάγιαλ, κεντρική φιγούρα της βρετανικής μπλουζ σκηνής της δεκαετίας του 1960, από την οποία προήλθαν κορυφαίοι ροκ μουσικοί του 20ού αιώνα, όπως ο Ερικ Κλάπτον και μέλη των Fleetwood Mac, πέθανε σε ηλικία 90 ετών.

Ο σπεσιαλίστας των μπλουζ γεννήθηκε στην πόλη Μάκλσφιλντ της Αγγλίας το 1933. Αρχισε να ερευνά τη συλλογή δίσκων τζαζ και μπλουζ του πατέρα του ως έφηβος και έμαθε να παίζει πιάνο, κιθάρα και φυσαρμόνικα, για να δημιουργήσει το δικό του ήχο. Μετά από τρία χρόνια στο βρετανικό στρατό –και μια θητεία στον πόλεμο της Κορέας– φοίτησε σε σχολή καλών τεχνών, έχοντας ως χόμπι τη μουσική, με το πρώτο του συγκρότημα να είναι οι Blues Syndicate.

Τα εφηβικά του χρόνια τα είχε περάσει μέσα σε ένα δεντρόσπιτο στον κήπο των γονιών του, καθώς το οικογενειακό του σπίτι ήταν πολύ μικρό. Το 1963, σε ηλικία 30 ετών, μετακόμισε στο Λονδίνο για να γίνει επαγγελματίας μουσικός, εν μέσω της έκρηξης του βρετανικού rhythm’n’blues, με συγκροτήματα όπως οι Rolling Stones, οι Animals, οι Pretty Things κ.ά.

Οπως και οι Κιθ Ρίτσαρντς και Μικ Τζάγκερ των Rolling Stones, ο Μάγιαλ μυήθηκε στα μπλουζ του αμερικανικού Νότου ακούγοντάς τα στα ευρωπαϊκά ραδιόφωνα της μπάντας των βραχέων, που τα έπαιζαν χωρίς τους περιορισμούς των αμερικανικών ερτζιανών. «Ανακάλυψαν» έτσι τους σημαντικούς εκπροσώπους του ηλεκτρικού μπλουζ, όπως ο Ελμορ Τζέιμς, ο Φρέντι Κινγκ, ο Μπι Μπι Κινγκ κ.ά., πολύ νωρίτερα από τους λευκούς αμερικανούς μουσικούς. Ετσι γεννήθηκε η μεγάλη βρετανική μπλουζ σχολή.

Τραγουδώντας και παίζοντας κιθάρα και πλήκτρα, ο Μάγιαλ στρατολόγησε εμβληματικούς μουσικούς, όπως ο Τζον Μακβί (που αργότερα δημιούργησε τους Fleetwood Mac) για την πρώτη ενσάρκωση του ολοένα εξελισσόμενου συγκροτήματος του, The Bluesbreakers. Κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους σινγκλ το 1964 και ήταν το συγκρότημα που συνόδεψε τον θρύλο της μπλουζ Τζον Λι Χούκερ στις συναυλίες του την ίδια χρονιά.

Στη συνέχεια η μπάντα έκανε περιοδείες με άλλους κορυφαίους μπλουζ μουσικούς, όπως ο Σόνι Μπόι Γουίλιαμσον και ο Τι-Μπόουν Γουόκερ. Παράλληλα ξεκίνησε τουρνέ σε όλη τη Βρετανία, συστήνοντας αυτό το νέο στα αυτιά του μεγάλου νεανικού κοινού ιδιώματος, μέσω διασκευών και πρωτότυπων τραγουδιών.

Ο Ερικ Κλάπτον εντάχθηκε στους Bluesbreakers το 1965, μετά την αποχώρησή του από τους Yardbirds, και οι πρώτες ηχογραφήσεις μαζί του έγιναν υπό την ηχητική καθοδήγηση του νεαρού Τζίμι Πέιτζ – που σύντομα θα γινόταν μέλος των Yardbirds και αργότερα θα ίδρυε τους Led Zeppelin.

Στη συνέχεια τη θέση του Κλάπτον πήρε για λίγο ένας άλλος μελλοντικός σταρ των Fleetwood Mac, ο Πίτερ Γκριν, με τον θρυλικό Τζακ Μπρους να παίζει μπάσο για ένα διάστημα. Μετά την επιστροφή του Κλάπτον το γκρουπ ηχογράφησε το πρώτο του επιτυχημένο άλμπουμ, «Blues Breakers With Eric Clapton», το 1966.

Ο Κλάπτον αποχώρησε και πάλι λίγο αργότερα για να σχηματίσει τους Cream, και ο Γκριν επέστρεψε, με τους Bluesbreakers να περιλαμβάνουν επίσης για λίγο έναν άλλο συνιδρυτή των Fleetwood Mac, τον ντράμερ Μικ Φλίτγουντ. Μετά την οριστική αποχώρηση του Γκριν, ο Μάγιαλ προσέλαβε τον 17χρονο Μικ Τέιλορ, ο οποίος λίγο αργότερα θα αντικαθιστούσε τον αείμνηστο Μπράιαν Τζόουνς στους Rolling Stones.

Οι Bluesbreakers είχαν τρία ακόμα άλμπουμ στο Top-10 της Μεγάλης Βρετανίας εκείνη την περίοδο. Το «Bare Wires» ήταν το τελευταίο άλμπουμ των Bluesbreakers επί 17 χρόνια: ο Μάγιαλ διέλυσε την μπάντα μετά την αποχώρηση του Τέιλορ και το 1969 μετακόμισε στην Καλιφόρνια, όπου πέρασε ολόκληρη τη δεκαετία του 1970.

Εκεί ηχογράφησε μια σειρά από άλμπουμ σχεδόν αποκλειστικά με ακουστικά όργανα. Παράλληλα, άρχισε να πειραματίζεται με άλλα μουσικά είδη, όπως η τζαζ και η φανκ, με διάφορα αμερικανικά συγκροτήματα, πριν επαναφέρει τους Bluebrakers το 1982, μαζί με τους Μακβί και Τέιλορ. Αργότερα, με την μπάντα συνεργάστηκαν πολλοί εμβληματικοί  μουσικοί του  μπλουζ, όπως ο Μπάντι Γκάι, αλλά και της γκόσπελ-σόουλ, όπως η Μέιβις Στέιπλς.

Το 2001 ο Μάγιαλ ηχογράφησε με τους Bluesbrakers το άλμπουμ «Along for the Ride», όπου συμμετείχε ένας γαλαξίας μουσικών αστέρων, από τον Στιβ Μίλερ και τον Κρις Ρία μέχρι τον μπασίστα των ZZ Top, Μπίλι Γκίμπονς. Το 2008 απέσυρε οριστικά το όνομα των Bluesbreakers για να απελευθερωθεί και να παίξει με άλλους μουσικούς. Εδινε εκατοντάδες συναυλίες κάθε χρόνο και συνέχισε να περιοδεύει μέχρι το 2022.

Ο Μάγιαλ είχε τέσσερα παιδιά με την πρώτη του σύζυγο Πάμελα, ένα εκ των οποίων υιοθετημένο. Το 1978 γνώρισε την μπλουζ μουσικό Μάγκι Πάρκερ, η οποία ήταν πάνω από 20 χρόνια νεώτερή του. Εγινε μέλος της μπάντας του και αργότερα παντρεύτηκαν. Εκαναν δύο γιους, αλλά χώρισαν το 2011.

Ο μουσικός έχει προγραμματιστεί να εισαχθεί στο Rock and Roll Hall of Fame αργότερα φέτος, λαμβάνοντας το «βραβείο μουσικής επιρροής» μαζί με δύο άλλα ιερά τέρατα του μπλουζ, την Μπιγκ Μάμα Θόρντον και τον (επίσης Βρετανό) Αλέξις Κόρνερ.